Το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση και στη νότια Γάζα - Η Χαμάς διαψεύδει τον IDF ότι βρήκε τούνελ στο Αλ Σίφα

9:52 π.μ. - Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023
09:11 π.μ. - Παρ, 17/52/2023
Image: Το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση και στη νότια Γάζα - Η Χαμάς διαψεύδει τον IDF ότι βρήκε τούνελ στο Αλ Σίφα

Το Ισραήλ είναι κοντά στην καταστροφή του «στρατιωτικού συστήματος» της Χαμάς στη βόρεια Γάζα, υποστηρίζει το Ισραήλ - Ανησυχία των ΗΠΑ για το τρόπο που διεξάγονται οι επιχειρήσεις

Με τους ισραηλινούς ηγέτες να δηλώνουν τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι μια χερσαία επίθεση στο νότιο τμήμα της λωρίδας θα μπορούσε να είναι επικείμενη.

Φυλλάδια που έπεσαν την Τετάρτη σε κοινότητες στα ανατολικά του Καν Γιουνις, της μεγαλύτερης πόλης στο νότιο τμήμα της Γάζας, προειδοποιούσαν τους ανθρώπους που ζουν εκεί να μετακινηθούν και να «κατευθυνθούν προς γνωστά καταφύγια». Οι τέσσερις κοινότητες - Al Qarah, Khuza'a, Bani Suhaila και Absaan - βρίσκονται κοντά στον περιμετρικό φράκτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, υποδηλώνοντας πιθανά νέα σημεία εισβολής από τις ισραηλινές δυνάμεις που θέλουν να πάρουν τον έλεγχο και του νότου.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δήλωσαν ότι οποιαδήποτε ισραηλινή κίνηση στα νότια του θύλακα θα μπορούσε να επιδεινώσει σημαντικά μια ήδη κακή ανθρωπιστική κατάσταση.

«Είμαστε πολύ κοντά στο να καταστρέψουμε το στρατιωτικό σύστημα που είχε (η Χαμάς) στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε την Πέμπτη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Χέρτσι Χαλέβι, επισκεπτόμενος στρατεύματα που πολεμούν στη λωρίδα.

Η δήλωσή του έρχεται αφότου Ισραηλινοί ηγέτες νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα δήλωσαν ότι το βόρειο τμήμα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, ήταν υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.

Βρήκαμε φρεάτιο τούνελ και όπλα στο Αλ Σιφα, λέει ο IDF

Την ίδια ώρα το νοσοκομείο Αλ Σίφα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνεχιζόμενης ισραηλινής στρατιωτικής επιδρομή που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι βρήκε ένα «λειτουργικό φρεάτιο τούνελ» μέσα στο νοσοκομειακό συγκρότημα .

«Σήμερα, η υποδομή σηράγγων της Χαμάς αποκαλύφθηκε μέσα στο νοσοκομείο», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε δήλωση, η οποία περιλάμβανε επίσης φωτογραφία και βίντεο.

Οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις για εβδομάδες δήλωναν ότι το Αλ Σίφα ήταν ο χώρος ενός υπόγειου κέντρου διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς. Γιατροί και αξιωματούχοι υγείας στον θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς αρνούνται σταθερά την κατηγορία.

Η ανακοίνωση του στρατού ανέφερε ότι τα στρατεύματα βρήκαν επίσης, όπως είπαν, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο οποίο περιείχε μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών.

Αβάσιμα ψέματα του IDF, λέει η Χαμας

Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς αρνήθηκε ότι χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο Αλ Σίφα ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου - αποκαλώντας τους ισραηλινούς ισχυρισμούς "αβάσιμα ψέματα".

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έδωσε «ψευδή σενάρια, κατασκευασμένες αφηγήσεις και παραποιημένες πληροφορίες» σχετικά με το Ιατρικό Συγκρότημα Αλ Σίφα», σε γραπτή δήλωση. Αποκαλώντας τον ισχυρισμό του φρεατίου της σήραγγας "γελοίο σενάριο", η Χαμάς είπε ότι όλα ήταν "μέρος μιας συνεχούς εκστρατείας υποκίνησης και εξαπάτησης που προωθείται εδώ και χρόνια" για να δικαιολογήσει τους πολέμους του Ισραήλ εναντίον της Γάζας.

