Στρατηγικές ανάπτυξης και προκλήσεις για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό "ΝΟΤΟΣ" το 2025

12:52 μ.μ. - Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2025
12:01 μ.μ. - Παρ, 17/52/2025
Image: Στρατηγικές ανάπτυξης και προκλήσεις για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό "ΝΟΤΟΣ" το 2025

Ο Πρόεδρος Α. Πλεξουσάκης μιλά στην εκπομπή "Ιεραπετρίτικη Γη" του Ηχώ 99,8 για τις προκλήσεις της αγοράς, την εξαγωγική δραστηριότητα και τα σχέδια εκσυγχρονισμού του συνεταιρισμού

Ο κος Α.Πλεξουσάκης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού "ΝΟΤΟΣ" μίλησε στην εκπομπή «Ιεραπετρίτικη Γη» και την Μαρία Τσαγκαράκη ώστε να κάνει μια μικρή αναδρομή στο πως κινήθηκε η αγορά το 2024 αλλά και για τα σχέδια του συνεταιρισμού για το 2025.

Ξεκινώντας, ο κος Πλεξουσάκης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής τα στοιχεία είναι θετικά και δείχνουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι μία καλή χρονιά καθώς ο καιρός δείχνει να είναι σύμμαχός μας φέτος σε αντίθεση με πέρυσι ή άλλα χρόνια.

Ο συνεταιρισμός παλαιότερα είχε σαν κύριο προϊόν την ντομάτα κάτι που πια έχει αλλάξει, αφού έχουν προστεθεί και άλλα προϊόντα στον συνεταιρισμό- αγγούρια, πιπεριές- γεγονός που οφείλεται στην ίωση της καστανής ρυτίδωσης, εξήγησε ο κος Πλεξουσάκης καθώς περίπου το 30% των παραγωγών του συνεταιρισμού έχουν επιλέξει άλλα προϊόντα λόγω του ιού. Ωστόσο, ο κος Πλεξουσάκης ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες ποικιλίες ντομάτες που έχουν καλλιεργηθεί και δεν έχουν παρουσιάσει προβλήματα μέχρι στιγμής. Ενημέρωσε, ότι τα προληπτικά μέτρα τηρούνται από όλους στον συνεταιρισμό και όλες οι κλούβες απολυμαίνονται ώστε να μην μεταφέρεται η ίωση από τον έναν παραγωγό στον άλλο. Επίσης, για κάθε καλλιέργεια υπάρχει ξεχωριστό χρώμα κλούβας.

Οι ντομάτες που παράγονται στον “ΝΟΤΟ” αφορούν κυρίως την εσωτερική αγορά, είπε ο κος Πλεξουσάκης, καθώς ο συνεταιρισμός συνεργάζονται με μεγάλα κεντρικά και τοπικά σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν και κάποια άλλα προϊόντα που απευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού όπως την Βουλγαρία και την Ρουμανία μέσω τρίτων και από τον επόμενο χρόνο θα προσπαθήσουν να δραστηριοποιηθούν οι ίδιοι στην εξαγωγή αγγουριού στα πλαίσια της ανάπτυξης του συνεταιρισμού. Η εξαγωγή αποτελεί ήδη μεγάλο μέρος του τζίρου του συνεταιρισμού με τον κ. Πλεξουσάκη να πιστεύει ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα και ότι όταν διευρύνεις στην κάμα σου σε προϊόντα μπορείς πιο εύκολα να απευθυνθείς στις αγορές του εξωτερικού γιατί, εάν εξαιρέσουμε τα αγγούρια και τις πιπεριές, όλα τα υπόλοιπα προϊόντα θέλουν φορτία με μίξη προϊόντων και σε αυτό προσπαθεί να στραφεί ο συνεταιρισμός. Τα σούπερ μάρκετ είναι αυτά που ζητάνε κυρίως αυτό το μιξ φορτίων κάτι που φαίνεται να είναι η τάση της εποχής, είπε συνεχίζοντας, γι΄ αυτό ο συνεταιρισμός προσπαθεί να δουλέψει πάνω σε αυτό το κομμάτι ώστε να πιάσει τον παλμό της αγοράς και να κρατήσει το κομμάτι της πίτας που του αναλογεί με τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγουν οι αγρότες της περιοχής μας.

