Γουλιδάκης: Κίνδυνος να χαθούν οι συντάξεις δώδεκα μηνών για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

1:18 μ.μ. - Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024
01:06 μ.μ. - Παρ, 28/18/2024
Image: Γουλιδάκης: Κίνδυνος να χαθούν οι συντάξεις δώδεκα μηνών για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Αναλυτικά τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι – Τι είπε ο κ. Γουλιδάκης για την συνεδρίαση απολογισμού του Δημοτικού Συμβουλίου

Σε δύο άξονες κινήθηκε η συζήτησε σήμερα στον Ηχώ 99,8 με τον κ. Γιάννη Γουλιδάκη, οικονομολόγο και επικεφαλή της παράταξης "Δήμος Ιεράπετρας - Προοπτική για το Μέλλον" . Η πρώτη ενότητα αφορούσε τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων και η δεύτερη ενότητα είχε να κάνει με την συνεδρίαση απολογισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες.

Όσων αφορά τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, ο κ. Γουλιδάκης μας ενημέρωσε ότι σύμφωνα με την νομοθεσία που είναι σε ισχύ από τις 26/2/2024, όλοι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι υποχρεούνται να μπουν σε μία πλατφόρμα όπου δηλώνουν είτε ότι λήγει η απασχόλησή τους είτε την έναρξη μιας νέας εργασίας. Η προθεσμία για αυτούς που δούλευαν από το 2023 προς το 2024 όντας συνταξιούχοι ώστε να υποβάλουν την δήλωσή τους στην συγκεκριμένη πλατφόρμα ίσχυε μέχρι 26/6/2024. Το τίμημα για όποιον δεν έχει κάνει αυτού του είδους τη δήλωση είναι να μην καταβληθούν οι συντάξεις δώδεκα μηνών. Σχετικά με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, ο κ. Γουλιδάκης είπε ότι πρέπει να ελεγχθούν γιατί υπάρχουν πολλά λάθη.

Στην συνέχεια, ο κ. Γουλιδάκης αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του συστήματος IRIS για την οποία η επίσημη ημερομηνία λήξης είναι στις 30/6. Όπως είπε, στο διαδίκτυο υπάρχει η πληροφορία ότι επίκειται νέα παράταση η οποία ο κ. Γουλιδάκης ελπίζει να δοθεί καθώς πέρα από την επιβολή προστίμων στην περίπτωση μη ενεργοποίησης της συγκεκριμένης υπηρεσίας, θα υπάρχει και ο κίνδυνος μη αναγνώρισης κάποιας δαπάνης με αποτέλεσμα ο εκάστοτε επαγγελματίας να μην έχει το δικαίωμα της έκπτωσης φόρου για αυτή τη δαπάνη.

-

Το δεύτερο σκέλος της συζήτησής μας είχε να κάνει με την απολογιστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τα θέματα που έθεσε προς συζήτηση η δημοτική παράταξη του κ. Γουλιδάκη τα οποία ήταν τα παρακάτω:

α) Σύσταση επιτροπής διαχείρισης – λειτουργίας δημοτικής βιβλιοθήκης Μαρία Λιουδάκη. Εισηγητής: Πανταζής Αργύρης.

β) Καθαρισμός απορριμμάτων παραλίας Παχειάς Άμμου – Ιεράπετρας. Εισηγητής: Γουλιδάκης Γιάννης.

γ )Αγροτική οδοποιία – αδυναμία πρόσβασης σε περιοχές του δήμου Ιεράπετρας και ανάγκες παρεμβάσεων μηχανημάτων και επιστρώσεις μπετόν. Εισηγητής: Ζερβάκης Εμμανουήλ.

δ) Η μουσική στο δήμο Ιεράπετρας. Ανάγκη αναθεώρησης δράσεων και σχεδιασμού βελτίωσης των μουσικών μας πραγμάτων. Εισηγήτρια: Χρυσού Μαρία.

ε) Λειτουργία ψηφιακού μουσείου. Επισκεψιμότητα Καλέ και οικίας Ναπολέοντα. Εισηγητής: Σαρρής Παναγιώτης.

στ )Δημοσιοποίηση μετρήσεων ανάλυσης πόσιμου νερού δήμου Ιεράπετρας. Σχεδιασμός βελτίωσης ποιότητας από την πηγή στο ποτήρι μας.