Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τους δασικούς χάρτες στο Λασίθι: Δύο δασολόγοι σε όλο τον νομό, “λιμνάζουν” 14.000 υποθέσεις
Παρότι έχουν περάσει δύο χρόνια από την κύρωση των δασικών χαρτών λίγες υποθέσεις (μόνο πρόδηλα) έχουν προχωρήσει
Η επιτροπή δασολογίου δεν συνεδριάζει, ενώ όσες φορές έγινε προσπάθεια σύμφωνα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Μανώλη Κουδουμά «δυο από τα τρία μέλη της επιτροπής ζήτησαν επιτόπια εξέταση των ακινήτων, αποχώρησαν και ουδέποτε ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση».
Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι αρκετές υποθέσεις που εισάγονται στην επιτροπή, οι ίδιοι οι πολίτες τις αποσύρουν, ενώ κάποιες έχουν φτάσει στα ποινικά δικαστήρια. Με δεδομένο ότι πάνω από το 60% της έκτασης του νομού έχει χαρακτηριστεί ως δασική με δρόμους ακόμη και το αεροδρόμιο της Σητείας να χαρακτηρίζεται δάσος, ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν λήξει με την κύρωση των δασικών χαρτών, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται συμβολίζοντας τον κακό εαυτό του κρατικού μηχανισμού που ανθίσταται στη λογική και δεν υλοποιεί ότι θεσμοθετεί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Περιφερειακός δρόμος της Ελούντας, όπου μεγάλο τμήμα του χαρακτηρίζεται δάσος, παρότι έχει κατασκευασθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 50 και έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις τις προηγούμενες δεκαετίες.
Μάλιστα η Περιφέρεια Κρήτης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ασφαλτόστρωση τμημάτων του δρόμου που χαρακτηρίζονται επικίνδυνα, ωστόσο σύμφωνα με τη νομοθεσία για να προχωρήσει οτιδήποτε θα πρέπει να δώσει άδεια η δασική υπηρεσία.
Πρόσφατα σύμφωνα με πληροφορίες ανέλαβε ιδιωτική εταιρία να βοηθήσει στην εξέταση των ενστάσεων αυτή την ώρα λιμνάζουν 14000 υποθέσεις.
Οι πολίτες αντιμετωπίζουν με φόβο την υπηρεσία, αφού η ερμηνεία ενός υπαλλήλου μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μιας περιουσίας. Μπορούν όλοι οι πολίτες να μπουν στους κυρωμένους δασικούς χάρτες και να δουν τι ακριβώς τι συμβαίνει κ πως μέχρι σήμερα σπίτια δρόμοι ξενοδοχεία εγκαταστάσεις χαρακτηρίζονται δάση. Η προστασία του Δασικού μας πλούτου είναι υποχρέωση όχι μόνο του κράτους αλλά και των πολιτών βασικό στοιχείο της επίτευξης αυτού του στόχου είναι η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και η συνεργασία κράτους και πολιτών, δυστυχώς στην περίπτωση των δασικών χαρτών έχει χαθεί αυτή σχέση. Θα έπρεπε με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου να έχουν τελειώσει όλα αυτά τα ζητήματα.
H ΕΡΤ επικοινώνησε με την Επιθεώρηση Δασών Κρήτης όπου πήραμε μεταξύ άλλων την παρακάτω απάντηση:
“Πράγματι τα όσα αναφέρετε, σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις και στην συσσώρευση υποθέσεων Πολιτών στις διάφορες Επιτροπές (Δασολογίου, Ε.Π.Ε.Α κλπ) είναι αληθή και δεν απαντώνται μόνο σε αυτόν τον τομέα δραστηριοτήτων των Δ.Δ. Λασιθίου αλλά και σε όλο το πολυσχιδές πλέγμα αρμοδιοτήτων που αυτή έχει.
Η κύρια απάντηση σε όλο αυτό δεν είναι άλλη από την δραματική υποστελέχωση, σε επιστημονικό προσωπικό (Δασολόγοι, Δασοπόνοι) της συγκεκριμένης υπηρεσίας όπου σήμερα υπηρετούν μόνο 2 (δύο) Δασολόγοι εκ των οποίων ο ένας είναι ο Διευθυντής. Ενημερωτικά σας πληροφορώ ότι οι δύο παραπάνω αναφερόμενες Επιτροπές λειτουργούν με Δασολόγους από την επίσης, δραματικά υποστελεχωμένη Δ/νση Δασών Ηρακλείου και την Αντιπεριφέρεια Π.Ε. Λασιθίου και όσο δεν αλλάζει η κατάσταση αυτή θα συνεχίσουν δυστυχώς, να συσσωρεύονται υποθέσεις. Η δραματική υποστελέχωση που σας αναφέρω παραπάνω έχει μία βασική αιτία, την έλλειψη διορισμών Δασολογικού και Δασοπονικού Προσωπικού από το μακρινό 2002. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους σας γνωρίζω ότι πριν 10 χρόνια με σαφώς λιγότερες αρμοδιότητες από ότι σήμερα υπηρετούσαν στην Δ.Δ. Λασιθίου 10 (δέκα) Δασολόγοι και Δασοπόνοι).
Δηλαδή επί 23 χρόνια Δασολόγοι και Δασοπόνοι αποχωρούν από την Υπηρεσία (Συνταξιοδοτήσεις κλπ) χωρίς η Πολιτεία να φροντίσει μέχρι σήμερα για την, τουλάχιστον εν μέρει αναπλήρωση τους. Φυσικό και επόμενο ήταν λοιπόν να φθάσει η Υπηρεσία στο σημερινό αδιέξοδο το οποίο, αν δεν αναστραφεί έστω εν μέρει, με τους επικείμενους διορισμούς, μέσω ΑΣΕΠ, επιστημονικού Προσωπικού τότε η κατάσταση θα βαίνει επιδεινούμενη. Για όλα τα παραπάνω είναι ενήμερη η Πολιτική και Υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΝ και για τον λόγο αυτό, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα προχώρησε, μετά από 23 χρόνια, σε διαγωνιστική διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη, έστω και μερική του στελεχιακού προσωπικού των Δασικών Υπηρεσιών την Χώρας και συνεπώς και της Δ/νσης Δασών Λασιθίου, η οποία όμως διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και φυσικά δεν αρκεί για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των Δασικών Υπηρεσιών”.
πηγή: ertnews.gr