Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου: Μόνοι αρμόδιοι οι δικηγόροι για να βοηθούν στις δηλώσεις κτηματογράφησης

3:14 μ.μ. - Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019
03:01 μ.μ. - Τρί, 15/14/2019
Image: Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου: Μόνοι αρμόδιοι οι δικηγόροι για να βοηθούν στις δηλώσεις κτηματογράφησης

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Ενόψει της διαδικασίας κτηματογράφησης στην Π.Ε. Λασιθίου και με αφορμή την εμφάνιση διαφημίσεων από επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων για την παροχή υπηρεσιών που αναφέρονται στη δήλωση των σχετικών δικαιωμάτων ο Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου, με αίσθημα ευθύνης, επισημαίνει προς τους πολίτες τα ακόλουθα:
 
Κατ’ αρχήν, η σύνταξη των σχετικών δηλώσεων αυτοπροσώπως από τον δικαιούχο θεωρούμε είναι εφικτή για το μέσο πολίτη, ειδικά εφ’ όσον οι τίτλοι του είναι σε νομική τάξη και τα ακίνητά του έχουν αποτυπωθεί σε τοπογραφικά σχεδιαγράμματα.
 
Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, τόσο ο έλεγχος των τίτλων ιδιοκτησίας, όσο και η ορθή δήλωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων είναι δυνατόν να εμφανίζει δυσχέρειες, ειδικά όταν οι τίτλοι δεν είναι σε νομική τάξη ή  το δικαίωμα στηρίζεται σε έκτακτη χρησικτησία κλπ.
 
Με το δεδομένο λοιπόν ότι οι δηλώσεις του Κτηματολογίου είναι δηλώσεις εμπραγμάτων δικαιωμάτων, είναι αυτονόητο ότι αποτελεί κατ’ εξοχήν αντικείμενο των δικηγόρων.
 
Η εμπειρία του παρελθόντος έχει αποδείξει ότι η μη προσήκουσα ή λανθασμένη δήλωση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων από πολίτες που, στις περισσότερες περιπτώσεις, στηρίχτηκαν σε υποτιθέμενες «γνώσεις» και «διαβεβαιώσεις» τρίτων, μη νομικών, τους οδήγησε τελικά στα δικαστήρια και σε πολυχρόνιες αντιδικίες, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους.
 
Σε τέτοιες περιπτώσεις, η προσήκουσα δήλωση με τη συνδρομή δικηγόρου θα τους είχε προστατεύσει και θα είχαν εξοικονομήσει κόστος και χρόνο. Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε τους συμπολίτες μας να απευθύνονται στους δικηγόρους της επιλογής τους, ως τους μόνους αρμόδιους για να παράσχουν την υποστήριξη και τις υπεύθυνες συμβουλές τους αναφορικά με τα προκύπτοντα νομικά ζητήματα ως προς την ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων του Κτηματολογίου.  
 
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Παραουλάκης
 
Ο Γραμματέας
Εμμανουήλ Καλαϊτζάκης