Λυβιάκης: Αντιμετώπιση του στρες των φυτών με τα έξυπνα προϊόντα της IQ CROPS

11:29 π.μ. - Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2024
11:12 π.μ. - Δευ, 16/29/2024
Image: Λυβιάκης: Αντιμετώπιση του στρες των φυτών με τα έξυπνα προϊόντα της IQ CROPS

Ο Γεώργιος Λυβιάκης, Γεωπόνος και Εμπορικός Διευθυντής της IQ CROPS, φιλοξενήθηκε στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8, «Ιεραπετρίτικη Γη»

Στον αέρα της εκπομπής «Ιεραπετρίτικη Γη» φιλοξενήθηκε ο κος Γεώργιος Λυβιάκης, Γεωπόνος και Εμπορικός Διευθυντής της IQ CROPS, ώστε να μας μιλήσει για το στρες των φυτών και τις πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει ο παραγωγός για να το αντιμετωπίσει.

«Είναι γεγονός ότι η Ελληνική γεωργία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο αλλά ταυτόχρονα με πολλές προκλήσεις και φοβερές δυνατότητες για την ανάπτυξή της», ανέφερε ο κος Λυβιάκης ξεκινώντας την συζήτηση, μιλώντας για την μεγάλη ανάπτυξη που βλέπουμε στις δενδροκομικές καλλιέργειες της Βόρειας Ελλάδας, για εξαγώγιμα προϊόντα, και για την πολύ σημαντική συνεισφορά της καλλιέργειας της ελιάς, στην Νότια Ελλάδα, η οποία δείχνει ότι μπαίνει σε ένα πιο επαγγελματικό πλαίσιο με ποιοτικότερη παραγωγή και καλύτερο εξαγωγικό προσανατολισμό.

Όσον αφορά τα κηπευτικά για την Ελλάδα γενικότερα, ο κος Λυβιάκης είπε ότι φαίνεται πώς πλέον εμφανίζουν υψηλή ζήτηση όλο το χρόνο με την αγορά να ζητάει κηπευτικά που θα έχουν σταθερή ποιότητα και ποσότητα και θα είναι ασφαλή. «Ο ρόλος του κηπευτικού υπό κάλυψη αναγνωρίζεται πια παγκοσμίως για την προστιθέμενη αξία που δίνει στην κοινωνία και οι κατευθύνσεις που δίνονται είναι προς το να βοηθηθεί αυτός ο τομέας, ειδικά για τα εξαγώγιμα προϊόντα, ο οποίος αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις», είπε, και ανέλυσε κάποιες από τις πιο σημαντικές προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση, η έλλειψη εργατικού προσωπικού και η φυτοπροστασία.

Το στρες των φυτών

Όσον αφορά το στρες των φυτών, ο κος Λυβιάκης μας εξήγησε ότι πρόκειται για τις δυσμενείς επιδράσεις του περιβάλλοντος στην ομαλή λειτουργία των μηχανισμών του φυτού οι οποίες μπορεί να είναι βιοτικές ή αβιοτικές. Φυσικά, ο παραγωγός δεν μπορεί να δει το ίδιο το στρες αλλά τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα που έχει στο φυτό, τον τρόπο δηλαδή που το φυτό αντιδρά σε αυτές τις επιδράσεις. Οι πιο γνωστοί αβιοτικοί παράγοντες είναι

