Δεν φεύγει με «μαντζούνια» ο ιός της καστανής ρυτίδωσης
Ο κος Ν. Κατής, ιολόγος και ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την καστανή ρυτίδωση
Αρχικά, ο κος Κατής έκανε αναφορά στο 21ο συνέδριο της Ελληνικής Φυτοπαθολογικής Εταιρίας το οποίο πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κύπρο. Όπως είπε, στο συνέδριο δόθηκε έμφαση στην έρευνα για την εύρεση εναλλακτικών φυτοπροστατευτικών ουσίων καθώς μέχρι το 2030 θα αποσυρθούν αρκετά από τα φυτοπροστατευτικά που χρησιμοποιούνται σήμερα και φάνηκε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που θα βοηθήσουν τους παραγωγούς μετά την απόσυρση ορισμένων πολύ αποτελεσματικών και χρήσιμων φυτοπροστατευτικών.
Όσον αφορά την καστανή ρυτίδωση, ανέφερε ότι στο συνέδριο φαίνεται να την ξέχασαν, παρόλο που τα εργαστήρια και όσοι εργάζονται με την καστανή ρυτίδωση στην Ελλάδα γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχει εγκατασταθεί παντού και δυστυχώς στην Ιεράπετρα τα πράγματα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολα.
Για τα υβρίδια με υψηλή και χαμηλή ανοχή, ο κος Κατής είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι το φορτίο που υπάρχει σε ένα θερμοκήπιο καθώς η ανοχή είναι μία και είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει. Εάν το φορτίο είναι πολύ μεγάλο, ο κος Κατής φοβάται ότι ακόμα και τα ανεκτικά υβρίδια μπορεί να καταρρεύσουν καθώς όπως ξεκαθάρισε, τα ανεκτικά υβρίδια είναι υβρίδια που μολύνονται από τον ιό, δεν είναι υβρίδια τα οποία αντέχουν στον ιό. Εκείνο που είναι χρήσιμο από τα ανεκτικά υβρίδια είναι ότι οι απώλειες είναι πολύ μικρές, συνεπώς ο παραγωγός έχει λόγους να τα χρησιμοποιεί. Εάν λοιπόν ο κος Κατής έπρεπε να επιλέξει ένα υβρίδιο, θα ήταν ένα υβρίδιο με υψηλή ανοχή.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε στα φυτά και είναι το πιο χρήσιμο για την αντιμετώπιση των ιών άρα και της καστανής ρυτίδωσης, είναι να διατηρούμε το αμυντικό σύστημα του φυτού σε πολύ καλή κατάσταση, συμβούλεψε ο κος Κατής. Να έχουμε δηλαδή ένα φυτό που θα τρέφεται καλά, αλλά όχι υπερβολικά. Οι βιοδιαγέρτες είναι ουσίες οι οποίες κάνουν το αμυντικό σύστημα να είναι έτοιμο για την αντιμετώπιση ασθενειών αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στην αρχή καθώς εάν τα φυτά είναι μεγάλα ή έχουν μολυνθεί δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα. Ο καθηγητής επισήμανε ότι τόσο στην περίπτωση που ο παραγωγός χρησιμοποιεί ανεκτικά υβρίδια όσο και στην περίπτωση που χρησιμοποιεί ανεκτικά υβρίδια και βιοδιεγέρτες, θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνει τα προληπτικά μέτρα και να συμπεριφέρεται σαν να έχει ένα ευπαθές υβρίδιο. Επίσης, συμβούλεψε τους παραγωγούς να πειραματίζονται με διαφορετικά υβρίδια σε μικρότερη κλίμακα καθώς τα πανεπιστήμια δεν έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.
Σχετικά με τα διάφορα απολυμαντικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της καστανής ρυτίδωσης, όπως το οξυζενέ και η χλωρίνη, ο κος Κατής είπε ότι χρησιμεύουν για να καθαρίζει κανείς τις υποδομές και όχι τα φυτά και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάποιο σκεύασμα με το οποίο ο παραγωγός μπορεί να ψεκάσει το φυτό και να σκοτώσει τον ιό της καστανής ρυτίδωσης καθώς ο ιός βρίσκεται μέσα στα κύτταρα. «Από τότε που βρέθηκε ο πρώτος ιός μέχρι και σήμερα, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ κάποιο σκεύασμα το οποίο να τον εξυγιάνει», είπε χαρακτηριστικά. Το πρώτο διαθέσιμο μέσο αυτή τη στιγμή είναι τα ανεκτικά υβρίδια μέχρις ότου να ανακαλυφθούν τα ανθεκτικά, ανέφερε ο καθηγητής. Σίγουρα δεν συμπεριφέρονται όλα τα υβρίδια με τον ίδιο τρόπο αλλά κάποια δίνουν ικανοποιητική παραγωγή ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το δεύτερο διαθέσιμο μέσο είναι κάποιοι ενεργοποιητές άμυνες και από εκεί και πέρα, η απολύμανση όλων των υποδομών και η παρατήρηση του παραγωγού. Τέλος, ο κος Κατής ανέφερε ότι μία λύση είναι και η καλλιέργεια αγγουριού ή πιπεριάς για ένα με δύο χρόνια.
Όσον αφορά την ίωση του κίτρινου καρουλιάσματος, το οποίο φέτος προκάλεσε τεράστιες ζημιές και σε άλλες περιοχές της χώρας, η άποψη του κ. Κατή είναι ότι το είχαμε ξεχάσει για χρόνια καθώς υπάρχουν αρκετά υβρίδια με ανθεκτικότητα αλλά τόνισε ότι αυτό που θα πρέπει να προσέξει κανείς είναι να ισχύει αυτή η ανθεκτικότητα και στην Ελλάδα καθώς τα υβρίδια αυτά είναι προϊόντα πειραματισμού σε τρίτες χώρες και θα πρέπει να δούμε εάν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα και στην Ελλάδα. Αυτό φαίνεται ότι με το πέρασμα του χρόνου χαλάρωσε όπως χαλάρωσαν και τα μέτρα που αφορούν τον αλευρώδη. Ο κος Κατής επισήμανε, ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο παραγωγός στις ιολογικές ασθένειες είναι να μειώσει τα μολύσματα.
Κλείνοντας, τόνισε ότι οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να ψεκάζουν τα φυτά τους με απολυμαντικές ουσίες καθώς η αποτελεσματικότητά τους αμφισβητείται σοβαρά.
-
* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης
* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη
* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού
- Ακολουθήστε μας στο facebook
- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube