Άγιος Νικόλαος

Με τις δηλώσεις του για τα νοσοκομεία, ο κ. Μητσοτάκης «το τερμάτισε»

#
15.05.2019 14:44

Αγωνιστική κίνηση εργαζομένων ΓΝΑΝ - ΜΕΤΑ υγειονομικών

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης έδωσε τα διαπιστευτήριά του για μία ακόμη φορά στο ιδιωτικό επιχειρηματικό κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 14/5 σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό «έκλεισε το μάτι» στους ιδιώτες τάζοντάς τους πλουσιοπάροχα δώρα.
 
Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα έδινε τη διοίκηση ενός μεγάλου δημόσιου  νοσοκομείου σε ιδιωτική εταιρεία με σκοπό να διοικήσει τη μονάδα υγείας μόνο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με στόχο το κέρδος. Παράλληλα ανέφερε ότι το κράτος αντί να αγοράζει ιατροτεχνικό εξοπλισμό, θα μπορούσε να κάνει σύμβαση με τους ιδιώτες  αγοράζοντας υπηρεσίες από αυτούς εγκαθιστώντας τους μέσα στο νοσοκομείο. Μάλιστα τα μηχανήματα αυτά δεν θα τα λειτουργούν υπάλληλοι των ιδιωτικών εταιρειών αλλά οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων οι οποίοι πληρώνονται από το κράτος.
 
Η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια βιώνει πιο έντονα την πολιτική στο χώρο της υγείας που στοχεύει στην μετατροπή των δημόσιων μονάδων υγείας σε επιχειρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή δημιουργήθηκε από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ η ΕΣΑΝ ΑΕ, η οποία δεν καταργήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά διατηρήθηκε και μετονομάστηκε σε ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ με σκοπό την κοστολόγηση των νοσοκομειακών υπηρεσιών και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτόκολλων τα οποία σε χώρες που έχουν εφαρμοστεί έχουν γίνει γνωστά με τον όρο αιματηρά εξιτήρια. Ταυτόχρονα προωθείται η εφαρμογή μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις και εξαρτά τη χρηματοδότησή τους από την «αποδοτικότητά» τους ενώ  ήδη τα υποβαθμίζει λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.
 
Τα τελευταία χρόνια το κράτος δίνει τεράστια ποσά στους ιδιώτες για αγορά υπηρεσιών υγείας κυρίως στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ενώ  μειώνει συνεχώς την χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας. Φαίνεται όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης το «τερμάτισε» αφού η πρότασή του τα νοσοκομεία  να αγοράζουν  υπηρεσίες υγείας από τους ιδιώτες με εργαζόμενους των νοσοκομείων που θα δουλεύουν δωρεάν γι΄ αυτούς , θα πολλαπλασιάσει τα κέρδη τους. Ταυτόχρονα οι ιδιωτικές μονάδες υγείας θα διευρύνουν την επιχειρηματική τους  δραστηριότητα αναλαμβάνοντας τη διοίκηση δημόσιων νοσοκομείων αξιοποιώντας τις υποδομές τους με συνέπεια να αποκομίζουν τεράστια κέρδη χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
 
Δεν μας προξενεί βέβαια εντύπωση το γεγονός αυτό αφού η ΝΔ, όπως και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πιστή στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτκών που  διαλύουν το δημόσιο σύστημα υγείας με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία αλλά και για τους εργαζόμενους σε αυτό.
 
Φαίνεται τελικά ότι για τον κ. Μητσοτάκη και για τη ΝΔ το κριτήριο για την πολιτική στο χώρο της υγείας δεν είναι η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών  της κοινωνίας αλλά η περαιτέρω ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.
 
ΥΓ Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ ενώ εκδίδει καθημερινά δυο και τρεις ανακοινώσεις «για ψύλλου πήδημα», τηρεί σιγήν ιχθύος για τις δηλώσεις Μητσοτάκη. Η αντιπαράθεση της με τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές (σημερινές αλλά και του παρελθόντος) γίνεται μόνο για το θεαθήναι. Ταυτόχρονα με αυτή την τακτική δεν τίθεται  σε κίνδυνο η συμμαχία ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ στην ομοσπονδία που έχει οδηγήσει το υγειονομικό κίνημα στο τέλμα.
 
Αγωνιστική κίνηση εργαζομένων ΓΝΑΝ 15/5/19
 
 
 
 
 
          
 

Σχετικά άρθρα

Σήμερα η κεντρική εκδήλωση του υποψηφίου Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη στον Άγιο Νικόλαο

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ

Για τον Άγιο Νικόλαο

Το δεύτερο από την ομάδα άρθρων που αναφέρονται ξεχωριστά σε κάθε δήμο της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου

Σεμινάριο για το προσωπικό του νοσοκομείου Ιεράπετρας

Από το ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας σε συνεργασία με τον αναπληρωτή Διοικητή και το Σύλλογο εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Έκανε ληστεία σε βενζινάδικο με... ψεύτικο όπλο στον Άγιο Νικόλαο

Συναγερμός στην αστυνομία το μεσημέρι της Τετάρτης

Με τις δηλώσεις του για τα νοσοκομεία, ο κ. Μητσοτάκης «το τερμάτισε»

Αγωνιστική κίνηση εργαζομένων ΓΝΑΝ - ΜΕΤΑ υγειονομικών

Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στον Άγιο Νικόλαο με ομιλητή το Σάββα Βασιλειάδη

Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή

Ψάχνετε κάποια εκπομπή και δεν την βρίσκατε;

Επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας το κουμπί επικοινωνία.