· το υδατικό στρες: Το φυτό είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχει ένα υδατικό ισοζύγιο ανάμεσα στο φυτό και το περιβάλλον και ένα ισοζύγιο για το πού κατευθύνεται το νερό μέσα στο φυτό. Το υδατικό στρες έχει να κάνει είτε με την έλλειψη, είτε με την λάθος κατεύθυνση του νερού μέσα στο φυτό, εξήγησε ο κος Λυβιάκης. Όταν ένα φυτό δεν έχει νερό, προσπαθεί να λάβει περισσότερο νερό από το έδαφος με τις ρίζες ή να περιορίσει την απώλεια νερού από τα φύλλα. Συνεπώς, το πρώτο σύμπτωμα που θα δει ο παραγωγός στο φυτό είναι να μην ανοίγει ή να μαζεύει τα φύλλα του. Το φυτό λοιπόν αντιδρά και προσπαθεί να αποφύγει το πρόβλημα, γι’ αυτό ο παραγωγός θα πρέπει να παρατηρεί τα φύλλα και να παρεμβαίνει με συγκεκριμένες καλλιεργητικές εργασίες, με όποιες δυνατότητες του δίνουν οι κατασκευαστικές του υποδομές και με την χρήση προϊόντων. Για παράδειγμα, για να αποφύγουμε ένα τέτοιο φαινόμενο, μπορούμε να αφαιρέσουμε τα κάτω φύλλα. Εάν αυτό δεν φτάνει, μπορεί να χρειαστεί να σκιάσoυμε το θερμοκήπιο. Σαν παραγωγοί, πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατό, με βάση την γνώση και τις υποδομές μας αλλά υπάρχουν και προϊόντα που μπορούν να μας βοηθήσουν, ανέφερε ο κος Λυβιάκης. Το “Natural Green” της IQ Crops είναι ένα προϊόν νανοτεχνολογίας με πολύ υψηλή συγκέντρωση σε ασβέστιο και πυρίτιο το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί πάνω στο φυτό ώστε να βοηθήσει και την αύξηση της φωτοσύνθεσης αλλά και να περιορίσει τις απώλειες υγρασίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε μόνο χρήση προϊόντων αλλά να συνδυάζουμε όλες τις πρακτικές, τόνισε.

hxonews

· Το ωσμωτικό στρες: Λόγω της υψηλής αλατότητας, το φυτό δυσκολεύεται να απορροφήσει το νερό που υπάρχει. Για να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους το στρες θα πρέπει να διαχειριστούμε το νερό. Αρχικά, θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σαφείς για το πόσο νερό χρειαζόμαστε και στην συνέχεια να δούμε κατά πόσο μπορούμε να παρέμβουμε στην ποιότητα του νερού το οποίο παρέχουμε στα φυτά και τέλος, πώς μπορούμε να δουλέψουμε με προϊόντα όπως το “Fulvic 25” το οποίο λειτουργεί σαν “μαγνήτης” ο οποίος βοηθάει το φυτό να τραβήξει τα κατιόντα από το έδαφος. Πάντα, θα πρέπει όλα αυτά να γίνονται μαζί και να προσπαθούμε να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε το φυτό για να αντέξει, συμβούλεψε ο κος Λυβιάκης.

