Περιοδεία ΚΚΕ στην πληγείσα Σητεία

9:25 μ.μ. - Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022
09:10 μ.μ. - Κυρ, 16/25/2022
Image: Περιοδεία ΚΚΕ στην πληγείσα Σητεία

Για τις ανυπολόγιστες καταστροφές που βιώνει ο Σητειακός Λαός

Κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τα μέλη της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ Μανουσάκη  Νίκο, περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης, Συμεωνίδη Σίμο, δημοτικό σύμβουλο Σητείας και Κοκοσάλη Ανδρέα, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ επισκέφθηκαν δεκάδες από τις εκατοντάδες εμπορικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες του Σαββάτου.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στις επαφές που είχαν με μαγαζάτορες, μικρούς βιοπαλαιστές επιχειρηματίες και με εκπροσώπους του εμπορικού συλλόγου Σητείας και Συλλόγου Εστίασης και ψυχαγωγίας Σητείας επιβεβαίωσαν αυτό που ήδη από το βράδυ του Σαββάτου άρχισε να καταγράφεται.

hxonews

Περίπου το 70% των εμπορικών καταστημάτων έχει σημαντικές ζημιές σε εμπόρευμα, εξοπλισμό και κτίρια ενώ πάνω από 40% έχει υποστεί ολική καταστροφή 100%. Περίπου τα μισά επισιτιστικά καταστήματα της πόλης έχουν ανυπολόγιστες καταστροφές. Εκατοντάδες Σητειακές και Σητειακοί επαγγελματίες και εργαζόμενοι που απασχολούνται στις μικρές αυτές επιχειρήσεις μένουν χωρίς εισόδημα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ οι δεκάδες επιχειρήσεις που έχουν ολική καταστροφή σε κόπους μίας ζωής, βιώνουν εφιαλτικές στιγμές αβεβαιότητας για την επιβίωση τους και οικονομικής καταστροφής. Ταυτόχρονα, είναι εκατοντάδες τα οχήματα, επαγγελματικά από σχολές οδήγησης, από ενοικιαζόμενα, αγροτικά οχήματα και ιδιωτικά αμάξια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Πέρα από αυτά που παρέσυραν οι χείμαρροι καταστράφηκαν και τα παρκαρισμένα στα δημοτικά παρκινγκ, που θάφτηκαν κάτω από λάσπες. Ισόγειες κατοικίες στο κέντρο της πόλης, το 1ο νηπιαγωγείο, άλλες ιδιωτικές περιουσίες σε όλες τις περιοχές του Αγ.Ιωάννη, στα Λειβάδια, στις εργατικές κατοικίες, στη «βάγκα», στην παπούρα, έχουν ανυπολόγιστες καταστροφές, μαζί με οχήματα, εργαλεία, γεωργικές αποθήκες. Είναι ανυπολόγιστες οι καταστροφές σε καταστήματα γεωργικών εφοδίων και εργαλείων, σε αγροτικά οχήματα και μάλιστα μέσα στην ελαιοκομική περίοδο.

Τα στελέχη του ΚΚΕ μέσα σε αυτό το «σκοτάδι» είδαν εκατοντάδες Σητειακές και Σητειακούς να βοηθούν ο ένας τον άλλο, κανείς να μην είναι μόνος του, συνέχεια της μάχης που είχε δοθεί την προηγούμενη μέρα όπου οι υπεράνθρωπες προσπάθειες εργαζομένων, επαγγελματιών, πυροσβεστών κάτω από αντίξοες συνθήκες ήταν η αιτία που δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή. Επισημάνθηκε ότι αν ήταν καθημερινή μέρα με ανοιχτά σχολεία θα ζούσαμε εφιαλτικές καταστάσεις που κανείς δεν θέλει να φαντάζεται. 

hxonews

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη κυβέρνησης, δημοτικού συμβουλίου, περιφερειακών συμβούλων και φορέων της πόλης που είχε προγραμματιστεί στις 15:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Οι παρευρισκόμενοι πληγέντες έγιναν μάρτυρες ενός κακοπαιγμένου κυβερνητικού σχεδίου που προσπαθούσε να ισορροπήσει την συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση των Σητειακών στο «ρεαλισμό του εφικτού». Έκαναν προσπάθεια να κρύψουν τις ευθύνες τους αποκλειστικά μονάχα πίσω από τα ακραία φαινόμενα σημειώνοντας προκλητικά, ανάμεσα σε άλλα, ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη από ΕΜΥ και εθνικό αστεροσκοπείο ενώ ήδη από την Πέμπτη  το κέντρο επιχειρήσεων της Κρήτης είχε δώσει σήμα ετοιμότητας στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και τα μετεωρολογικά μοντέλα επιβεβαίωναν έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης. Τα υψηλόβαθμα στελέχη, αρκέστηκαν, πέρα από τα λόγια συμπάθειας, σε έναν αόριστο σχεδιασμό όπου όλα εξαντλούνται στην ατομική ευθύνη των πληγέντων. Κάλεσαν τους επαγγελματίες να συντάξουν μόνοι τους τον φάκελο τεκμηρίωσης μαζί με την βοήθεια των λογιστών τους. Μίλησαν για 400.000 € έκτακτη επιχορήγηση στον δήμο, για –υποτίθεται- άμεσες αποκαταστάσεις, συνέχισαν με αοριστίες ως προς άλλα ποσά και χρονοδιάγραμμα για άλλες υποδομές (αντλιοστάσια της ΔΕΥΑ, λιμενικές υποδομές κ.α.) με κερασάκι στην τούρτα να επαναλάβουν έργα και μελέτες που είναι ήδη σε εξέλιξη ή έχουν κατατεθεί προτάσεις, ως μέτρα αντιμετώπισης της καταστροφής.

