Τι είναι οι άνεμοι τύπου Φοέν που θα εμφανιστούν σήμερα στην Κρήτη

10:14 π.μ. - Τρίτη, 23 Απριλίου 2024
10:04 π.μ. - Τρί, 23/14/2024
Image: Τι είναι οι άνεμοι τύπου Φοέν που θα εμφανιστούν σήμερα στην Κρήτη

«Χιονοφάγοι», επικίνδυνοι για πυρκαγιές και πονοκέφαλος για ορειβάτες

Άνεμοι τύπου Φοέν θα πνέουν σήμερα, Τρίτη 23 Απριλίου, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.

«Πολλές φορές έχουμε δει ανάλογες διαφορές ή ακόμη και μεγαλύτερες των 16°C μεταξύ της Βορειοδυτικής Ελλάδος και Νοτίων Νησιωτικών περιοχών, ειδικά στις περιπτώσεις όπου επικρατούν ισχυροί καταβατικοί νότιοι άνεμοι», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του.

Για τη θερμοκρασία τόνισε ότι «μπορεί να πιάσουμε ακόμη και 30άρια, αλλά δεν θα είναι πολλά, όπως αναφέρονται στον τύπο».

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι τιμές αυτές θα περιοριστούν κυρίως στην Κρήτη, ή εκεί όπου σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και πάλι οι τοπικά ενισχυμένοι καταβατικοί άνεμοι τύπου Φοέν».

Τι είναι όμως οι άνεμοι τύπου Φοέν;

Πρόκειται για ξηρό άνεμο, σχετικά θερμό και κατηφορικό, καθώς εμφανίζεται στην υπήνεμη (προς τα κάτω πλευρά) μιας οροσειράς. Θεωρείται ένας «άνεμος βροχής» που προκύπτει από την θέρμανση του αέρα στις πλαγιές.

Οι άνεμοι Φοέν μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία έως και 14 °C μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Η Ελβετία, η νότια Γερμανία και η Αυστρία έχουν θερμότερο κλίμα λόγω ανέμων Φοέν. Στις εν λόγω περιοχές οι ειδικοί θεωρούν ότι υγροί άνεμοι από τη Μεσόγειο Θάλασσα πνέουν πάνω από τις Άλπεις.

Οι άνεμοι αυτού του τύπου ονομάζονται επίσης «χιονοφάγοι» για την ικανότητά τους να κάνουν το χιόνι και τον πάγο να λιώνουν ή να εξαχνώνονται γρήγορα.

Αυτό είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της θερμότητας του ανέμου τύπου Φοέν, αλλά και της χαμηλής του υγρασίας.

Οι άνεμοι Φοέν είναι «μπελάς» για τους ορειβάτες στις Άλπεις, καθώς θεωρείται ότι προσθέτουν επιπλέον προβλήματα στην ανάβαση μιας ήδη δύσκολης κορυφής.

Επίσης, οι άνεμοι τύπου Φοέν συνδέονται επίσης με την ταχεία εξάπλωση των πυρκαγιών.

patris.gr