Πλακιωτάκης: Να αναβληθούν οι κατεδαφίσεις στο Λασίθι

7:40 μ.μ. - Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021
07:02 μ.μ. - Τρί, 16/40/2021
Image: Πλακιωτάκης: Να αναβληθούν οι κατεδαφίσεις στο Λασίθι

Λόγω κορωνοϊου αναφέρει σε συνέντευξη του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Την αναβολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης που έχουν δρομολογηθεί και έχει αναθέσει σε εργολάβο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, προτείνει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες στην ΑΝΑΤΟΛΗ στο δημοσιογράφο Νίκο Τραντά, έχει ο ίδιος προτείνει στο Υπουργείο Οικονομικών να προωθηθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την αναβολή εκτέλεσης των κατεδαφίσεων για επαρκές χρονικό διάστημα. Ως βασική αιτιολογία επικαλείται τις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας για τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις υποθέσεις αυτές, οι οποίες έχουν δεχθεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα.

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Δεν μπορεί από τη μια να έχεις, αναγκαστικά, κλειστά καταστήματα και από την άλλη να επεμβαίνεις σε αυτά, κατεδαφίζοντας κομμάτια τους…», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, κρίνοντας ως πλέον απρόσφορη τη συγκυρία που τυχαίνει να εξελίσσεται μια τέτοια διαδικασία.

Ο κ. Πλακιωτάκης θεωρεί πρόβλημα το γεγονός ότι διαιωνίστηκαν τέτοιες εκκρεμότητες, χωρίς να έχουν αναληφθεί οι πρωτοβουλίες που επιβάλλονταν για να τακτοποιηθούν εγκαίρως οι όποιες αυθαιρεσίες, αποκαθιστώντας ευταξία και νομιμότητα σε πολλές επιχειρήσεις, που βρίσκονται σήμερα μπροστά στο πρόβλημα αυτό. Εχοντας, μάλιστα, περιέλθει, ύστερα από μια παρατεταμένη κρίση λόγω της πανδημίας, σε ακόμη δυσμενέστερη θέση, θα ήταν εξουθενωτικό να δεχτούν και ένα τέτοιο πλήγμα στη φάση αυτή. Εξ άλλου, η κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα στήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων των κλάδων αυτών και σχεδιάζει επιπλέον μέτρα στήριξής τους, τόνισε.

Είπε  επίσης ότι ένα μεγάλο κομμάτι απ’ αυτά τα προβλήματα θα μπορούσε να είχαν τακτοποιηθεί με προώθηση και ολοκλήρωση της διαδικασίας εξομοίωσης με χερσαίες ζώνες λιμένος και, προοδευτικά, την κήρυξη των αντίστοιχων παραλιακών τμημάτων σε τουριστικές περιοχές, ως χερσαίες λιμενικές ζώνες, τις οποίες θα διαχειρίζονται τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία. Αλλά υπήρξε ανοχή, διαχρονικά, σε μια κατάσταση ανομίας, που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση και στην εξέλιξη, με τις αναγκαστικές κατεδαφίσεις.

Η υπόθεση της εξομοίωσης της χερσαίας λιμενικής ζώνης έχει ολοκληρωθεί στην Ιεράπετρα και το Υπουργείο Ναυτιλίας σκοπεύει να χρηματοδοτήσει και τις μελέτες και τα έργα, ώστε τα καταστήματα της παραλιακής ζώνης να αποκτήσουν συμβατές με το νόμο, κατάλληλες κατασκευές για να λειτουργήσουν απολύτως νόμιμα στο μέλλον. Ανάλογα, είναι πρόθυμο το Υπουργείο  να ενεργήσει και για τις αντίστοιχες ζώνες του Δήμου Αγίου Νικολάου, στο Σίσι, στη Μίλατο, στην Πλάκα κ.α.

«Στο μεσοδιάστημα που θα προβλέπει η ρύθμιση για αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, μπορούν να απομακρυνθούν οι όποιες αυθαίρετες κατασκευές και να ακολουθήσει η εκπόνηση των αντίστοιχων μελετών διαχείρισης, με την κατασκευή νόμιμων, αισθητικά αναβαθμισμένων, ενιαίων κατασκευών. Στα μεγάλα ξενοδοχεία, για τα οποία επίσης υπάρχουν πρωτόκολλα κατεδάφισης, θα πρέπει στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, που θα παρέχει η νομοθετική μας παρέμβαση, να επιδιώξουν νομιμοποίηση των όποιων αυθαίρετων κατασκευών, θεωρούνται ζωτικές για τη λειτουργία τους», κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης.

Πηγή : Ανατολή