Ο Β. Δρίμτζιας στην "Ιεραπετρίτικη Γη" για τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω καιρού στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Ιεράπετρα

10:42 π.μ. - Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025
10:01 π.μ. - Δευ, 27/42/2025
Image: Ο Β. Δρίμτζιας στην "Ιεραπετρίτικη Γη" για τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω καιρού στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Ιεράπετρα

Προτεινόμενες λύσεις αντιμετώπισης από τον υπεύθυνο της IQ Crops

Στον αέρα της εκπομπής «Ιεραπετρίτικη Γη» φιλοξενήθηκε ο κος Βαγγέλης Δρίμτζιας, Υπεύθυνος της εταιρείας IQ Crops, όπου συζητήθηκαν σημαντικά  θέματα που αφορούν την καλλιέργεια κηπευτικών.

Αρχικά, ο κος Δρίμτζιας αναφέρθηκε στην κατάσταση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην περιοχή της Ιεράπετρας. Εκτιμά, ότι η γενική κατάσταση είναι καλή έως αρκετά καλή αλλά υπάρχουν κάποια ερωτηματικά από τα οποία, κάποια είναι λιγότερο σοβαρά και άλλα έχουν μεγαλύτερο βαθμό σοβαρότητας. Εξήγησε, ότι ένα από αυτά έχει να κάνει με τον καιρό και τα καλλιεργητικά θέματα που δημιουργούνται λόγω του καιρού. Ένα άλλο έχει να κάνει με τις τιμές και ένα άλλο έχει να κάνει με το νερό, το οποίο είναι και το πιο κρίσιμο.

Ο καιρός

Αυτή τη στιγμή, ενώ θα έπρεπε να έχει περισσότερο κρύο, ο καιρός είναι ανοιξιάτικος και αυτό έχει αντίκτυπο τόσο στην ανάπτυξη και στη μη ισορροπία των φυτών όσο και στις ασθένειες και σε άλλα θέματα όπως είναι η ποιότητα των καρπών, τα σκασίματα και οι απορρίψεις. Αν και στον καιρό δεν μπορούμε να επέμβουμε, ανάλογα με την υποδομή που έχει ο κάθε παραγωγός, μπορεί να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό.

Η διαφορά της θερμοκρασίας μέσα στο θερμοκήπιο το πρωί και το βράδυ σε σχέση με το μεσημέρι είναι αρκετά μεγάλη και δημιουργεί επίσης ένα θέμα καθώς επηρεάζει τόσο τα φυτά όσο και την ποιότητα του καρπού. Τα «σκασίματα» που βλέπουμε πολλές φορές στον καρπό μπορεί να οφείλονται εν μέρει στις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ή υγρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας, μπορεί όμως να οφείλονται και σε ακανόνιστα ποτίσματα ή στη λάθος επιλογή ποικιλίας για την εποχή. Τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να διορθώσουμε, όσο είναι δυνατόν, την συγκεκριμένη κατάσταση, είναι πρώτα από όλα, να προσέχουμε τις λιπάνσεις μας οι οποίες θα πρέπει να είναι κυρίως με κάλλιο και όσο το δυνατόν λιγότερο άζωτο, να δουλεύουμε το πότισμα στις μέγιστες επιτρεπτές αγωγιμότητες, να μην ποτίζουμε αργά το απόγευμα ή νωρίς το πρωί και να μένουν τα παράθυρα οροφής το βράδυ ελαφρώς ανοιχτά. Αυτό, θα βοηθήσει πολύ στο κομμάτι της υγρασίας καθώς μειώνεται το σημείο κορεσμού των υδρατμών με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερες σταγόνες. Αυτό σημαίνει λιγότερη κακή επιρροή στο φυτό και λιγότερες ασθένειες όπως είναι ο βοτρύτης και ο περονόσπορος. Συνεπώς, έχουμε κάποια εργαλεία τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν στο να μειώσουμε το πρόβλημα των σκασιμάτων, ανέφερε ο κος Δρίμτζιας και εξήγησε ότι στο αγγούρι, αυτό το πρόβλημα θα το δούμε σαν μία λωρίδα με λέπια πάνω στο προϊόν.

«Θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι το φυτό κάτω από τους 12 βαθμούς κελσίου, μπορεί να μην καταστρέφεται και να μην ξεραίνεται, αλλά σταματάει να λειτουργεί», είπε ο κος Δρίμτζιας συνεχίζοντας και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει γιατί τα φυτά εξατμίζουν και η εξάτμιση σημαίνει απώλεια ενέργειας. Άρα, εάν γίνει πότισμα νωρίς το πρωί, μπορεί να γίνει ζημιά στα φυτά καθώς οι ρίζες δεν είναι έτοιμες να δουλέψουν με τον κ. Δρίμτζια να συμβουλεύει να γίνεται το πότισμα μεταξύ 10:00π.μ. και 13:00μ.μ ώστε να ελαττωθεί η πιθανότητα να έχουμε τα παραπάνω προβλήματα. Εάν στο θερμοκήπιο υπάρχει θέρμανση ή περισσότερα εργαλεία έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε την κατάσταση ακόμα περισσότερο γι’ αυτό και εάν ο κος Δρίμτζιας έπρεπε να απαντήσει την ίδια ερώτηση σε έναν παραγωγό με σύγχρονο θερμοκήπιο όπου θα είχε τον έλεγχο του περιβάλλοντος, η απάντηση θα ήταν πιο σύνθετη και με άλλες παραμέτρους.

Η λίπανση θα μπορούσε να βοηθήσει στην διαχείριση αυτής της κατάστασης γι΄αυτό και θα πρέπει οι λιπάνσεις να είναι συγκεκριμένες και να συνοδεύονται από αναλύσεις του εδάφους. Επίσης, είναι και η κατάλληλη εποχή για να κάνουμε στοχευμένους ψεκασμούς είτε με βιοδιεγέρτες είτε με άλλα σκευάσματα τα οποία βοηθούν τα φυτά να ανταπεξέρχονται στο στρες ψύχους και υψηλών υγρασιών.

hxonews

Ασθένειες

Όσον αφορά τις ασθένειες, ο κος Δρίμτζιας τόνισε ότι στην περιοχή μας έχουν γίνει πολλά βήματα μπροστά με τις περισσότερες καλλιέργειες να είναι εμβολιασμένες άρα αυτό από μόνο του είναι ένας βαθμός προστασίας απέναντι σε αντίξοες συνθήκες και σε ασθένειες εδάφους. Επεσήμανε, ότι η έννοια της ασθένειας θέλει ολιστική προσέγγιση και όχι μόνο ψέκασμα. Ο παραγωγός θα πρέπει να προσέχει όταν κλαδεύει το φυτό, όταν το καθαρίζει, θα πρέπει να κοιτάει τον καιρό όταν κόβονται τα φύλλα, να μην αφήνει να εξέχουν κλαδιά και να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερη σταγόνα μέσα στο θερμοκήπιο καθώς η σταγόνα είναι ο κύριος παράγοντας που προκαλεί τον βοτρύτη και τον περονόσπορο στο θερμοκήπιο. Συνεπώς, ο παραγωγός πρέπει να προσπαθεί με τα μέτρα και τις διαδικασίες που έχει, να μειώσει τις πιθανότητες να δημιουργηθούν ασθένειες. Επιπλέον, θα πρέπει τόσο οι εργάτες όσο και οι γεωπόνοι και οι επισκέπτες να είναι εφοδιασμένοι με μίας χρήσης ζακέτες ή φόρμες και ποδονάρια μιας χρήσης ώστε να αποφεύγεται η μεταφορά μολυσμάτων από περιοχή σε περιοχή. Επίσης, τα υπολείμματα της καλλιέργειάς μας δεν πρέπει να πετάγονται δίπλα στα θερμοκήπια.

Υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που έχουν συνειδητοποιήσει αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω, και πολλοί που δυστυχώς δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, είπε ο  κος Δρίμτζιας και τόνισε ότι τα μέτρα πρόληψης και οι διαδικασίες επισκεπτών παίζουν σημαντικό ρόλο αυτή τη στιγμή αφού αποτελούν τα βασικά μέτρα πρόληψης απέναντι σε ασθένειες, όπως είναι οι ιώσεις και κάποια βακτήρια αλλά και για την ίωση της καστανής ρυτίδωσης η οποία έχει γίνει αρκετά επικίνδυνη.

Όσον αφορά την ίωση της καστανής ρυτίδωσης, ο κος Δρίμτζιας μας ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή, τα θερμοκήπια που δεν έχουν καστανή ρυτίδωση είναι λίγα, αλλά η εκδήλωση των συμπτωμάτων αυτό το καιρό είναι περιορισμένη. Ωστόσο, το μόλυσμα υπάρχει γι΄αυτό και θα πρέπει να προσέχουμε τόσο στην δική μας καλλιέργεια όσο και όταν επισκεπτόμαστε άλλες καλλιέργειες καθώς οι πιπεριές θα μπορούσαν να κινδυνέψουν εάν το μόλυσμα είναι πολύ μεγάλο, αν και η συγκεκριμένη ίωση δεν είναι τόσο επικίνδυνη στην πιπεριά όσο είναι στην ντομάτα.

Στο θέμα των ασθενειών, τόσο στο υδροπονικό θερμοκήπιο, όσο και στο θερμοκήπιο με χώμα,  η προσοχή που θα πρέπει να δείχνουμε είναι η ίδια. Ωστόσο,  η υδροπονία έχει το πλεονέκτημα ότι τα φυτά τρέφονται καλύτερα, τραβούν νερό με καλύτερο ρυθμό, το ριζικό σύστημα είναι σε πιο ιδανικές συνθήκες και κατά κανόνα, η αντίδραση των φυτών σε σχέση με τα καιρικά φαινόμενα που αναλύσαμε είναι πιο ήπια.

Νερό

Το νερό, κάτω από ορισμένες συνθήκες, όπως αυτές που έχουμε τώρα, λειτουργεί  ως φόβητρο και κάτω από κάποιες άλλες συνθήκες, το αγνοούμε. Πριν από 2 με 3 χρόνια δεν μίλαγε κανένας για το νερό αλλά για τον κ. Δρίμτζια, το νερό, είναι το μεγαλύτερο ερωτηματικό για την περιοχή μας τόσο για την ποσότητα όσο και για την ποιότητά του. Κατά τη γνώμη του, το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει τόσο άμεσος όσο και έμμεσος σχεδιασμός για τις ανάγκες της περιοχής σε νερό κάθε χρόνο και για τους τρόπους κάλυψης αυτών των αναγκών. «Υπάρχουν λοιπόν κενά ανεπάρκειας επί της διαδικασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Θα πρέπει πρώτα να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες από την τοπική αυτοδιοίκηση και στην συνέχεια να πάμε στην κεντρική αυτοδιοίκηση.

