Ερώτηση Κ. Σπυριδάκη για τις αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων σε Σπιναλόγκα και Δικταίο Άντρο

11:09 π.μ. - Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
11:04 π.μ. - Πέμ, 25/09/2024
Image: Ερώτηση Κ. Σπυριδάκη για τις αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων σε Σπιναλόγκα και Δικταίο Άντρο

Κοινοβουλευτική Παρέμβαση της Κ. Σπυριδάκη για τις απαράδεκτες αυξήσεις των τιμών στα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων της Σπιναλόγκα και του Δικταίου Άντρου

Σε ερώτηση προχώρησε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου και Τομεάρχης Τουρισμού, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, για τις απαράδεκτες αυξήσεις των τιμών των εισιτήριων των αρχαιολογικών χώρων της Σπιναλόγκα και του Δικταίου Άντρου, που θα ισχύσουν από το 2025 σύμφωνα με Απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, κας Λίνας Μενδώνη. Την Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κας Σπυριδάκη, συνυπογράφει και η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λακωνίας και Τομέαρχης Πολιτισμού, κα Νάγια Γρηγοράκου.

Όπως αναφέρει και η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, στο κείμενο της Ερώτησης «οι αρχαιολογικοί χώροι της Σπιναλόγκα και του Δικταίου Άντρου αποτελούν δυο πολύ σημαντικά μνημεία της Π.Ε Λασιθίου, με τεράστια ετήσια επισκεψιμότητα, που εισφέρουν πολύ σημαντικά έσοδα. Η διαπίστωση αυτή όμως δεν επιτρέπει ούτε στο Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, να αντιμετωπίζουν τα μνημεία αυτά ως «ιερές αγελάδες», θέτοντας οικονομικά εμπόδια, που πιθανότατα θα μειώσουν την επισκεψιμότητά τους, ιδιαίτερα από τους ίδιους τους Έλληνες».

Δεδομένου ότι από το 2025 η αύξηση που θα επιβληθεί στις τιμές των εισιτηρίων στη Σπιναλόγκα και το Δικταίο Άντρο ξεπερνά ποσοστιαία κατά πολύ κάθε άλλη αύξηση που προβλέπεται από την απόφαση της Υπουργού – το εισιτήριο της Σπιναλόγκα από 8 ευρώ θα πάει στα 20 ευρώ και το εισιτήριο του Δικταίου Άντρου από τα 6 ευρώ στα 15 ευρώ, υπάρχει μία έντονη ανησυχία από τους τοπικούς και επαγγελματικούς φορείς για μείωση της επισκεψιμότητας.

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, παραθέτει στην Ερώτησή της στοιχεία αναφορικά με τα έως τώρα έσοδα των δύο αρχαιολογικών χώρων «μόνο για τη διετία 2022-2023 η Σπιναλόγγα εισέπραξε 4.492.360 ευρώ και το Δικταίο Άντρο 1.671.696 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής».

Επιπρόσθετα, η Λασιθιώτισσα Βουλευτής υπογραμμίζει πως «αντιλήψεις κάθε είδους ελιτισμού και κυρίως οικονομικού είναι απαράδεκτες, ειδικά αν έχουν ως στόχο το μεγαλύτερο κέρδος. Ένα τέτοιο μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της επισκεψιμότητας ιδιαίτερα από τους Έλληνες πολίτες, δεδομένου ότι η αγοραστική τους δύναμη έχει πληγεί από τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, την ενεργειακή και στεγαστική κρίση».

Κλείνοντας, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, καλεί την Υπουργό Πολιτισμού να απαντήσει στα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα:

1. Ποιοι είναι οι λόγοι, που σας ώθησαν σε μία τόσο μεγάλη αύξηση εισιτηρίων ειδικά για τη Σπιναλόγκα και το Δικταίο Άντρο;

2. Γιατί δεν υπήρξε διάλογος, πριν τη λήψη της απόφασης, με την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς;

3. Το κόστος των αναγκαίων έργων υποδομής στους 2 αρχαιολογικούς λόγους θα το πληρώσουν μόνο οι επισκέπτες;

4. Τι κίνητρα και τι ελαφρύνσεις προτίθεστε να παράσχετε στους Έλληνες πολίτες για να μη μειωθεί η επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων;

5. Προτίθεστε να προβείτε σε αναθεώρηση της συγκεκριμένης απόφασης ειδικά για τη Σπιναλόγκα και το Δικταίο Άντρο;