Έρχεται ντοματόξυδο από Γεραπετρίτικες ντομάτες

11:32 π.μ. - Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024
11:06 π.μ. - Τρί, 25/32/2024
Image: Έρχεται ντοματόξυδο από Γεραπετρίτικες ντομάτες

Ένα φιλόδοξο πιλοτικό πρόγραμμα σύμφωνα με τον Μ. Χιλετζάκη, μέλος του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου

Ο Μύρων Χιλετζάκης, μέλος του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου, μίλησε στον Ηχώ 99,8, για το πρωτοποριακό εγχείρημα δημιουργίας ντοματόξυδου.

Όπως είπε ο κ. Χιλετζάκης, πρόκειται για έναν νέο κωδικό που ευελπιστεί να υιοθετήσουν τόσο οι πολίτες όσο και η εστίαση της Κρήτης. Αυτό το προϊόν θα πάρει σάρκα και οστά τις επόμενες μέρες. Από χθες, μετά από επικοινωνία που είχαν με τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, υπάρχουν διαθέσιμοι 18 τόνοι ντομάτας. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου περιμένει μέσα στην ημέρα την έγκριση από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ώστε να μπορέσουν να επεξεργαστούν αυτές τις ντομάτες, να τις πολτοποιήσουν και να τους δώσουν την υγρή μορφή που χρειάζονται ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για να δημιουργηθεί το ντοματόξυδο. Η ΕΑΣΗ είναι η μόνη ένωση στην Κρήτη που έχει στην κατοχή της οξοποιείο, τις εγκαταστάσεις δηλαδή όπου γίνεται το ξύδι. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει επεξεργασία της ντομάτας και να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικό προϊόν, το ντοματόξυδο. Αυτή η επεξεργασία έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς όλα τα υπολείμματα της επεξεργασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ζωοτροφή η οποία θα είναι σε ξηρή μορφή.

Μιλάμε για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα αφού είναι η πρώτη φορά που θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί ξύδι από ντομάτες ωστόσο η τεχνογνωσία για τη δημιουργία ξυδιού υπάρχει. Όπως είπε ο κ. Χιλετζάκης, το ξύδι χρειάζεται κάποιο χρόνο για να δημιουργηθεί αλλά πιστεύει ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα μπορούμε να το δοκιμάσουμε.

Ο Ενιαίος Αγροτικός σύλλογος Ιεράπετρας έχει μαζέψει 18 τόνους ντομάτες οι οποίες, μετά την έγκριση, θα μεταφερθούν με φορτηγό στον ΕΑΣΗ όπου θα γίνει η όλη διαδικασία. Το εγχείρημα αυτό είναι πιλοτικό και το τελικό προϊόν θα δοθεί δωρεάν στην εστίαση της Κρήτης. Εάν αυτό το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, του χρόνου ο παραγωγός ντομάτας θα μπορεί να έχει ένα επιπλέον εισόδημα και ένα αποκούμπι για τα αδιάθετα προϊόντα του. Κάθε χρόνο υπάρχουν πολλοί τόνοι ντομάτας που δεν πωλούνται. Υπάρχουν ήδη κατάλληλοι αποθηκευτικοί χώροι στο οξοποιείο για χιλιάδες τόνους ντομάτας. Η περιφέρεια Κρήτης αγκαλιάζει αυτό το εγχείρημα και με την βοήθειά της προχωράει.

Στην συνέχεια της συνέντευξή του, ο κ. Χιλετζάκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις ΟΣΔΕ οι οποίες έχουν καθυστερήσει και είπε ότι αυτό οφείλεται στην γραφειοκρατία και το κακό πληροφοριακό σύστημα της χώρας μας. Παρόλα αυτά, λόγω της βαρύτητας που έχει δώσει στο θέμα το Υπουργείο, ευελπιστεί ότι θα προλάβει τις ημερομηνίες. Οι συνεταιρισμοί είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τις νέες δηλώσεις. Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ πρέπει να έχουν ανοίξει το αργότερο μέχρι 15 Ιουλίου γιατί μετά θα είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθούν.

Κλείνοντας, απαντώντας σε ερώτημα που τέθηκε για την τιμή του ελαιολάδου, ο κ. Χιλετζάκης είπε, ότι παρά την πτώση των τιμών τις προηγούμενες μέρες, η τιμή έχει αρχίσει πάλι να ανεβαίνει και αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 8 ευρώ μία πολύ καλή τιμή κατά την γνώμη του.