Στάθης Γκρίλλας: Η γεύση το "διαβατήριο" για τα κηπευτικά της Ιεράπετρας

9:33 π.μ. - Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2024
09:06 π.μ. - Δευ, 10/33/2024
Image: Στάθης Γκρίλλας: Η γεύση το "διαβατήριο" για τα κηπευτικά της Ιεράπετρας

Ο Στάθης Γκρίλλας, υπεύθυνος της εταιρείας «HYDROGROW», μίλησε στην “Γεραπετρίτικη Γη” για τα υβρίδια

Ο κ. Γκρίλλας μας μίλησε αρχικά για την πληθώρα προβλημάτων που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια ντομάτας τόσο λόγω της καστανής ρυτίδωσης, της tuta absoluta και του ίκτερου της ντομάτας, μίας ίωσης που εμφανίστηκε πολύ έντονα φέτος στην Ιεράπετρα και σε όλη την περιοχή της Κρήτης όσο και λόγω της μειωμένης ζήτησης εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής και τις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν καταστήσει την παραγωγή ντομάτας πολύ δύσκολη, με πολλούς παραγωγούς να φτάνουν ακόμα και στο σημείο να την εγκαταλείπουν.

Το πρόβλημα των χαμηλών τιμών είναι πανευρωπαϊκό, με το Μαρόκο να έχει κατακλίσει όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Σύμφωνα με τον κ. Γκρίλλα, υπάρχει τρόπος να αλλάξει αυτή η κατάσταση αλλά δυστυχώς δεν τον εφαρμόζουμε. Η μαγική λέξη η οποία μπορεί να διαφοροποιήσει και να σώσει τα προϊόντα της περιοχής μας είναι η γεύση. Τα εισαγόμενα προϊόντα μπορεί να έχουν πολύ καλή διατηρησιμότητα αλλά στερούνται γεύσης και αυτό σχετίζεται με την επιλογή των υβριδίων. Εμείς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την κατάσταση και να ποντάρουμε στον παράγοντα γεύση ώστε να διαφοροποιηθούμε και να ζητήσουμε ανώτερες τιμές για τα προϊόντα μας αυξάνοντας ταυτόχρονα και την κατανάλωση. Για να αυξηθεί η κατανάλωση πρέπει να ικανοποιήσουμε τον καταναλωτή και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της γεύσης και της ποιότητας. Ο παραγωγός είναι μπερδεμένος γιατί από τη μία έχει τα καλλιεργητικά προβλήματα και από την άλλη τα εμπορικά θέματα.

Σύμφωνα με τον κ. Γκρίλλα, ο κάθε παραγωγός θα πρέπει να έχει ως κριτήριο το τι θα έβαζε αυτός στο τραπέζι του. Εάν στον ίδιο αρέσει αυτό που καλλιεργεί, θα αρέσει και στον καταναλωτή. Το ντοματίνι κατάφερε να ανέβει στην προτίμηση των καταναλωτών όλα τα προηγούμενα χρόνια λόγω της γεύσης του η οποία ικανοποιούσε τους καταναλωτές με αποτέλεσμα να αυξηθεί πολύ η ζήτησή του χρόνο με τον χρόνο εις βάρος της ντομάτας. Οι καταναλωτές όλα αυτά τα χρόνια έδειξαν το δρόμο προς το πιο νόστιμο προϊόν. Αυτή τη στιγμή το βελανίδι αντιμετωπίζει πρόβλημα γιατί υπάρχουν πολλά υβρίδια με τα περισσότερα να υστερούν σε γεύση. Το να πάμε σε άνοστες ποικιλίες αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για το βελανίδι το οποίο κινδυνεύει να πάθει αυτό που έπαθε η ντομάτα. Η γεύση είναι πάντα το διαβατήριο για να ανοίξουν οι πόρτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Δυστυχώς, η κατεύθυνση των γενετιστών δεν είναι προς την γεύση αλλά προς την διατηρησιμότητα, την παραγωγή και τις αντοχές καθώς απευθύνονται σε μεγάλες εξαγωγικές αγορές. Η περιοχή μας αποτελεί μικρή αγορά που την ενδιαφέρει η γεύση και αυτό είναι πρόβλημα καθώς είναι δύσκολο να βρεθούν υβρίδια με γεύση. Στην HYDROGROW γίνεται αυτή η δουλειά. Δοκιμάζουν τοματοειδή και επιλέγουν με πρωταρχικό κριτήριο την γεύση. Έχουν πολλά υβρίδια που δεν βγάζουν στην αγορά γιατί δεν έχουν την επιθυμητή γεύση. Ένα υβρίδιο πρέπει να πληροί πολλές προδιαγραφές όπως την διατηρησιμότητα, την εμφάνιση και την παραγωγή αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την γεύση.

