Συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι

8:43 π.μ. - Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019
08:04 π.μ. - Τετ, 24/43/2019
Image: Συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές σε τρόφιμα και βαφές αβγών

 
Αρνί και κατσίκι κατά προτίμηση ελληνικό, τυριά κατά προτίμηση Κρήτης και αβγά με βαφές που φέρουν την ένδειξη CE συνιστά στους καταναλωτές του τόπου μας, μέσω των δηλώσεών του στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρώην πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών κ. Νίκος Κατσαρός.
 
Μάλιστα, μας καλεί να ζητάμε πάντα στο κρεοπωλείο τη σφραγίδα του σφάγιου, αλλά και σε καμιά περίπτωση να μην αγοράζουμε κρέας από κρεοπωλείο που έχει τα αμνοερίφια και κρέμονται στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος και συνεπώς είναι εκτεθειμένα στα μικρόβια, τη σκόνη και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων!
 
Αναλυτικότερα, ο γνωστός επιστήμονας δήλωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες: «Από πλευράς υγείας αλλά και γευστικότητας είναι καλύτερο το κατσικάκι σε σχέση με το αρνί. Αλλά και το αρνί, εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα άλλα μέρη του, όπως η συκωταριά κ.λπ., τότε και αυτό είναι στις επιλογές μας αυτές τις μέρες, αλλά εκείνο που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξουμε είναι η σφραγίδα να γράφει “Ελληνικό”. Τότε αυτό σημαίνει ότι το ζώο γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε και σφάχτηκε σε ελληνικό σφαγείο. Υπάρχουν και τα άλλα, τα οποία λένε Ε.Ε., και αναφέρουν και τη χώρα προέλευσης της Ε.Ε. Εμείς όμως και πάλι καλό είναι να προτιμήσουμε το ελληνικό. Και αν η σφραγίδα δεν είναι σε χρώμα τιρκουάζ αλλά είναι σε χρώμα πορτοκαλί, τότε είναι από τρίτες χώρες και γράφεται και το όνομα της τρίτης χώρας»...
 
Ο λόγος για τον οποίο ο Νίκος Κατσαρός “επιμένει ελληνικά” στην αγορά του αμνού ή του κατσικιού είναι «τόσο γιατί στηρίζουμε την ελληνική οικονομία, όσο και γιατί είναι το κρέας αυτό γευστικότερο, αλλά κυρίως γιατί τόσο το σύστημα των σφαγείων όσο και το υγειονομικό σύστημα παρακολουθούν τα προϊόντα τα οποία “βγαίνουν” στην αγορά»...
 
Όσο για το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι «δεν πρέπει πια να ανησυχούμε, διότι με ένα σύστημα που έχει εφαρμόσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που ταυτοποιεί κάθε ζώο το οποίο γεννιέται και σφάζεται στη χώρα μας, δεν αφήνει περιθώρια για καμία αμφιβολία. Εκείνα βέβαια που αποφεύγουμε είναι εκείνα που δεν έχουν σφραγίδα. Στην περίπτωση αυτή σημαίνει ότι κάποιος πήγε και το έσφαξε κάπου κάτω από κάποια ελιά. Αυτά σε καμία περίπτωση δεν τα αγοράζουμε, γιατί εγκυμονούν πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας. Επομένως, αν δεν έχουν τις σφραγίδες του σφαγείου, σημαίνει ότι έχουν σφαχθεί υπό συνθήκες παράνομες, κάτω από κάποιο δέντρο, σημαίνει ότι είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και δεν τα αγοράζουμε πια. Το τι συνέβαινε πριν από 40 και 50 χρόνια είναι εντελώς διαφορετική ιστορία»...
 
 
Τα τυριά
 
Ο Νίκος Κατσαρός κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στα τυριά.
 
«Η Κρήτη», λέει, «έχει ένα μεγάλο πλούτο από ξερά τυριά. Είναι οι διάφορες γραβιέρες και γενικά τα τυριά της Κρήτης που πάντα προτιμούμε και όχι τα εισαγόμενα. Προτιμούμε λοιπόν τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία είναι πολύ πιο εύγευστα, και στηρίζουμε και την ελληνική οικονομία. Και κυρίως είναι και φιλικά στο περιβάλλον, διότι τα προϊόντα μετακινούνται από την Ολλανδία, τη Δανία ή τις άλλες χώρες, για να μεταφερθούν μέχρι εδώ, έχουμε επιβάρυνση και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου»...
 
Σε ό,τι αφορά τη φέτα, ο Νίκος Κατσαρός τονίζει ότι με τους αγώνες που γίνονται εξακολουθεί να είναι Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «και να λάβουμε υπόψη ότι η ελληνική φέτα έχει πάνω της όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται, αλλιώς, αν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και δεν είναι τυποποιημένη, ενδεχομένως να είναι και λευκό τυρί»...
 
 
Προσοχή στα αβγά
 
«Αγοράζουμε βαφές μόνο με το σήμα CE»
 
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα αβγά, ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Να προσέχουμε τις βαφές να είναι με το σήμα CE, που σημαίνει ότι είναι βαφές σύμφωνες με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. Διότι κυκλοφορούν και βαφές από την Κίνα και διάφορες άλλες αφρικανικές και ασιατικές χώρες, που ενδεχόμενα να δημιουργήσουν γαστρεντερικές διαταραχές ή ακόμα και κάποιες μορφές δηλητηρίασης»!
 
Εξάλλου, προσθέτει ότι, «αν δούμε στα αβγά κάποια από αυτά να σπάσουν και το χρώμα να έχει περάσει στο ασπράδι του αβγού, καλύτερο είναι να τα πετάξουμε ή να αφαιρέσουμε προσεκτικά όλο το μέρος του αβγού στο οποίο έχει περάσει το χρώμα».
 
«Μόνο κρητικό ελαιόλαδο στις σαλάτες», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο Νίκος Κατσαρός. Όσο για τα φυτοφάρμακα, επισήμανε: «Δυστυχώς, για τα φυτοφάρμακα είμαστε εντελώς απροστάτευτοι. Κανένας καταναλωτής δεν μπορεί να αντιληφθεί αν το προϊόν περιέχει φυτοφάρμακα και σε τι ποσοστό. Εδώ είναι αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας να κάνει συστηματικούς και εντατικούς ελέγχους στα προϊόντα αυτά, έτσι ώστε να τιμωρήσει αυστηρά όλους εκείνους τους ασυνείδητους γεωργούς που χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο τα φυτοφάρμακα».
 
Καταλήγοντας, τόνισε ότι «οι αγρότες πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση και να χρησιμοποιούν τα φυτοφάρμακα με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να τηρούν πάντοτε τους χρόνους αναμονής»...
 
 
neakriti.gr