Πέρα από το θέμα της ποσότητας νερού, έχουμε και το θέμα της ποιότητας καθώς αυτή τη στιγμή, εάν το νερό με το οποίο ποτίζεται ο κάμπος της Ιεράπετρας αναλυθεί σε ένα πανεπιστήμιο, θα θεωρηθεί ότι είναι αδύνατο να υπάρξει καλλιέργεια. Το νερό είναι επιβαρυμένο με νάτριο και χλώριο σε βαθμό κακουργηματικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει μείωση της ποσότητας παραγωγής από 10 έως 20% ανάλογα την καλλιέργεια αλλά και ότι η λίπανση δεν μπορεί να είναι τόσο αποδοτική αφού τα νάτρια και τα χλώρια ανταγωνίζονται θρεπτικά στοιχεία με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιορισμοί σε αυτό το κομμάτι και έτσι το φυτό να δίνει πιο μικρούς καρπούς. Το μόνο θετικό είναι ότι η μεγάλη αγωγιμότητα δίνει πιο εύγευστο καρπό.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για θερμοκήπια με χώμα είναι να προσέχουμε και να βελτιώνουμε τη μηχανική σύσταση του εδάφους η οποία θα πρέπει να είναι πλούσια σε άμμο και σε οργανική ουσία ώστε να μπορεί να ξεπλένεται πιο εύκολα αφού ένα βαρύ χωράφι δεν ξεπλένεται καθόλου εύκολα. Για αυτό το κομμάτι, υπάρχουν κάποια σκευάσματα που βοηθούν και αυτά είναι συνήθως τα οργανικά σκευάσματα τα οποία βελτιώνουν την υφή του χώματος και η άμμος. Σε αυτό το κομμάτι η υδροπονία μπορεί να βοηθήσει αρκετά καθώς ο παραγωγός μπορεί να ξεπλύνει και να κρατήσει τα επίπεδα νατρίου και χλωρίου στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

Τιμές

Στις τιμές επεμβαίνει η αγορά, ο παραγωγός, ο έμπορος και ο καταναλωτής. Ο καταναλωτής θέλει να τρώει πάμφθηνα, πολύ νόστιμα και ασφαλή προϊόντα. Ο έμπορος θέλει να αγοράζει φθηνά και να πουλάει ακριβά και ο παραγωγός θέλει να πουλάει ακριβά. Συνεπώς, η αγορά είναι μία ισορροπία όλων αυτών των πραγμάτων. Η τιμή δημιουργείται από αντικειμενικές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης και από κινήσεις είτε επαγγελματικές είτε εκ του πονηρού. Κατά τη γνώμη του κ. Δρίμτζια, τα προϊόντα της περιοχής μας δεν τα σεβόμαστε όσο θα έπρεπε και πρότεινε να πετάμε τα βήτα όταν πέφτουν οι τιμές ώστε να τις κρατάμε σε υψηλότερα επίπεδα και να βγάλουμε περισσότερα χρήματα με λιγότερα έξοδα. Οι παραγωγοί έχουν τη δύναμη να παίξουν με την προσφορά και να παρέμβουν στην διαμόρφωση της τιμής. Όσον αφορά τις εισαγωγές από όμορες χώρες, ο κος Δρίμτζιας ανέφερε ότι δεν μπορούμε να τις απαγορεύσουμε αλλά μπορούμε να ασκήσουμε πίεση στο κομμάτι του ελέγχου της υπολειμματικότητας καθώς τα προϊόντα τους είναι πολύ επιβαρυμένα από φυτοπροστατευτικά προϊόντα και τα υπολείμματά τους. Η αγορά είναι αμείλικτη και έχει κάποιους κανόνες στους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε ως ένα σημείο.

Γενικά, ο κος Δρίμτζιας πιστεύει ότι η κατάσταση είναι καλή και αυτό φαίνεται στην τιμή της αγροτικής γης. Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όπως ήταν πριν από 5 και 20 χρόνια με τον κ. Δρίμτζια να εκτιμά ότι εάν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό θα δυσκολευόμαστε όλο και περισσότερο με το θέμα του νερού να είναι το πιο σημαντικό. Επέμεινε ότι τα βήματα  που θα κάνουν από εδώ και πέρα οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι πιο έξυπνα και πιο γρήγορα καθώς οι καταστάσεις και οι συνθήκες αλλάζουν. Το θετικό είναι ότι οι παραγωγοί μας έχουν την εμπειρία, την γνώση και την οργάνωση που είναι κάτι αξιόλογο.

Κλείνοντας, τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι λογική και ρεαλιστική προσέγγιση των θεμάτων με συγκεκριμένα βήματα, στόχους και οργάνωση. 

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές από τον κ. Δρίμτζια και τους γεωπόνους της IQ Crops οι παραγωγοί μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 28420 22622.