«Λύσεις τώρα για το νερό: Μείωση απωλειών και έργα υποδομής» τονίζει ο Νίκος Κυφωνίδης στον Ηχώ
Προτείνει περιορισμό διαρροών, αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών και άμεσο σχεδιασμό, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της αδράνειας.
Σοβαρές επισημάνσεις και έντονη απαισιοδοξία για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Ιεράπετρα και συνολικά στην Κρήτη εξέφρασε ο βιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης προγραμμάτων παρακολούθησης ποιότητας υδάτων, Νίκος Κυφωνίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ.
Ακούστε παρακάτω τον κ. Κυφωνίδη :
Ο ίδιος, με πολυετή εμπειρία από μετρήσεις και δειγματοληψίες σε ταμιευτήρες και υδάτινα σώματα της Κρήτης, έκανε λόγο για «απογοητευτική εικόνα» και πλήρη απουσία σχεδιασμού στη διαχείριση του νερού. Όπως τόνισε, δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση των πραγματικών αναγκών, την ώρα που αυξάνονται συνεχώς οι καταναλώσεις από αγροτικές, τουριστικές και οικιστικές δραστηριότητες.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις τεράστιες απώλειες νερού από τα δίκτυα, που –όπως ανέφερε– φτάνουν έως και το 50% με 60%, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό «παράλογο» σε συνθήκες λειψυδρίας. Υπογράμμισε ότι χωρίς άμεσες παρεμβάσεις για τον περιορισμό αυτών των απωλειών, κάθε συζήτηση για διαχείριση υδάτων καθίσταται ουσιαστικά άνευ αντικειμένου.
Παράλληλα, άσκησε κριτική στην υπερβολική εξάρτηση από γεωτρήσεις, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την «εύκολη λύση» που οδηγεί σε υπεράντληση και εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα. Όπως είπε, θα έπρεπε να δίνεται προτεραιότητα σε εναλλακτικές πηγές και έργα υποδομής, όπως η αξιοποίηση επεξεργασμένων υδάτων, μικρά έργα συγκράτησης νερού και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων.
Αναφερόμενος στη γεώτρηση που βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης, σημείωσε ότι το ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, καθώς συνδέεται με ευρύτερες παθογένειες στη διαχείριση. Τόνισε ότι η υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων άντλησης και η έλλειψη περιβαλλοντικών μελετών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και ενισχύουν την ανάγκη για συμμόρφωση με τη νομοθεσία.
Ο κ. Κυφωνίδης έκανε λόγο για διαχρονικές ευθύνες και για ένα μοντέλο διαχείρισης που βασίζεται σε καθυστερήσεις, πρόχειρες λύσεις και μετακύλιση ευθυνών. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η κατάσταση ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού, εάν δεν υπάρξει έγκαιρη και οργανωμένη αντίδραση.
Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις: μείωση των απωλειών δικτύου, ολοκλήρωση υποδομών, αξιοποίηση επιστημονικών δεδομένων και ενημέρωση της κοινωνίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η λειψυδρία δεν είναι μόνο φυσικό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα των επιλογών μας», προειδοποιώντας ότι χωρίς αλλαγή πορείας, οι συνέπειες για την αγροτική παραγωγή και την τοπική κοινωνία θα είναι σοβαρές.