Σιγουράκης: Ικανοποιητική η ζήτηση των κηπευτικών λίγο πριν τα Χριστούγεννα
Για τις τιμές των προϊόντων την εβδομάδα που διανύουμε μας ενημέρωσε για άλλη μία φoρά ο κος Σπύρος Σιγουράκης, οικονομολόγος και εκπρόσωπος της Golden Farm, στην εκπομπή «Ιεραπετρίτικη Γη»
Όπως είπε, η ζήτηση από τους εξαγωγείς και τα σούπερ μάρκετ για το αγγουράκι Κνωσού παραμένει με τιμές που κυμαίνονται από 1,50 με 1,80 ευρώ. Το μακρύ αγγούρι εξαγωγής «ξεκόλλησε» επιτέλους αφού η τιμή του κυμάνθηκε από 0,70 έως 0,90 λεπτά και φαίνεται ότι θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία αφού ελαττώνονται οι ποσότητες στην Ισπανία η οποία καθορίζει το κομμάτι της τιμής στις αγορές του εξωτερικού. Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και για την ντομάτα αφού η τιμής της κυμάνθηκε από 1,00 μέχρι 1,50 ευρώ ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα της ντομάτας. Η τιμή της πιπεριάς κέρατο, η οποία είναι επίσης εξαγώγιμο προϊόν, ανέβηκε, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι ένα προϊόν που έχει συγκομιδή αυτή την περίοδο. Η ντομάτα βελανίδι κινείται σε τιμές πάνω από 2,00 ευρώ οι οποίες είναι ικανοποιητικές για τον παραγωγό αυτή την περίοδο. Οι μελιτζάνες έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι με τιμές που κυμαίνονται από 1,10 μέχρι 1,20 ευρώ. Τέλος, στις πιπεριές φλωρίνης επίσης υπάρχει έντονο ενδιαφέρον με τιμές από 1,50 με 1,80 ευρώ ανάλογα με την ποιότητα.
Οι αγορές της υπόλοιπης Ελλάδας αρχίζουν να αποσύρονται σιγά σιγά ωστόσο ο καιρός παραμένει καλός με τον κ. Σιγουράκη να ελπίζει ότι δεν θα έχουμε μεγάλη παραγωγή και δεν θα υπάρξει υπερτροφοδότηση της αγοράς. Οι εξαγωγές κινούνται αρκετά καλά και πάντα είναι πολύ σημαντικό να έρχονται χρήματα από το εξωτερικό καθώς αυτό βοηθάει όλη την οικονομία.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι σημαντική στο πως θα κινηθούν οι αγορές καθώς αυτή θα καθορίσει και το τι θα γίνει αφού μετά τις γιορτές θα περάσουν περίπου 10 μέρες μέχρι να ισορροπήσουν ξανά οι αγορές.
-
* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη
* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη
* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού
- Ακολουθήστε μας στο facebook
- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube