Μ. Αγιαννιωτάκης: "Παγωμένη" η αγορά στο ποιοτικό λάδι της Ιεράπετρας
Στην εκπομπή «Ιεραπετρίτικη Γη» φιλοξενήθηκε ο κος Μάρκος Αγιαννιωτάκης, γεωπόνος και πρόεδρος του Β’ ελαιουργικού συνεταιρισμού, όπου έγινε μία συζήτηση για το λάδι
«Τα πράγματα για το λάδι είναι δύσκολα», ανέφερε ο κος Αγιαννιωτάκης και εξήγησε ότι η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική από άποψη παραγωγής και τα δέντρα έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ μετά από τρία χρόνια ξηρασίας. Τα αρδευόμενα ελαιόδεντρα μπορεί να μην ταλαιπωρήθηκαν τόσο όσο τα μη αρδευόμενα, αλλά σίγουρα επηρεάστηκαν από τις συνθήκες των τριών τελευταίων ετών και έτσι θα χρειαστούν 2 με 3 χρόνια για να επανέλθουν στην αρχική τους τους κατάσταση, ανέφερε.
Φέτος, η χρονιά δείχνει να γυρίζει σε μία πιο φυσιολογική παραγωγή με πολύ ποιοτικό ελαιόλαδο μέχρι στιγμής, χωρίς υπολείμματα.
Όσον αφορά το κομμάτι της εμπορίας και των τιμών, ο κος Αγιαννιωτάκης μας ενημέρωσε ότι τα πράγματα δεν δείχνουν να είναι καλά. Οι τιμές που ακούγονται για πάνω από 6 ευρώ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είπε, και εξήγησε ότι η τιμή πιέζεται αρκετά αφού ήταν στα 5,20 ευρώ πριν από περίπου 10 ημέρες και τώρα έχει πέσει στο 4,80. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Ισπανία προσφέρει ελαιόλαδο σε αρκετά χαμηλή τιμή γύρω στο 4,30 με 4,40 και η Τυνησία θα δώσει τιμές κάτω από 4,00 ευρώ. Αυτό συμβαίνει γιατί η αγορά είναι ανοιχτή και υπάρχουν Ευρωπαϊκές συμφωνίες οι οποίες επιτρέπουν να εισαχθεί λάδι εκτός ΕΕ και να πωληθεί σαν παρθένο ελαιόλαδο, εξήγησε ο κος Αγιαννιωτάκης και τόνισε ότι το λάδι διαχρονικά δεν έχει από τις κυβερνήσεις την στήριξη που πρέπει σαν εθνικό προϊόν και ότι η προσπάθεια θα πρέπει να ξεκινήσει από την κυβέρνηση με σχέδιο, στόχο, όραμα, σωστές προδιαγραφές και με τις διακρατικές συμφωνίες που πρέπει.
Σαν συνεταιρισμός προσπαθούν αυτές τις μέρες να πουλήσουν ένα βυτίο ώστε να στηρίξουν τους παραγωγούς που χρειάζονται χρήματα για τις γιορτές αλλά η αγορά είναι τόσο παγωμένη, που δεν είναι εύκολο. Το πρόβλημα που προκύπτει αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν ξέρουν σε τι τιμή να κόψουν το λάδι καθώς υπάρχει το ρίσκο να δώσουν μία τιμή και αύριο να πέσει η τιμή και να χάσει ο συνεταιρισμός. Ωστόσο, ο κος Αγιαννιωτάκης συμβούλεψε τον κόσμο να μην πανικοβάλλεται και να έχει υπομονή καθώς αυτή τη στιγμή συζητούν την τιμή που θα δώσουν. Εάν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για τους παραγωγούς, ο κος Αγιαννιωτάκης πρότεινε να κάνουν λίγη υπομονή ώστε να δουν πως θα κινηθεί η αγορά. Επανέλαβε, ότι θα πρέπει οι παραγωγοί να έχουν υπομονή και φυσικά εάν η τιμή πάει να πέσει αρκετά, ο κος Αγιαννιωτάκης θα ενημερώσει τους παραγωγούς.
Οι επιπτώσεις από την περσινή αύξηση της τιμής του ελαιολάδου ήταν ότι οι καταναλωτές επέλεξαν να αγοράσουν άλλου τύπου λάδια. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ η διόρθωση της τιμής έρχεται πολύ αργότερα, είπε γι’ αυτό και κάποιοι μπορούν να πάρουν κάποιο βυτίο σε υψηλότερη τιμή ώστε να έχουν ένα τιμολόγιο που αποδεικνύει ότι έχουν αγοράσει ακριβά ώστε να πουλούν και ακριβά, με τον κ. Αγιαννιωτάκη να κάνει λόγο για «εμπορικά παιχνίδια».
