Χιλετζάκης: Αναγκαιότητα η σύσταση Γενικής Γραμματείας ελαιολάδου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Η πρόταση του αντιπροέδρου της ΕΑΣΗ σε Αυγενάκη για τη στήριξη του εθνικού μας προϊόντος
Η ελαιοκομική περίοδος ξεκινά και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου κ. Μύρων Χιλετζάκης μιλώντας στον Ηχώ 99,8 περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στις ελαιοκαλλιέργειες και την απόδοσή τους. Επισημαίνοντας πως οι καλλιέργειες καταρρέουν και ειδικά η ελαιοκομία. Λόγω των καιρικών συνθηκών. Όπως εξηγεί, το 90% του ελαιώνα της χώρας είναι ξηρικό και στην Κρήτη είναι και αυτός ξηρικός σε ποσοστό επίσης 90%. Ο χειμώνας ήταν ελαφρύς, το καλοκαίρι είχαμε θερμοκρασίες ρεκόρ και πολλούς μίνι καύσωνες. Ακόμα και τώρα, Νοέμβρη μήνα, καταγράφονται θερμοκρασίες που φτάνουν ή ξεπερνούν τους 30 βαθμούς. Η υγρασία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια της ημέρας διεγείρουν σεξουαλικά τον δάκο και πολλαπλασιάζεται με μεγάλη ένταση. Οι ψεκασμοί μπορεί να έγιναν, αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών δεν είναι αποδοτικοί. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα δέντρα θα χρειαστούν χρόνο για να επανέλθουν. Εάν δεν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες οι ελαιοκαλλιεργητές θα έρθουν σε αδιέξοδο. Θα πούμε το λάδι λαδάκι ακόμα και στα σπίτια μας. Πόσο μάλλον να το εμπορευτούμε. Φέτος περιμέναμε αυτό που λέμε μεσοβεντέμα όχι αφορία όπως έχουμε. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα; Να περιμένουμε να βρέξει και μετά να μαζέψουμε. Όταν ένα δέντρο είναι αφυδατωμένο δεν πρέπει να το ραβδίσουμε, γιατί θα καταστρέψουμε τα κλαδιά για την επόμενη χρονιά. Εκτός βέβαια εαν κάποιοι παραγωγοί έχουν φροντίσει τα χωράφια τους, τα έχουν ποτίσει οπότε οι συνθήκες εκεί είναι διαφορετικές. Επίση έχει σημασία και πότε έγινε ο τελευταίος ψεκασμός. Θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 25 περίπου ημέρες πριν τη συγκομιδή. Εξάλλου τα ελαιουργεία που έχουν ανοίξει είναι εκείνα που δηλώνουν βιολογικά. Τα υπόλοιπα, για τα συμβατικά ελαιόλαδα θα ανοίξουν όταν το επιτρέψουν οι υπηρεσίας ανά περιοχή, ανάλογα με το πότε έγιναν οι τελευταίοι ψεκασμοί, ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης.
Πρόσθεσε οτι οι ελιές με δάκο θα έχουν υψηλές γραμμές, οξύτητες. Οι τιμές τώρα όταν αυτές κυμαίνονται μεταξύ 7 -10 ευρώ είναι προς όφελος του παραγωγού. Ο κίνδυνος όμως είναι μήπως λόγω οικονομικής δυσκολίας ο καταναλωτής αλλάξει διατροφικές συνήθειες, στραφεί σε άλλα λάδια πιο οικονομικά, οπότε δύσκολα θα επιστρέψει ξανά στο ελαιόλαδο. Κάτι τέτοιο έχει παρατηρηθεί στην Ισπανία. Επίσης ως προς τις τιμές, η ΕΑΣΗ, είχε δημιουργήσει το παρατηρητήριο τιμών που ήταν ένα καλό εργαλείο όχι μόνο για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου αλλά και ένα εργαλείο απέναντι σε κάποια “μαύρα σύννεφα” στην αγορά του ελαιολάδου, ανέφερε, αναλύοντας στη συνέχεια ενδιαφέροντα στοιχεία για την εμπορία του ελαιολάδου. Επισημαίνοντας οτι θα πρέπει να υπάρξουν σε πολιτικό επίπεδο αποφάσεις που θα προστατεύσουν τους ελαιοπαραγωγούς προτείνοντας προς τον ΥΠΑΑΤ κ. Αυγενάκη δράσεις και ενέργειες, όπως η σύσταση γενικής γραμματείας ελαιολάδου, που αν δρομολογηθούν θα στηρίξουν το εθνικό προϊόν, το ελαιόλαδο. Θέτοντας δυο ακόμη ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελαιοπαραγωγή. Το ένα είναι η επάρκεια σε νερό λόγω παρατεταμένης ανομβρίας αλλά και τα εργατικό δυναμικό με δυο παραμέτρους από τη μια η έλλειψη εργατικών χεριών και από την άλλη τα υψηλά μεροκάματα.
Ακούστε εδώ αναλυτικά: