ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Οι σύμβουλοι της παράταξης "Η Κρήτη μας αλλιώς" καταψήφισαν τις ΜΠΕ για τις ανεμογεννήτριες
Η ανακοίνωσή της οργάνωσης με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης
Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης με ένα από τα θέματα συζήτησης να είναι η έκφραση άποψης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση 11 Α/Γ στις θέσεις «Πλαγιές», «Χαντριανή Κεφαλά» και «Δρούπι» της Δ.Ε. Λευκής του Δήμου Σητείας. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και κάτοικοι της παραπάνω περιοχής οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεση τους για την τοποθέτηση των Α/Γ και ζήτησαν από την Επιτροπή να γνωμοδοτήσει αρνητικά. Η Επιτροπή μετά από πολύωρη και αρκετά έντονη συζήτηση, γνωμοδότησε θετικά υπέρ της Μ.Π.Ε. με ψήφους 10 υπέρ και 5 κατά. Οι 10 σύμβουλοι που υπερψήφισαν ανήκουν στην παράταξη του κ. Αρναουτακη που στηρίζεται από την Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο επικεφαλής της παράταξης " η Κρήτη μας αλλιώς" Σπύρος Δανελλης και η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης Μαρία Βάρδα ψήφισαν αρνητικά, στηρίζοντας την απόφαση των τοπικών κοινωνιών της Σητείας όπως αυτή προέκυψε από τη λαϊκή συνέλευση στο Χανδρά στις 7-4-2024, και υποστηρίζοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που είναι σαφής και ξεκάθαρη: Ναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όχι γενικά και αόριστα, αλλά με οργάνωση και σχέδιο, όχι αποσπασματικά, με σαφείς κανόνες, και κατόπιν διαβούλευσης και συναίνεσης με τις τοπικές κοινωνίες.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για φέρουσα ικανότητα χωρίς επικαιροποιημένο χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Το υπάρχον χωροταξικό δεν έχει επικαιροποιηθεί από το 2008.
Υπάρχει ανισόρροπη και ανορθολογική κατανομή των Α/Γ στην Κρήτη. Δεν είναι ορθολογικό να παράγεται το 50% της αιολικής ενέργειας στην περιοχή της Σητείας και με προοπτική να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Ήδη στη Σητεία έχουν εγκατασταθεί 170 Α/Γ και η ΤΕΡΝΑ έχει πάρει άδεια για άλλες 77 συν τις 11 που συζητάμε σήμερα. Οι 11 Α/Γ χωροθετούνται δίπλα σε περιοχή ΝΑTURA, 2 απ’ αυτές χωροθετούνται μέσα στα όρια του καταφυγίου άγριας ζωής και εντός του γεωπάρκου Σητείας και 1 χωροθετείται σε απόσταση πολύ μικρότερη από την επιτρεπόμενη από 4 αρχαιολογικούς χώρους. Δεν υπάρχει υδρογεωλογική μελέτη, που να αναφέρεται σε τυχόν επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα. Η μελέτη Ε.Ο.Α. (Ειδική οικολογική μελέτη) για την ορνιθοπανίδα που έπρεπε να συνοδεύει την Μ.Π.Ε. δεν υπάρχει. Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος στην περιοχή της Σητείας θα είναι υπέρμετρη με κίνδυνο αλλαγής της φυσιογνωμίας της περιοχής, ενώ στο βωμό του χρήματος των ανταποδοτικών, καταστρέφεται η προοπτική ανάπτυξης προς άλλες κατευθύνσεις (τουριστική, αγροτική). Τέλος, δεν υπάρχει νομική δέσμευση για αποκατάσταση του περιβάλλοντος όταν οι Α/Γ θα σταματήσουν να λειτουργούν.
Ο Δήμαρχος Σητείας και η παράταξη του είχαν δεσμευτεί προεκλογικά ότι δεν θα επιτρέψουν την εγκατάσταση νέων Α/Γ. Είναι έντιμη και ηθική αυτή η αλλαγή στάσης;
Ποιά είναι η θέση της Τοπικής Οργάνωσης της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που στηρίζουν την παράταξη Αρναουτάκη;
Ποια είναι η θέση των βουλευτών του Νομού;
Περιμένουμε την απάντηση τους με μεγάλο ενδιαφέρον.
29-04-2024
Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.