Βάζουν "κάτω από το χαλί" οι παραγωγοί ντομάτας τον ιό της καστανής ρυτίδωσης

10:17 π.μ. - Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024
10:06 π.μ. - Τετ, 26/17/2024
Image: Βάζουν "κάτω από το χαλί" οι παραγωγοί ντομάτας τον ιό της καστανής ρυτίδωσης

Κάλεσμα στους παραγωγούς να ενημερώνουν έγκαιρα τις αρμόδιες υπηρεσίες για κρούσματα καστανής ρυτίδωσης

Με αφορμή την χθεσινή σύσκεψη για το θέμα της καστανής ρυτίδωσης, ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γενικός Γραμματέας Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, μίλησε στον Ηχώ 99,8.

Ο κ. Βιαννιτάκης είναι φανερά απογοητευμένος γιατί αν και το πρόβλημα της καστανής ρυτίδωσης ταλαιπωρεί τους παραγωγούς της περιοχής μας εδώ και τρία χρόνια, οι παραγωγοί δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ώστε να γίνει καταγραφή της ζημιάς από την συγκεκριμένη ίωση. Όπως ανέφερε, δεδομένης της κατάστασης, δεν υπήρχε η αναμενόμενη προσέλευση με αποτέλεσμα η επίσημη εικόνα που έχει η αρμόδια υπηρεσία να είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Η ανακοίνωση του συλλόγου:

Για το θέμα της ίωσης καστανής ρυτίδωσης σε καλλιέργειες τομάτας και πιπεριάς πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την Τρίτη 25/6/2024, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν μερίδα αγροτών που αντιμετώπισαν πρόσφατα το πρόβλημα καθώς και η προϊσταμένη τμήματα ΔΑΟΚ Ιεράπετρας κ. Μίχου.

Κοινή παραδοχή όλων των παρευρισκόμενων είναι ότι υπήρξε αδυναμία επίσημης καταγραφής των δειγμάτων που έχουν εμφανιστεί στην περιοχή μας.

hxonews

Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους αγρότες της περιοχής μας να ανταποκριθούν με υπευθυνότητα σε αυτό το κάλεσμα και να ενημερώνουν έγκαιρα της αρμόδιες υπηρεσίες για την εμφάνιση καστανής ρυτίδωσης σε οποιοδήποτε στάδιο καλλιέργειας.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να έχουμε συνολική εικόνα την εξέλιξη της ίωσης στην περιοχή μας αλλά και αποδεικτικά στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί κάθε παραγωγός.

Μέχρι τότε είναι σημαντικό να συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής στις καλλιεργητικές εργασίες και να αποφεύγουμε οποιοδήποτε τρόπο και μέσο που συντελεί στην περαιτέρω εξάπλωση του ιού .

Ο Προέδρος 

Γαϊτάνης Ιωάννης

Ο Γ. Γραμματέας

Βιαννιτάκης Μιχαήλ