Όσον αφορά το κόστος παραγωγής, ο κος Πλεξουσάκης ανέφερε ότι έχει εκτοξευθεί και αυτό που προσπαθούν να κάνουν σαν συνεταιρισμός ώστε να το καλύψουν είναι να κερδίσουν την υπεραξία του προϊόντος. Προσπαθούν δηλαδή να μην εμπλέκονται με πολλούς μεσάζοντες αλλά να απευθύνονται αμέσως στο σούπερ μάρκετ ή την αγορά κερδίζοντας έτσι την υπεραξία του.

Οι ποσότητες είναι αρκετές ώστε να μπορέσει ο συνεταιρισμός να καλύψει την εξαγωγή αλλά ο κος Πλεξουσάκης εξήγησε ότι υπάρχουν πολλοί προμηθευτές και έτσι στο “ΝΟΤΟ” προσπαθούν να πάρουν το κομμάτι της πίτας που τους αναλογεί χωρίς να βρεθούν εκτεθειμένοι.

Σχετικά με τις ανταγωνίστριες χώρες, ο κος Πλεξουσάκης ανέφερε ότι η Τουρκία αποτελεί βασικό «αντίπαλο» καθώς απευθύνεται στις ίδιες αγορές με εμάς ενώ προσφέρει χαμηλότερες τιμές. Γενικά, υπάρχει ανταγωνισμός και ο κάθε ένας προσπαθεί να κερδίσει το κομμάτι που του αναλογεί μέσα στη αγορά. Ωστόσο, ο κος Πλεξουσάκης τόνισε την σημασία των σχέσεων αξιοπιστίας στις αγορές κάτι που ο συνεταιρισμός φαίνεται να έχει δημιουργήσει.

Ένας βασικός στόχος για το 2025 είναι ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού μέσω εξοπλισμού και μηχανημάτων συσκευασίας. Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών όχι μόνο θα αυξήσει την ποσότητα μελών και στρεμμάτων αλλά θα ενισχύσει και την εξαγωγική δραστηριότητα, επιτρέποντας στους παραγωγούς να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς.

Σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο κος Πλεξουσάκης ανέφερε ότι ένα κρίσιμο ζήτημα που αναφέρεται συχνά είναι η νομιμοποίηση παλαιών θερμοκηπίων. Πολλά από αυτά, λόγω παλαιότερων κανονισμών, δεν πληρούν τις σημερινές προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε να διευκολυνθεί η νομιμοποίηση ή η ανακατασκευή τους, αποφεύγοντας την άδικη απώλεια παραγωγικών εκτάσεων. Η δημιουργία εξαιρέσεων ή ειδικών ρυθμίσεων για θερμοκήπια που έχουν ξεπεράσει τη δεκαετία ή δεκαπενταετία μπορεί να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στους παραγωγούς. Έτσι, θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους απορροφώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν.

Παρόλα αυτά, ο κος Πλεξουσάκης πιστεύει ότι η συνεχής επένδυση στις εγκαταστάσεις και την καλλιέργεια είναι απαραίτητη. Ακόμα και οι μικρές βελτιώσεις, όπως η ανανέωση του χώματος ή η ενίσχυση των θερμοκηπίων με επιπλέον υλικά, μπορούν να προσφέρουν θετικά αποτελέσματα. Οι παραγωγοί πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στη φροντίδα των καλλιεργειών τους και να βλέπουν τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις τους ως μια συνεχή επένδυση.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αναφέροντας ότι τα βασικότερα είναι η έλλειψη νερού και εργατικού δυναμικού αλλά και τα κοστολόγια.

-

* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη

* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη

* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού

- Ακολουθήστε μας στο facebook

- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube