Εκλογές 2023: Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα μέχρι τις δεύτερες κάλπες

10:10 π.μ. - Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023
10:05 π.μ. - Δευ, 22/10/2023
Image: Εκλογές 2023: Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα μέχρι τις δεύτερες κάλπες

Μετά τη σαρωτική νίκη της ΝΔ με double score επί του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής 21 Μαΐου 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ουσιαστικά μία διαδικασία – εξπρές σε ό, τι αφορά τα θεσμικά βήματα την επομένη της αναμέτρησης. Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του προσπαθούν να συνέλθουν από την ήττα – σοκ και να την διαχειριστούν

Δύο φράσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν ανοίξει τον ορίζοντα για δεύτερες κάλπες πιθανότατα στις 25 Ιουνίου και έκλεισαν κάθε παράθυρο σε οποιαδήποτε… διερεύνηση δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Όλα αυτά προδιαγράφουν χρονική σύντμηση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών με εκτιμήσεις γαλάζιων στελεχών ότι θα μπορούσε να αναλάβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση ακόμη και έως το τέλος της εβδομάδας.

Έως τότε προηγείται το τηλεφώνημα σήμερα το πρωί της Κατερίνας Σακελλαροπούλου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η μετάβαση του ίδιου στο Προεδρικό Μέγαρο για να λάβει την πρώτη εντολή. Αυτή σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, θα επιστραφεί μερικές ώρες αφότου παραληφθεί και αφού πιθανόν τηλεφωνήσει στους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους εκφράσει τις προθέσεις του.

Εκλογές 2023: Ποιος είναι ο επικεφαλής του κόμματος «Νίκη» που παραλίγο να μπει στη Βουλή

Πολλά γαλάζια στελέχη επισημαίνουν ότι η ιστορική νίκη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε ισχυρή αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες. Βασικός στόχος της κεντροδεξιάς παράταξης είναι πλέον να εξασφαλίσει τουλάχιστον 160 έδρες ώστε να σχηματιστεί αδιαμφισβήτητα προοπτική τετραετίας με αλλαγές κατά τις δεσμεύσεις της ΝΔ σε μια σειρά από τομείς.

Νέος κυρίαρχος στόχος της ΝΔ στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση είναι να διατηρήσει όλες τις δυνάμεις της, όπως αποτυπώθηκαν στην κάλπη της απλής αναλογικής. Ο αγώνας της ΝΔ σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» θα εστιάσει στην αποφυγή ακόμη και της παραμικρής αποσυσπείρωσης ή τυχόν χαλάρωσης που θα έθετε σε κίνδυνο τη δυνατότητα της παράταξης να περάσει άνετα τον πήχη της αυτοδυναμίας.

Εκλογές 2023: Άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων των Ελλήνων του εξωτερικού – Στο 44% η ΝΔ στο 17% ο ΣΥΡΙΖΑ

Κομματικές πηγές έλεγαν εξάλλου ότι η συντριπτική κυριαρχία του Μητσοτάκη προήλθε και από ψήφο επιδοκιμασίας.

«Δεν είδαμε μόνο την κατάρρευση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είδαμε ένα ρεύμα πολιτών να πιστεύει τελικά σε ένα νέο πολιτικό υπόδειγμα και είδαμε και μια διάθεση εμπέδωσης της κανονικότητας» υποστήριζαν οι ίδιες πηγές, επιχειρώντας μια δεύτερη ανάγνωση του αποτελέσματος.

Διορθωτικές κινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για τον ενδιάμεσο πολιτικό κύκλο μέχρι την επόμενη κάλπη. Θα υπάρξει σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και του Πολιτικού Σχεδιασμού άμεσα και μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε. Όπως προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνουν όλες εκείνες οι διορθωτικές κινήσεις αλλά και οι αποτιμήσεις για τη βαθιά ήττα που είναι και στρατηγικού τύπου.

Τι αλλαγές θα δούμε; Στρατηγικής έστω 30 ημερών. Για τις διερευνητικές εντολές θα αποφασίσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας το πώς θα κινηθεί. Πάντως ούτε αριθμητικά δεν μπορεί να υπάρξει τώρα κάτι σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο όταν η Χαριλάου Τρικούπη έχει μια πολύ καλή εκλογική επίδοση.

Η ήττα ΣΥΡΙΖΑ όπως έλεγαν ακόμη και παράγοντες του κόμματος είναι σε τέτοιο βάθος που διαμορφώνει όρους μακράς ηγεμονίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ «τρέμουν» τους όρους ανοικοδόμησης ενός δικομματισμού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το κλειδί που διάβαζαν χθες για την ήττα ήταν η κρίση αξιοπιστίας απέναντι στον λαό. Όχι μόνο. Τι άλλο διαβάζουν; Στο φλερτ με τα μεσαία στρώματα κόστισε και η όλη περιδίνηση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο με την απόσυρσή του λόγω των δηλώσεων του πρώην υπουργού για αύξηση στον ΕΦΚΑ. Πολλοί εκτιμούν ότι στοίχισε και το άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, κάτι που δεν είδαν θετικά οι αριστερόστροφες και πιο ριζοσπαστικές ομάδες.

Στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα θα γίνει και κουβέντα για το άνοιγμα στο Κέντρο αφού σύμφωνα με πληροφορίες, μια σειρά κορυφαίων στελεχών θα θέσουν τον προβληματισμό τους για το άνοιγμα στο Κέντρο ή την παλαιότερη λογική ώριμου φρούτου.

enikos.gr