Δίκοπη Ζωή | Όχι άλλα δάκρυα...

12:15 μ.μ. - Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024
12:06 μ.μ. - Τετ, 12/15/2024
Image: Δίκοπη Ζωή | Όχι άλλα δάκρυα...

Ακούστε εδώ την εκπομπή της 12.06.2024 με τον Νίκο Κυφωνίδη

Ο Κροκόδειλος είναι ζώο που ανήκει στην τάξη των μεγάλων ερπετών. Η τάξη αυτή διαιρείται σε τρεις οικογένειες: των κροκοδειλιδών, των αλλιγατοριδών και των γαβιαλιδών.

Οι κροκόδειλοι είναι διαδεδομένοι σε πολλά μέρη της γης. Σήμερα μπορεί να συναντηθούν κροκόδειλοι στη βόρεια και κεντρική Αμερική, στο βορειοδυτικό τμήμα της νότιας Αμερικής, στις Αντίλλες, στην Αφρική καθώς και στα νησιά που βρίσκονται στις ανατολικές της ακτές, στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες, στη νότια Ασία.

Στη χώρα μας δεν έχουμε κροκόδειλους, αλλά έχουμε πολλούς πολιτικούς που χύνουν με περισσή ευκολία κροκοδείλια δάκρυα.

Με την φράση «κροκοδείλια δάκρυα» εννοούμε το ψεύτικο και επιφανειακό ενδιαφέρον που δείχνει κάποιος για ένα ζήτημα.

Με άλλα λόγια τα κροκοδείλια δάκρυα είναι το ψεύτικο κλάμα. Η φράση έχει αρνητικό χαρακτήρα και γενικά χρησιμοποιείται ως συνώνυμο του υποκριτή, ο οποίος με ψεύτικα μέσα στοχεύει στη συγκίνηση, τη συμπόνια ή ακόμη και την παραπλάνηση κάποιου άλλου.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, η φράση προέρχεται από την αρχαία πεποίθηση ότι οι κροκόδειλοι δακρύζουν την ώρα που καταναλώνουν τα θύματά τους.

Μάλιστα η έκφραση ήταν γνωστή από την αρχαιότητα καθώς αναφέρεται σε έργα του αρχαίου συγγραφέα Πλούταρχου. Συγκεκριμένα στα έργα αυτά συγκρίνεται η συμπεριφορά του κροκόδειλου με αυτούς που προκαλούν τον θάνατο κάποιου και μετά θρηνούν δημόσια για αυτόν.

Μια διαφορετική εξήγηση για τα κροκοδείλια δάκρυα λέει ότι είναι ένα μέσο που χρησιμοποιεί ο κροκόδειλος για να προσελκύσει τα θύματα του στον θάνατο τους.

-