Ε. Βλάσση: Τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση η πρόταση της Ν.Δ.

9:30 π.μ. - Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017
09:09 π.μ. - Δευ, 11/30/2017
Image: Ε. Βλάσση: Τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση η πρόταση της Ν.Δ.

Τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης από την Κρήτη

Στην Κρήτη βρέθηκε  ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε στο πλαίσιο του 4ου προσυνεδρίου το  θέμα ήταν, «Για τις Επιχειρήσεις και την Επανεκκίνηση της Οικονομίας». Οι εργασίες του αφορούσαν 4 θεματικές ενότητες: Βιομηχανία, εμπόριο και εξωστρέφεια. Ψηφιακή οικονομία. Ναυτιλία και τουρισμός. Νέα επιχειρηματικότητα και νεοφυείς επιχειρήσεις. Κατά την  ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας, μέσα από μια «τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση», της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενώ μεταξύ άλλων παρουσίασε και το πρόγραμμα «Δεύτερη Ευκαιρία», που όπως είπε έχει ως στόχο την ελάφρυνση των υγιών επιχειρήσεων που πνίγονται από τα χρέη. 
Στόχοι, επίσης, είναι η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία πενταετία, ώστε αυτές να φτάσουν στο 20% του Α.Ε.Π, η αύξηση των εξαγωγών σε επίπεδο μεγαλύτερο του 40% του Α.Ε.Π και η επίτευξη ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης στο 4% του Α.Ε.Π. και δημιουργία τουλάχιστον 120 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα κάθε χρόνο.
 
 
Η πρόταση της ΝΔ που περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης περιλαμβάνει:
 
-Μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στα 25.000 ευρώ. Μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2% για αύξηση κατά 10% των θέσεων εργασίας για επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών, καθώς και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία.
-Να υπάρξει εντός του 2017 μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τρόπο ώστε αυτή να ευνοήσει πρωτίστως τους φτωχότερους Έλληνες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Ειδικότερα, όσοι το 2017 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ μέχρι 500 ευρώ, να έχουν μείωση 30%, όσοι καταβάλλουν μέχρι 1.500 ευρώ να τους επιστραφεί το 20% και όσοι πληρώνουν πάνω από 1.500 ευρώ να έχουν μείωση 10%.
 
-Για τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να υπάρξει απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα σύγχρονο χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο, ενώ αναφερόμενος σε θέματα ενέργειας επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ένα προσιτό ενεργειακό κόστος, περιορισμός του μεριδίου αγοράς της Δ.Ε.Η και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ.
 
Ακόμα, αναφέρθηκε στην ανάγκη για επανεκκίνηση των έργων διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και των διαγωνισμών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ ζήτησε μεγαλύτερη αξιοποίηση του φυσικού αερίου και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας (βιομάζα, βιοαερίο, γεωθερμία).
 
Για τις εξαγωγές, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι πρέπει άμεσα να γίνει μία νέα αρχή με μια σειρά από πρωτοβουλίες τις οποίες και περιέγραψε: Διεύρυνση του ωραρίου στα τελωνεία, ενοποίηση των επιμέρους δημοσίων δομών σε ένα ενιαίο φορέα και άμεση επιστροφή του Φ.Π.Α. στους εξαγωγείς. 
 
 
-Αναφερόμενος στον τουρισμό υποστήριξε ότι χρειάζεται συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την τουριστική προβολή της χώρας με την επιλογή ενός brand, πρότεινε κατάργηση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα και την παροχή κινήτρων αύξησης του συντελεστή δόμησης για τις τουριστικές επιχειρήσεις που αναβαθμίζουν ενεργειακά τις μονάδες.
 
-Ακόμα, μίλησε για ένα νέο επενδυτικό χωροταξικό πλαίσιο, φιλικό σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη η Κρήτη να αποκτήσει ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.
 
Ο κ. Μητσοτάκης «έκλεισε» με την ομιλία του τις εργασίες του 4ου προσυνεδρίου της ΝΔ που οργανώθηκε στο Ηράκλειο, ενόψει του 11ο Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και στις 17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
 
 
Ειδικότερα, ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο θόρυβο που έχει δημιουργηθεί μετά και την αναφορά του ονόματος της συζύγου του στη λίστα Paradise Papers λέγοντας πως «την ώρα που εμείς μιλάμε για το μέλλον, κάποιοι επιδιώκουν όχι απλά να ανακυκλώνουν το παρελθόν, αλλά να βρίσκουν ένα βολικό άλλοθι στα προβλήματα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει, πετώντας λάσπη και συκοφαντώντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Τους λέω, λοιπόν, να σηκώσουν το βλέμμα τους να με κοιτάξουν στα μάτια, και αν θέλουν να χτυπήσουν κάποιον να χτυπήσουν εμένα και όχι την γυναίκα μου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
 
Το κλίμα και του προσυνεδρίου το οποίο και παρακολούθησε έδωσε μιλώντας στον Ηχώ Fm 99,8 η κα Ελένη Βλάσση επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ενωμένη Ιεράπετρα, πολιτευτής.
 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κας Βλάσση: