Ο Στ. Φενέκος στον Ηχώ 99,8 για τις απειλές Τουρκίας και Χεζμπολάχ
Τι είπε για την χειραγώγηση και τη στρατικοποίηση της ΕΕ
Με αφορμή την στοχοποίηση της Κρήτης από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ο οποίος συντάσσεται με τις απειλές – προειδοποιήσεις της Χεζμπολάχ για πιθανά χτυπήματα σε κράτη και δυνάμεις που υποστηρίζουν την καταδυνάστευση του παλαιστινιακού λαού και τις απειλές για χτυπήματα ή και εισβολή στο Λίβανο, ο κ. Στέλιος Φενέκος, ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α, μίλησε στον Ηχώ 99,8.
Ο κ. Φενέκος ανέφερε ότι απειλές αυτού του ίδιους από τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ δεν έχουν καμία δικαιολογία και πρέπει να καταδικαστούν. Το κακό είναι ότι τέτοιες απειλές εκτοξεύονται και από χώρες όπως η Τουρκία η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό πρέπει να καυτηριαστεί και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση. Κατά την άποψη του κ. Φενέκου, είναι απαράδεκτη η ανοχή που υπάρχει από τον δυτικό κόσμο σε αυτή την πολιτική της Τουρκίας. Δεν μπορεί η Τουρκία να υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες είναι κατά ολόκληρου του κόσμου. Οι έρευνες που ξεκινάει να κάνει η Τουρκία στον κόλπο του Ξηρού, ναι μεν είναι μέσα στα Τουρκικά χωρικά ύδατα, αλλά στην περίπτωση που η Ελλάδα προχωρούσε σε κάτι αντίστοιχο θα υπήρχαν αντιδράσεις. Η θέση της Τουρκίας είναι “τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας πάλι δικά μας”. Η διακήρυξη των εθνών εγκλωβίζει εμάς που είμαστε νομιμόφρονες. Νομιμότητα για εμάς είναι τα τηρούμε κάτι που έχουμε υπογράψει, κάτι που η Τουρκία δεν τηρεί.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια χειραγώγηση της Ευρώπης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό αποδεικνύεται στην περίπτωση της Ουκρανίας. Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μιλάνε για 600 δισεκατομμύρια ευρώ, επενδύσεις για οπλικά συστήματα με τα κοινωνικά ζητήματα και το περιβάλλον να έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Αυτή η μαύρη τρύπα του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας συνεχίζουν και όλες οι ανατολικές χώρες που βρίσκονται γύρω από την ομπρέλα των ΗΠΑ μέσα στην ΕΕ έχουν τέτοιο λόγο που δεν επιτρέπει να υπάρξει ομοφωνία στα ζητήματα της ΕΕ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Ευρώπη να βρίσκεται σε μεγάλο σταυροδρόμι κάτι που φάνηκε από την αδυναμία της να εκλέξει όργανα την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε συνδιάσκεψη. Αυτή η κατάσταση δεν βαραίνει μόνο τα όργανα της ΕΕ αλλά και τις ίδιες τις χώρες οι οποίες δεν εκφράζουν συνεκτικό λόγο. Συνεπώς, τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ είναι τεράστια, πρώτον σε διοικητικό επίπεδο, δεύτερον στον τρόπο λήψης αποφάσεων και τρίτων σε συνεκτικό λόγο πάνω σε ζητήματα που πραγματικά την απασχολούν.
Τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν αυτή την στιγμή την ΕΕ και για τα οποία δεν έγινε καμία συζήτηση ούτε στις πρόσφατες Ευρωεκλογές είναι η αύξηση του μεταναστευτικού, τα δημογραφικά ζητήματα αλλά ακόμη και η συνθήκη του Σένγκεν που είχε ελευθερία διακίνησης μπαίνει υπό αμφισβήτηση.
Δυστυχώς, η Τουρκία παίζει πολύ έξυπνα το παιχνίδι του σημαντικού συμμάχου και όλοι προσπαθούν να την ικανοποιήσουν. Αυτό θα μπορούσαμε να το πολεμήσουμε μόνο με μία επιθετική πολιτική όπου θα τονίζονται ακριβώς αυτές οι αντινομίες. Εάν όλα αυτά τίθενται σαν θέματα, το σύστημα υποχρεούται να τα καταγράψει. Όταν στο τραπέζι του ΝΑΤΟ ξεκινάει μία συζήτηση, τότε πρέπει το τραπέζι να πάρει κάποια θέση. Εάν εμείς δεν θέτουμε τα προβλήματα μας τότε θα περάσουν στα αζήτητα.
Στην συνέχεια, ο κ. Φενέκος ανέφερε ότι το σχέδιο του ΝΑΤΟ για το 2023 και μετά διευρύνει τόσο πολύ τις αρμοδιότητες, τις αποστολές και τα ζητήματα στα οποία θα εμπλέκεται η ΕΕ που τον τρομάζει. Η ΕΕ χειραγωγείται και στρατικοποιείται πλήρως από το ΝΑΤΟ και μετατρέπεται σε εργαλείο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Όσων αφορά την Ρωσία, η αίσθηση του κ. Φενέκου είναι ότι αν και θα υπάρχει ανταγωνισμός, δεν θα εισβάλει ποτέ στην Ευρώπη. Σχετικά με τον εάν υπάρχει κίνδυνος από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, απάντησε ότι η Ελλάδα είναι η ο λιγότερο πιθανός στόχος αλλά είναι γεγονός ότι η εσωτερική μας ασφάλεια πρέπει να κινητοποιηθεί ώστε να αποτρέψει τέτοιου είδους δράσεις.
Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας χώρισε τον κόσμο στα δύο στέλνοντας την Ρωσία στην ίδια αγκαλιά με την Βόρεια Κορέα δημιουργώντας τρομακτικές συμμαχίες. Το ότι είμαστε κομμάτι του Δυτικού κόσμου και υποστηρίξαμε την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ είναι γεγονός. Γεγονός είναι επίσης ότι το Ισραήλ ξέφυγε και γι’ αυτό και υπόκεινται την δίωξη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Η θέση μας είναι να έχουμε δύο κράτη, να κλείσει το πρόβλημα με την Παλαιστίνη, να μην νομιμοποιούμε δεκάδες χιλιάδες θύματα αμάχων και παιδιών και να ζητήσουμε να λυθεί οπωσδήποτε το εδαφικό πρόβλημα στην Παλαιστίνη.
Τέλος, ο κ. Φενέκος είπε ότι ο γενικός κανόνας είναι ότι η ειρήνη είναι πάντα προτιμότερη από τον πόλεμο. Ο πολέμιος, αν ποτέ γίνεται, έχει σκοπό να αποκαταστήσει προβλήματα που δεν μπορεί να λύσει η ειρήνη.