«Αόρατοι» αγρότες στον ΕΦΚΑ, οι ενημερότητες που δίδονται δεν «βλέπουν» το 2019

7:37 π.μ. - Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020
07:07 π.μ. - Τετ, 01/37/2020
Image: «Αόρατοι» αγρότες στον ΕΦΚΑ, οι ενημερότητες που δίδονται δεν «βλέπουν» το 2019

Αυτή τη στιγμή κάποιος αγρότης μπορεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα για το 2020, αρκεί να έχει εξοφλήσει τις εισφορές ΕΦΚΑ για του μήνες του τρέχοντος έτους

Αυτή τη στιγμή κάποιος αγρότης μπορεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα για το 2020, αρκεί να έχει εξοφλήσει τις εισφορές ΕΦΚΑ για του μήνες του τρέχοντος έτους.

Όπως εξήγησε ένας νέος αγρότης που υλοποιεί σχέδιο βελτίωσης μιλώντας στον ΑγροΤύπο, χρειάστηκε για το πρόγραμμα να απευθυνθεί στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα, ότι δηλαδή δεν οφείλει εισφορές ΕΦΚΑ.

Η καθυστέρηση οφείλεται προφανώς στην διαδικασία εκκαθάρισης

Ο συγκεκριμένος αγρότης κατάφερε μεν να πάρει (ηλεκτρονικά μάλιστα) την ενημερότητα για να προχωρήσει με το πρόγραμμα, ωστόσο όπως μας είπε, διαπίστωσε, μιλώντας με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι το έτος 2019 δεν έχει περαστεί στο σύστημα. Συνεπώς ακόμα και αν κάποιος αγρότης οφείλει εισφορές στον ΕΦΚΑ για το 2019, μπορεί να λάβει ενημερότητα τώρα, καθώς και οι τράπεζες δεν εξετάζουν καν τα παλιότερα έτη. Όμως όταν περάσει στο σύστημα του ΕΦΚΑ το έτος 2019, πολλοί θα είναι οι αγρότες, που θα κληθούν, να πληρώσουν τότε (μάλλον από φθινόπωρο), ενδεχόμενες οφειλές προς το ασφαλιστικό τους ταμείο και μάλιστα μαζεμένες, για να μπορέσουν να λάβουν (εφόσον αιτηθούν τότε) την ενημερότητα.

Παραγωγοί που βρέθηκαν πρόσφατα σε αυτή την κατάσταση και μελέτησαν τα δεδομένα θεωρούν ότι θα έπρεπε αυτό να γίνεται αυτόματα είτε πιο γρήγορα, ώστε και οι ενημερότητες που τους δίδονται να αφορούν όλα τα προηγούμενα έτη.

agrotypos.gr