«Είναι μια αποτυχημένη προσπάθεια να ξεφύγουμε από τη μελλοντική ευθύνη και τη νομική δίωξη», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προσθέτει ότι το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας «έχει επανειλημμένα ζητήσει δεκάδες φορές από όλα τα ιδρύματα, τους οργανισμούς, τους διεθνείς φορείς και τα αρμόδια μέρη να σχηματίσουν τεχνικές ομάδες για να επισκεφθούν και να επιθεωρήσουν όλα τα νοσοκομεία, προκειμένου να διαψευσθεί η ψευδής αφήγηση υποκίνησης».

Ανθρωπιστική κρίση

Καθώς η πρόσβαση σε καύσιμα και άλλους πόρους μειώνεται στη Γάζα, «τα μαζικά κρούσματα μολυσματικών ασθενειών και η πείνα φαίνονται αναπόφευκτες» προειδοποίησε την Πέμπτη ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο Φόλκερ Τουρκ είπε ότι οι εκκλήσεις του γραφείου του για αποκλιμάκωση της βίας, ιδιαίτερα στη Γάζα, έχουν αγνοηθεί.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε επίσης την εντατικοποίηση της βίας και τις σοβαρές διακρίσεις κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Η UNICEF ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει ήδη λάβει αναφορές για αυξανόμενα επίπεδα αφυδάτωσης και περισσότερα από 30.000 κρούσματα διάρροιας στη Γάζα. Και ένα «ολικό μπλακ άουτ επικοινωνίας » βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα λόγω ελλείψεων καυσίμων, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Philippe Lazzarini. Επιπλέον, ο ιορδανικός στρατός έστειλε ένα νοσοκομείο πεδίου στη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη, ανέφεραν οι ιορδανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε δήλωση την Πέμπτη.

Ανησυχία στις ΗΠΑ για το τρόπο που το Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις

Η διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε χθες Πέμπτη τη «βαθιά ανησυχία» της για το αεροπορικό πλήγμα σε ιορδανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στη Γάζα που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άνθρωποι, τονίζοντας πως εναντιώνονται «στα πλήγματα εναντίον νοσοκομείων από τους αιθέρες».

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για το γεγονός πως υπήρξαν τραυματίες», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, εξαίροντας την «απίστευτη δουλειά» της ιορδανικής κυβέρνησης για να προσφέρει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα υπό πολιορκία που υφίσταται ασταμάτητα βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμία εκτίμηση εάν το Ισραήλ «παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματ Μίλερ σε ενημέρωση την Πέμπτη. Ο Μίλερ συζήτησε επίσης τις ανησυχίες των ΗΠΑ ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν αναστέλλει τους όρους του Προγράμματος Απαλλαγής από την Βίζα για κατόχους αμερικανικών διαβατηρίων στη Δυτική Όχθη.

Ξεχωριστά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε μια κλήση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για να συζητήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και τις προσπάθειες να βγουν οι Αμερικανοί από τον θύλακα. Σε άλλο σημείο την Πέμπτη, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε το Ισραήλ " να μην κατακλυστεί από την οργή " καθώς η χώρα συνεχίζει να ταλαιπωρείται από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Συνεχείς μάχες στον Λίβανο

Όλο το πρωί της Πέμπτης, το Ισραήλ εξαπέλυε πυραύλους και επιδρομές πυροβολικού στα περίχωρα των λιβανικών συνοριακών χωριών Naqoura, Blida, Alma Al-Shaab και Labouneh, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου. Οι λιβανικές αρχές αναφέρουν ότι η περιοχή του Labouneh είναι «σχεδόν άγονη» λόγω της χρήσης «εμπρηστικών βομβών» από το Ισραήλ.

protothema.gr