Η HYDROGROW έχει προτάσεις υβριδίων για γευστική τομάτα και τοματίνι. Το υβρίδιο Optasia, είναι η πρόταση της HYDROGROW για μεγαλόκαρπη ντομάτα, η οποία έχει κατακτήσει μεγάλο κομμάτι της αγοράς και κάθε χρόνο ανεβαίνει καθώς φυτεύεται όλο το χρόνο και παρουσιάζει πολύ καλή συμπεριφορά στην καστανή ρυτίδωση. Το φυτό δεν διαλύεται, δεν εμφανίζει σημάδια στους καρπούς και δένει τις ντομάτες ψηλά, έχει δηλαδή συνέχεια, κάτι που την καθιστά ασφαλή επιλογή για την καστανή ρυτίδωση. Γι’ αυτό τον λόγο πολλοί παραγωγοί έχουν φύγει από άλλες ποικιλίες και έχουν επιλέξει την Optasia ώστε να καλλιεργούν χωρίς άγχος.

hxonews

Όσων αφορά το υβρίδιο που προτείνει η HYDROGROW για την καλλιέργεια με τοματίνι αυτό είναι το Dimello το οποίο έχει πολύ καλή γεύση και πολύ ποιοτικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ποιότητα για τον καταναλωτή. Η ποιότητα του Dimello είναι ανώτερη και δεν συγκρίνεται με ότι υπάρχει σήμερα. Εκτός από γεύση έχει πολύ βαθύ κόκκινο χρώμα, σταθερό σχήμα από την αρχή μέχρι το τέλος της καλλιέργειας, γυαλάδα και συνεκτική σάρκα χωρίς πολλά ζουμιά. Ωστόσο το Dimello “τρέχει” σαν φυτό και χρειάζεται καλή διαχείριση σε αυτό το κομμάτι. Είναι κατάλληλο για όλες τις καλλιέργειες και έχει πολύ καλές κριτικές όσων αφορά τόσο την καλλιέργεια και την παραγωγικότητα όσο και την εμπορικότητά του στις λαχαναγορές. Παίρνει τις ανώτερες τιμές στις αγορές λόγω ποιότητας αλλά χρειάζεται προσοχή στο “κοντρολάρισμα” και στην θρέψη του φυτού. Επίσης, δεν έχει αντοχή στο TY κάτι που σημαίνει ότι ο παραγωγός πρέπει να προσέχει τον αλευρώδη που μεταδίδει αυτή την ίωση αλλά δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την καστανή ρυτίδωση. Αυτά τα δύο υβρίδια είναι αυτά στα οποία έχουν καταλήξει μετά από πολλές συγκρίσεις στους πειραματικούς σταθμούς της εταιρίας. Το αγγουράκι κνωσού ASHLEY, το οποίο φυτεύεται από Γενάρη και μετά, είναι αυτοκλαδευόμενο, πολυκαρπικό και έχει πολύ καλή συμπεριφορά στον καύσωνα. Επίσης έχει πολύ καλό ριζικό σύστημα και αντοχή στην ίωση CYSDV, είναι δηλαδή σκούρο πράσινο και δεν κιτρινίζει εύκολα. Αυτά τα τρία προϊόντα αποτελούν την πλειοψηφία των πωλήσεων της HYDROGROW ωστόσο έχουν υβρίδια σε όλα τα ντοματοειδή σε πολύ καλή ποιότητα.

Όσων αφορά την καστανή ρυτίδωση, ο κ. Γκρίλλας μας ενημέρωσε ότι αυτό που ισχύει σύμφωνα με πληροφορίες που έχει από γενετιστές είναι ότι δεν υπάρχει γονίδιο αντοχής. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι επιστήμονες είναι να κάνουν κάποιους συσχετισμούς και να προχωρήσουν σε κάποιες επιστημονικές παραδοχές οι οποίες δεν ισχύουν εκατό τις εκατό καθώς ο τελικός κριτής είναι η παρατήρηση στο χωράφι. Δεν υπάρχει λοιπόν κάποιος μετρήσιμος παράγοντας ανοχής αλλά είναι θέμα παρατήρησης. Το υβρίδιο που συμπεριφέρεται καλά στην καστανή ρυτίδωση μπορεί να χαρακτηριστεί ανεκτικό. Η ανοχή όμως δεν αρκεί. Πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή ώστε να έχουμε μία ντομάτα με καλή συμπεριφορά στην καστανή ρυτίδωση αλλά ταυτόχρονα να έχει αποδοχή στην αγορά, να είναι νόστιμη, να δίνει ποσότητες και να μην αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα από ιώσεις. Μία τέτοια ντομάτα είναι η Optasia.

Για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Γκρίλλας είπε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί ωστόσο αυτό που γνωρίζει είναι ότι αυτή η αλλαγή επηρεάζει αρνητικά την περιοχή μας καθώς συρρικνώνει την σεζόν με αποτέλεσμα να χάνονται μήνες πωλήσεων. Επιπλέον, επηρεάζει τα υδατικά αποθέματα. Από εκεί και πέρα χρειάζεται προσαρμογή των υβριδίων ώστε να αντέχουν σε ακραίες συνθήκες. Η Optasia σε αντίθεση με άλλα υβρίδια, τα πάει πολύ καλά στον καύσωνα.

Για την νέα καλλιεργητική σεζόν, ο κ. Γκρίλλας καλεί τους παραγωγούς να έρθουν σε επαφή με την HYDROGROW και να την συμβουλευτούν για τα θέματα ντομάτας και βελανιδιού καθώς τα υβρίδιά τους αποτελούν πολύ καλές επιλογές καθώς προσφέρουν γεύση, ποσότητα και καλή συμπεριφορά στον ίκτερο της ντομάτας και την καστανή ρυτίδωση. Επιπλέον, συνοδεύονται από τεχνική υποστήριξη.

Κλείνοντας, τόνισε την σημασία της γεύσης για την διαφοροποίηση και την κατοχύρωση του Ιεραπετρίτικου προϊόντος στις αγορές.