Ανδρουλάκης: Έρχονται τα έξυπνα φωτιστικά σε Γρα Λυγιά και Μακρύ Γιαλό
Ο κος Γιάννης Ανδρουλάκης, Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τα έργα οδοποιίας που εκτελούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και το νερό
Ο κος Γιάννης Ανδρουλάκης, Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τα έργα οδοποιίας που εκτελούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και το νερό.
Χθες έγιναν οι αυτοψίες στα ρέματα, οι καθαρισμοί των οποίων θα συνεχιστούν μέχρι και τον Απρίλιο της νέας χρονιάς, αλλά και στην οδοποιία που εκτελείται από την Περιφέρεια, ανέφερε ο κος Ανδρουλάκης. Έγινε αυτοψία για το πως προχωράει το κομμάτι της οδοποιίας στην περιοχή της Καλαμαύκας, το οποίο φαίνεται να προχωρά γοργά. Επίσης, έγινε αυτοψία στο κομμάτι της οδοποιίας που εκτελείται στον νότιο οδικό άξονα, στην περιοχή του Περιστερά. Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, σε αυτό το κομμάτι έχει προκύψει μία βλάβη στο μηχάνημα οπότε περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία συντήρησης των μηχανημάτων και στην συνέχεια να προχωρήσουν με την πρώτη ασφαλτόστρωση. Το συγκεκριμένο έργο έχει δύο φάσεις με τελική ασφαλτόστρωση η οποία θα είναι με ένα ειδικό αντιολισθητικό ασφαλτικό το οποίο να μην δημιουργεί προβλήματα είτε στη βροχή είτε στις ταχύτητες. Τα σημεία επιλέχθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή, όσον αφορά αυτό το ειδικό ασφαλτόμιγμα, καθώς είχαν δείξει τα προηγούμενα χρόνια ότι σε αυτά τα σημεία είχαν προκύψει αρκετά ατυχήματα, είπε ο κος Αντιπεριφερειάρχης. Η δεύτερη φάση της ασφαλτόστρωσης περιλαμβάνει τα υπόλοιπα σημεία με κανονική άσφαλτος, τόσο στο κομμάτι που είναι στην στροφή που βρίσκεται το camping στο Κουτσουνάρι όσο και στην περιοχή που είναι στο δρόμο για τις Λιθίνες. Επίσης, χθες υπέγραψαν την σύμβαση ώστε να γίνουν οι πρώτες παρεμβάσεις σε σχέση με την εργολαβία από τη Παχειά Άμμο μέχρι την Ιεράπετρα και αναμένουν τον εργολάβο να κάνει την τμηματική συντήρηση της οδοποιίας σε αυτό το κομμάτι του οδικού δικτύου. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ποιοτικό δίκτυο μεταφορών για τους πολίτες και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με τις διαγραμμίσεις που ετοιμάζονται. Γενικά, η μελέτη του νότιου οδικού άξονα, η οποία είναι σε δύο τμήματα, προχωράει. Το πρώτο τμήμα, για το οποίο είναι έτοιμοι να έχουν ανάδοχο, αφορά το κομμάτι από το Μακρύ Γιαλό μέχρι τον Άγιο Γεώργιο και πιστεύουν ότι μέσα στο χρόνο θα έχουν τη υπογραφή αυτής της μελέτης. Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι σε συνεργασία με τους συμπολίτες προσπαθούν να έχουν την καλύτερη είσοδο-έξοδο των πολιτών προς τον κεντρικό δρόμο.
Όσον αφορά το φωτισμό του οδικού δικτύου, ο κος Ανδρουλάκης μας ενημέρωσε, ότι στο οδικό δίκτυο από την Ιεράπετρα μέχρι τη Γρα Λυγιά και από την Ιεράπετρα μέχρι το Μακρύ Γιαλό θα τοποθετηθούν έξυπνα φωτιστικά τα οποία θα λειτουργούν με φωτοβολταϊκά.
Με τη νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία το νερό από το φράγμα του Αποσελέμη θα έρχεται στον Αγ. Νικόλαο, ο κύριος φορέας νερού για το Ηράκλειο, την Χερσόνησο και τα Μάλια ήταν το οροπέδιο Λασιθίου και όλο το νερό κατέληγε στον Αποσελέμη γι’ αυτό και φτιάχτηκε και διαχειρίζεται από τον ΟΑΚ. Σαν Περιφέρεια Κρήτης οφείλουν να δώσουν στο Λασίθι νέα έργα τα οποία θα είναι καταλυτικά για τα επόμενα χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι προχωράνε αργά αλλά η περιφέρεια από τη δική της μεριά προχωράει ώστε να κάνει αυτό που χρειάζεται ο τόπος. Όσον αφορά την Ενιαία Διαχείριση Υδάτων, αυτό που περιμένει η Περιφέρεια είναι την μελέτη η οποία δείχνει πως την βλέπουν μελετητικά. Εάν υπάρχει η δυνατότητα και οι υποδομές ώστε ο κάθε τόπος να διαχειρίζεται ορθά το δικό του νερό, τότε δημιουργούμε το καλύτερο παραγωγικό αποτέλεσμα για το μέλλον, ανέφερε ο κος Ανδρουλάκης. Γι’ αυτό και η Περιφέρεια είναι έτοιμη να υπογράψει δύο νέες μελέτες, μία για τη Σητεία και μία για την Ιεράπετρα και ταυτόχρονα ετοιμάζουν τις νέες μελέτες για τα επόμενα έργα. Το ζητούμενο σε σχέση με το νερό και την αγροτική οικονομία και ανάπτυξη είναι να παραμείνει η τιμή του σε ένα τέτοιο επίπεδο ώστε να συνεχίσει η αγροτική οικονομία να είναι αγωνιστική. Μετά από αυτοψία στο φράγμα Μπραμιανών, ο κος Ανδρουλάκης εξέφρασε την ανησυχία και τη αγωνία του για την ποσότητα του νερού. Από την μεριά της περιφέρειας γίνονται προσπάθειες να ετοιμάσουν τον τόπο ώστε να έχουμε ηπιότερα προβλήματα σε μια πιθανή έντονη βροχόπτωση. Ο σκοπός είναι να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας και να δημιουργηθούν τα ανασχετικά σημεία στα οποία θα μαζεύεται το νερό. Το πιο σημαντικό είναι να γίνονται σε λιγότερο χρόνο και χωρίς γραφειοκρατία οι διαδικασίες που αφορούν το νερό στην πιο ξηροθερμική περιοχή της Ελλάδας που είναι το Λασίθι. Έτσι, θα πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε λιγότερο χρόνο.
Όσον αφορά το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο κος Ανδρουλάκης μας ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια έχει στείλει μία σειρά από προτάσεις στο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής έτσι ώστε να θωρακίσουν. Ανεξάρτητα από αυτά, μιας που μιλάμε για θωράκιση, ο κος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι στην προηγούμενη περιφερειακή επιτροπή έκαναν την κατακύρωση της σύμβασης για τον προσωρινό ανάδοχο για την κατασκευή μικρών γεφυρών στα Λιβάδια και την κατασκευή μικρού τεχνικού στον Αγιασμένο της Ιεράπετρας και στο Καβούσι τα οποία είναι από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Συνεπώς, βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και συνεχίζουν να θωρακίζουν την Π.Ε Λασιθίου βλέποντας τα προβληματικά σημεία.
Κλείνοντας, ο κος Αντιπεριφερειάρχης μας ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης έγινε η Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026. Αυτό σημαίνει ότι «προετοιμαζόμαστε για να αναδείξουμε τον προορισμό που λέγεται Κρήτη μέσα από την γαστρονομία και τα προϊόντα τα οποία παράγονται και τα οποία αποτελούν την πρώτη ύλη της κουζίνας μας αναδεικνύοντας έτσι τα ποιοτικά προϊόντα του τόπου μας».