Συνεχίζοντας, ο κος Αγιαννιωτάκης μας ενημέρωσε ότι η επιδότηση έχει γίνει τμηματική ανάλογα με κάποιες δράσεις κάτι που είναι τεχνικά δύσκολο για κάποιον παραγωγό που είναι μεγαλύτερος σε ηλικία και δεν ασχολείται με την τεχνολογία. Ο λόγος που έγινε αυτό είναι για να φύγουν από την μέση όσοι έπαιρναν μικρή επιδότηση και να στηριχθούν περισσότερο οι «μεγαλύτεροι» παραγωγοί, οι οποίοι θα επιδοτούνται ανάλογα με τις εργασίες που κάνουν και το πόσο πράσινη είναι η καλλιέργειά τους. Στην Ιεράπετρα, τα γραφεία που ασχολούνται με αυτό το κομμάτι είναι αρκετά καταρτισμένα και ο κόσμος μπορεί να τα εμπιστευθεί ώστε να τους βοηθήσουν, είπε ο κος Αγιαννιωτάκης.
Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στο κόστος καλλιέργειας το οποίο έχει αυξηθεί αρκετά. Τα λιπάσματα έχουν φτάσει σε μία σχετικά νορμάλ τιμή, είπε, αλλά όλα τα άλλα έχουν αυξηθεί με αποτέλεσμα η καλλιέργεια να έχει καταλήξει να είναι αρκετά ακριβή. Επίσης, η συγκομιδή έχει γίνει συντομότερη. Τα προηγούμενα χρόνια, το ελαιουργείο δούλευε γύρω στους 4 μήνες σε κανονικούς ρυθμούς. Τώρα, αυτό γίνεται σε 50 μέρες με διπλάσια δουλειά.
Όσον αφορά τον καιρό, ο κος Αγιαννιωτάκης είπε ότι φέτος δείχνει ότι θα έχουμε βροχές οπότε συμβούλεψε τους παραγωγούς να μην ποτίσουν αμέσως μετά το λιομάζωμα και να αφήσουν την φύση να εξισορροπήσει μόνη της την κατάσταση. Τα δέντρα που έχουν ξερά μέρη, θα πρέπει να κλαδευτούν και να ψεκαστούν με χαλκό ώστε να προστατευτούν από τυχόν μύκητες ή βακτήρια. Εξίσου σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσουν οι παραγωγοί καλής ποιότητας λιπάσματα. Το λίπασμα που θα χρησιμοποιήσουν είναι καλό να περιέχει άζωτο, φώσφορο, κάλιο και παρεμποδιστή νιτροποίησης ώστε το άζωτο να μην φεύγει αμέσως αλλά να μένει ακόμα και ένα δεν βρέξει τις επόμενες ημέρες. Ας προτιμήσουν λοιπόν οι παραγωγοί πιο συνθετικά λιπάσματα ακόμα και εάν είναι ακριβότερα και ας βάλουν λιγότερη ποσότητα από το να βάλουν πολύ ποσότητα από ένα λίπασμα αμφιβόλου ποιότητας. Επιπλέον, αυτό που μπορεί να κάνει ο παραγωγός τέλος Φεβρουαρίου, εάν χρειαστεί, είναι να ψεκάσει με κάποιο διαφυλλικό. Εάν όμως έχει κρύο αυτό μπορεί να γίνει Μάρτιο- Απρίλιο μαζί με ψέκασμα για δέσιμο του καρπού.
Κλείνοντας, ο κος Αγιαννιωτάκης φάνηκε αισιόδοξος καθώς, όπως είπε, για πρώτη φορά μετά από καιρό, οδεύουμε προς φυσιολογικές καλλιεργητικές πρακτικές και προς κανονικό χειμώνα καθώς τα τελευταία τρία χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα. Ευχήθηκε να είναι πραγματικά αυτός ο χειμώνας πιο φυσιολογικός ώστε να σταματήσουμε να υπεραναλύουμε τα πάντα και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε όπως έχουμε μάθει.
Τέλος, είπε, ότι κατά την γνώμη του, μία καλή τιμή για το ελαιόλαδο θα ήταν τα 5,50 έως 6,00 ευρώ ώστε να μπορεί και ο παραγωγός να ανταπεξέλθει και ο καταναλωτής να το αγοράσει.
-
* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης
* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη
* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού
- Ακολουθήστε μας στο facebook
- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube