SOS για τα φυτοφάρμακα που καταναλώνονται και στην Κρήτη

11:43 π.μ. - Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
11:05 π.μ. - Δευ, 27/43/2024
Image: SOS για τα φυτοφάρμακα που καταναλώνονται και στην Κρήτη

Τι λένε οι ειδικοί για την αύξηση νοσηρότητας και θανάτων καθώς οι καταναλώσεις φυτοφαρμάκων είναι υπερδιπλάσιες των μέσων εθνικών και 6πλάσιες της παγκόσμιας χρήσης

Τι συμβαίνει με τα φυτοφάρμακα στην Κρήτη, πόσο σχετίζονται με την αύξηση νοσηρότητας και θανάτων και ποια είναι η πιο «πράσινη», οικολογικά, περιοχή του νησιού; Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε ημέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27» καταναλώνονται 958 τόνοι φυτοφαρμάκων, στην Ελλάδα 26 και στη Κρήτη 2,6 τόνοι.

Οι καταναλώσεις φυτοφαρμάκων και οι δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα στο νησί μας είναι υπερδιπλάσιες των μέσων εθνικών και 6πλάσιες της μέσης παγκόσμιας χρήσης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος υπογραμμίζει ότι «η έκθεση ανθρώπων και ζώων σε χημικά φυτοφάρμακα πραγματοποιείται κυρίως μέσω των τροφίμων αλλά και του αέρα σε περιοχές εντατικής γεωργίας και συνδέεται με την ανάπτυξη καρδιακών, αναπνευστικών και νευρολογικών παθήσεων και με την ανάπτυξη καρκίνων».

Αύξηση ασθενειών και θνησιμότητας

Στη Κρήτη παρατηρείται σημαντική αύξηση νοσηρότητας, θνησιμότητας, υπογονιμότητας και διαταραχής των οικοσυστημάτων. Αυτό επισημαίνουν η Οργανωτική και η Επιστημονική Επιτροπή, της 5ης Διεπιστημονικής Ημερίδας για τις επιπτώσεις της έκθεσης σε φυτοφάρμακα σε υγεία και περιβάλλον, που θα θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου στο Σπήλι Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών.

«Σκοπός, όπως τονίζεται, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, η ενημέρωσή του με επίκαιρα στοιχεία για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης φυτοφαρμάκων στην υγεία και το περιβάλλον, η συζήτηση και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τον περιορισμό της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και των συνεπειών της στη περιοχή του νότιου Ρέθυμνου.

Η ημερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου και της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας.

Θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του καθηγητή, διευθυντή Τομέα Μορφολογίας & Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αριστείδη Τσατσάκη. Συντονιστής της Ημερίδας θα είναι η οινολόγος και οινοποιός κα Ηλιάνα Μαλίχιν.

Η «πράσινη» περιοχή

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές: Η περιοχή του νότιου Ρέθυμνου είναι η πλέον «πράσινη» οικολογικά της Κρήτης. Οι παραδόσεις, τα παραγόμενα αγροτο-κτηνοτροφικά προϊόντα, οι βιότοποι, οι υδάτινοι πόροι της περιοχής απειλούνται από τη κλιματική κρίση, το δημογραφικό μαρασμό, τις χρόνιες ασθένειες ανθρώπων, ζώων και φυτών

. Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, η μη τήρηση μέτρων προστασίας και η έλλειψη ορθής διαχείρισης των επικίνδυνων γεωργικών αποβλήτων είναι προβλήματα που για να λυθούν χρειάζεται συζήτηση, ενημέρωση, αποφάσεις από το καθένα και από τους αρμόδιους φορείς.

patris.gr