Δουλούμης: Προβληματισμός για την κλιματική αλλαγή και την κατασκευή μεγάλων θερμοκηπιακών εκτάσεων στην Αφρική

11:20 π.μ. - Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024
11:04 π.μ. - Δευ, 22/20/2024
Image: Δουλούμης: Προβληματισμός για την κλιματική αλλαγή και την κατασκευή μεγάλων θερμοκηπιακών εκτάσεων στην Αφρική

Φόβοι ότι θα επηρεαστεί η διάθεση των Κρητικών κηπευτικών

Στην “Ιεραπετρίτικη Γη” φιλοξενήθηκε για ακόμα μια φορά ο κ. Φώντας Δουλούμης, μέλος του Δ.Σ του συνεταιρισμού Ανατολή. Η συζήτηση έγινε με φόντο την έκθεση Fresco που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Δουλούμης ήταν εκεί και έπιασε τα μηνύματα της αγοράς.

Υπήρχαν κάποια θετικά μηνύματα και κάποια αρνητικά. Ξεκινώντας από τα θετικά, ο κ. Δουλούμης μας ενημέρωσε ότι υπάρχει φοβερό ενδιαφέρον για τα προϊόντα μας τόσο από τις Βαλτικές όσο και από τις Αραβικές χώρες. Ωστόσο η Ιεράπετρα ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες και έχει συνηθίσει σε μία τετριμμένη κατάσταση από την οποία ξεφεύγει πολύ δύσκολα. Στα αρνητικά τώρα, κάτι που προβληματίζει πολύ τον κ. Δουλούμη είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στην κεντρική Ευρώπη, την Πολωνία, την Γαλλία και ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ιταλία οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι τόσο καλές που τους έχουν επιτρέψει να επιμηκύνουν πάρα πολύ το χρόνο παραμονής τους στις αγορές καθώς πια καλλιεργούν νωρίτερα, με λιγότερο κόστος, παράγωντας μεγάλες ποσότητες, πιέζοντας εμάς που δεν είμαστε καν στην πρώτη σελίδα των παραγωγικών χωρών. Υπάρχει λοιπόν ενδιαφέρον αλλά πρέπει να είμαστε σε θέση να το εκμεταλλευτούμε. Πρέπει το κράτος να έχει ως βασικό μέλημα τις εξαγωγές οι οποίες φέρνουν εισοδήματα στη χώρα, καθώς αυτό που παρατηρεί ο κ. Δουλούμης είναι ότι δεν γίνεται διαχείριση του πλούτου αλλά της φτώχειας μας.

Μιας και η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που δεν μπορούμε να αλλάξουμε ή να προβλέψουμε προτείνει να ασχοληθούμε με τα πράγματα που μπορούμε να ρυθμίσουμε. Πρέπει να δώσουμε βάρος στην παραγωγή και στο πώς αυτή θα γίνει καλύτερη. Πώς θα είμαστε πιο ανταγωνιστικοί και τοποθετημένοι στα ράφια. Ο ανταγωνισμός είναι ακόμη ένα αρνητικό και πια θα είναι αδυσώπητος. Πέρα από το Μαρόκο, μεγάλο ανταγωνιστή θα αποτελεί και η Αίγυπτος όπου ξεκινάει η κατασκευή του "Μέγα Θερμοκηπίου" με έκταση 900.000 στρεμμάτων. Ένα θερμοκήπιο με ενιαία διαχείριση που φτιάχνεται με σκοπό να προμηθεύσει την Ευρώπη. Σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, του χρόνου κιόλας η κατάσταση θα πιεστεί πάρα πολύ και θα πρέπει άμεσα να βρούμε λύσεις. Μία από αυτές είναι να φτιάξουμε τις εξαγωγές εάν θέλουμε να επιζήσουμε σαν τομέας και να δώσουμε αργότερα και στα παιδιά μας την επιλογή να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα. Ο κ. Δουλούμης εξέφρασε τον φόβο ότι τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια θα είναι πολύ κρίσιμα χρόνια για τα κηπευτικά της Ιεράπετρας.