hxonews

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Μανουσάκης Νίκος και Συμεωνίδης Σίμος έκαναν την παρακάτω κοινή δήλωση: 

« Ενώνουμε τη φωνή μας με τον Σητειακό λαό. Τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, οριοθέτησης ρεμάτων, πολεοδομικού σχεδιασμού, πρόληψης κ.α. βαραίνουν διαχρονικά τις κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, αφού αυτά τα έργα δεν είναι προτεραιότητα και μπαίνουν στην ευρωενωσιακή οδηγία-μέγγενη- της λογικής κόστους οφέλους. Θυμίζουμε ότι είναι αρνητική η πείρα από τα τα Μάλλια, τα Χανιά, το Αρκαλοχώρι, ιδιαίτερα εδώ με τον περσινό σεισμό της Σητείας και τις πλημμύρες του 2019 όπου μάλιστα στον έναν από τους δύο ποταμούς υπήρξε ακριβώς η ίδια εξέλιξη με το Σάββατο και ενώ είχαν παρθεί και τότε μέτρα, είχαν δοθεί έκτακτες επιχορηγήσεις, είχαν γίνει εργασίες. Είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη η στάση των κυβερνώντων αφού δια στόματος του υφυπουργού Πέτσα ειπώθηκε ωμά ότι τα αντιπλημμυρικά έργα απαιτούν μακροχρόνιες διαδικασίες, γραφειοκρατία κτλ, ομολογώντας ότι θα γίνουν μονάχα «βραχυχρόνια» μπαλώματα. Καλούμε τον Σητειακό Λαό να μην δείξει καμία εμπιστοσύνη και αναμονή σε αυτά που έχει ανάγκη. Να μην επιτρέψει σε κανέναν να παίζει με τη ζωή του διεκδικώντας:

-Να κηρυχτεί ο δήμος Σητείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

-Να γίνει καταγραφή όλων των καταστροφών  και ζημιών, με ευθύνη κυβερνητικών κλιμακίων, επαρκώς στελεχωμένων ΑΜΕΣΑ. 

-Να υπάρξει 100% αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες άμεσα, με συνοπτικές διαδικασίες, απευθείας από τα αρμόδια υπουργεία.

-Άμεση οικονομική ενίσχυση για να μπορέσουν να κινηθούν οι μικρές επιχειρήσεις στην αποκατάσταση τους, στην επαναλειτουργία τους,  για αποκατάσταση αναγκαίου οικιακού εξοπλισμού.

-Να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση για επισκευή οδοποιίας, τοιχίων, φρακτών, δημοσίων κτιρίων και εξοπλισμού άμεσα με συνοπτικές διαδικασίες. Πρώτης προτεραιότητας η σχολική στέγη, το νοσοκομείο, αντικατάσταση οχημάτων κοινωνικής υπηρεσίας, στην ύδρευση.

-Πάγωμα υποχρεώσεων σε ΕΦΚΑ, εφορία, τράπεζες, δάνεια, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κτλ.

-Διασφάλιση μισθών και εισοδήματος για όλους τους μισθωτούς και μικρούς επιχειρηματίες άμεσα.

-Κανένας χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ίντερνετ

hxonews

Καλούμε τον Σητειακό Λαό να κρατήσει την αλληλεγγύη που αυθόρμητα εκδηλώθηκε και για την συνέχεια, ενισχύοντας τον συλλογικό αγώνα και τη διεκδίκηση για τις ανάγκες του. Η αρνητική πείρα του να αξιοποιηθεί ώστε να μην χάσει το δίκιο του στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού και εκτόνωσης του θυμού  του, ειδικά όταν θα φύγουν τα φώτα της δημοσιότητας και οι κάμερες. Το ΚΚΕ, τα στελέχη του και τα μέλη του θα είναι στην πρώτη γραμμή, ώστε να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση και αλληλεγγύη. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε κανένας συνάνθρωπος μας να παραιτηθεί, να κλείσει το κατάστημα του, να μεταναστεύσει, να απογοητευθεί, να χάσει την αξιοπρέπεια του. 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ! 

ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ! »