Πρέπει λοιπόν να κάνουμε αυτά που δεν μπορούν να κάνουν ακόμα οι άλλοι. Δεν είναι σε θέση να έχουν αυτή τη γεύση, την ποιότητα και την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει εμείς με τα χρόνια. Επίσης, η συνεχής παρουσία μας στο χώρο έχει μεγάλη σημασία ώστε να γίνουν γνωστά τα προϊόντα μας και να μπορέσουν να ξεχωρίσουν. Τέλος, πρέπει να παίξουμε το δικό μας ρόλο πρωτοπορώντας, να είμαστε πάντα ένα βήμα πιο μπροστά, με πιστοποιημένα προϊόντα και ορθές γεωργικές πρακτικές.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να μας προβληματίζει είναι η είσοδος της Ουκρανίας στην Ευρώπη καθώς όταν φοβερός όγκων κηπευτικών κατευθυνθεί προς την Ευρώπη χωρίς δασμούς η αγορά θα πιεστεί πάρα πολύ. Επίσης, ο τρόπος που θα κατανέμεται η ΚΑΠ από την επόμενη κιόλας μέρα της εισόδου της Ουκρανίας θα μειωθεί για όσους παράγουν σιτηρά ή έχουν εκτατικές καλλιέργειες, κατά ένα πέμπτο. Έτσι αφού με την παραγωγή δεν θα μπορούν να επιβιώσουν θα στραφούν και εκείνοι στα θερμοκήπια.

Το θετικό είναι, ότι υπάρχει πλέον η διάθεση από όλες τις ηγεσίες των ομάδων παραγωγών της Κρήτης να κάνουμε κάτι όλοι μαζί αλλά πρέπει να κινηθούμε γρήγορα για να είμαστε έτοιμοι για αυτό που θα έρθει. Ο στόχος είναι να πάνε τα προϊόντα μας στο καλύτερο ράφι καθώς η γεύση μας είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο και σε αυτήν πρέπει να στηριχτούμε. Πρέπει επίσης να υπάρχει πιστοποίηση ώστε τα προϊόντα μας να έχουν υψηλά χαρακτηριστικά καθώς θα απευθυνόμαστε πια σε πιο ενημερωμένους καταναλωτές. Θα πουλάμε το προϊόν σε καταναλωτές που θα μπορούν να το εκτιμήσουν και που θα έχουν τη δυνατότητα να το αγοράσουν καθώς τα προϊόντα της Ιεράπετρας είναι σίγουρα τα κορυφαία στην Ε. Ε.

Όσων αφορά την λειψυδρία είπε ότι είναι κάτι που ανησυχεί πολύ τους παραγωγούς. Χρειάζονται υποδομές και όχι υπηρεσίες. Η κυβέρνηση έχει τεράστιο χρηματικό όφελος από τα προϊόντα μας και οφείλει να βοηθήσει θεσμικά τον παραγωγό να επιζήσει. Με την υπάρχουσα κατάσταση το φράγμα θα αδειάσει, γι’ αυτό και η διαχείριση του νερού χρειάζεται σύνεση από όλους μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τις ομάδες παραγωγών οπότε εμείς πρέπει να κάνουμε ότι προτάσσει η Ε.Ε καθώς είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει πολλά πράγματα. Δυστυχώς είμαστε πίσω στο κομμάτι του εκσυγχρονισμού και αυτό προσπαθούμε να εξελίξουμε καθώς ο κάθε παραγωγός θα μπορούσε να επωφεληθεί γύρω στις 5.000 ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Τέλος, είπε ότι φέτος λόγω της απουσίας χειμώνα είχαμε μεγάλο πρόβλημα από άποψη ασθενειών τόσο στο αγγούρι όσο και στην ντομάτα. Ένας ακόμα λόγος που ο κ. Δουλούμης είναι υπέρ των ομάδων παραγωγών είναι γιατί έτσι υπάρχει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση σε όλα.

Συνοψίζοντας, παρά τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα προϊόντα μας, τόσο λόγω της κλιματικής αλλαγής όσο και της επέκτασης των θερμοκηπιακών μονάδων, με σωστή οργάνωση μέσα από ομάδες παραγωγών μπορούμε να αναδείξουμε τα κορυφαίας ποιότητας προϊόντα του τόπου μας διασφαλίζοντας έτσι την συνέχεια της αγροτικής παραγωγής στον τόπο μας.