· Διατροφικό στρες: Τα φυτά που δεν παίρνουν τα συστατικά που χρειάζονται εμφανίζουν πενία και είναι επιρρεπή στη πρώτη επίθεση που θα γίνει η οποία μπορεί να είναι είτε αβιοτική είτε ιολογική. Θα πρέπει λοιπόν ο παραγωγός να χτίζει το φυτό δίνοντας την κατάλληλη θρέψη και υπάρχουν δύο πράγματα που μπορεί να κάνει για να το πετύχει. Το πρώτο είναι η παρατήρηση, που σε συνεργασία με τον γεωπόνο του, ο παραγωγός μπορεί να καταλάβει ποια είναι η έλλειψη των στοιχείων που υπάρχει. Έλλειψη στα στοιχεία πολλές φορές μπορεί να είναι και η έλλειψη νερού. Η δεύτερη περίπτωση είναι να παρέχουμε τα στοιχεία αλλά το φυτό να μην μπορεί να τα απορροφήσει ή να τα διακινήσει λόγω υψηλής αλατότητας οπότε βλέπουμε πάλι συμπτώματα έλλειψης. Συμπτώματα περίσσιας βλέπουμε από την χαρακτηριστική εικόνα του φυτού με υψηλή αγωγιμότητα το οποίο έχει πολύ σκούρο χρώμα και μικροφυλλία. Το άλλο κομμάτι είναι οι μετρήσεις και εδώ ο κος Λυβιάκης διέκρινε δύο περιπτώσεις. Η μία είναι αυτή της υδροπονικής καλλιέργειας όπου τα πράγματα είναι πολύ απλά, ανέφερε, καθώς εάν μιλάμε για ένα οργανωμένο, σωστό, καλά φτιαγμένο υδροπονικό σύστημα, ο παραγωγός είναι ανά πάση στιγμή σε θέση να γνωρίζει με μετρητές ακριβείας, τι γίνεται μέσα από την θρέψη του. Στο έδαφος υπάρχουν ζητήματα που πολλές φορές δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε καθώς ένα οργανικό μέσο όπως το έδαφος δεν είναι μετρήσιμο με καλή ακρίβεια. Επίσης πολύ καλή λύση είναι και σε αυτή την περίπτωση τα προϊόντα που διακινούν τα θρεπτικά στοιχεία μέσα στο φυτό όπως το HALO PLUS το οποίο ουσιαστικά ενισχύει την άμυνα του φυτού. Γενικά, η στρατηγική μας θα πρέπει να είναι το χτίσιμο ενός δυνατού φυτού κάτι που θα πρέπει να γίνεται με παρατήρηση, μετρήσεις, την χρήση των υποδομών μας και με την χρήση προϊόντων.

· Ένα άλλο πολύ συνηθισμένο στρες που υπάρχει είναι το θερμοκρασιακό στρες τόσο για υψηλές όσο και για χαμηλές θερμοκρασίες, πρόσθεσε ο κος Λυβιάκης. Στην Ολλανδία, λόγω των υποδομών, έχουν ένα περίπου σταθερό κλίμα. Στην Ελλάδα, έχουμε υψηλές θερμοκρασίες εκεί που δεν τις θέλουμε και χαμηλές σε κάποιες άλλες καταστάσεις, γιατί δεν έχουμε υποδομές θέρμανσης. Για παράδειγμα, στην Ιεράπετρα το χειμώνα προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε υβρίδια ανθεκτικά στην χαμηλή θερμοκρασία και θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι η ίδια καλλιέργεια μπορεί να ξεκινήσει με ένα στρες υψηλής θερμοκρασίας, να βρεθεί στο μέσο της καλλιέργειας σε ένα στρες χαμηλής θερμοκρασίας και να τερματίσει πάλι με στρες υψηλής θερμοκρασίας, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για το φυτό. Το φυτό λοιπόν έχει τη ανάγκη να παράγει πρωτεΐνες, των οποίων τα συστατικά είναι τα αμινοξέα, και για να τις παράξει, καταναλώνει ενέργεια. Γι’ αυτό, πολλές φορές φροντίζουμε να δώσουμε στα φυτά την έτοιμη ενέργεια που χρειάζονται ώστε να μην τα κουράζουμε. Ένα προϊόν που μπορεί να δώσει αυτή την ενέργεια είναι το “Plant Feed” το οποίο είναι ένα πλήρες λίπασμα άμεσης απορρόφησης και έχει 18 αμινοξέα φυτικής προέλευσης. Τώρα λοιπόν που μπαίνουμε στον χειμώνα, και έχουμε χαμηλή ακτινοβολία, είναι η στιγμή για να δώσουμε την ενέργεια. Όταν φτάσουμε στον Μάιο όπου η ακτινοβολία είναι τεράστια, το φυτό δυσκολεύεται να κάνει χρωστικές για να ωριμάσει τους καρπούς και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δώσουμε ξανά αυτή την ενέργεια.

Για το βιοτικό στρες (βακτήρια, μύκητες, ιούς), ο κος Λυβιάκης είπε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε λαμβάνοντας υπόψιν την τάση της αγοράς, η οποία πλέον απαιτεί να είναι ασφαλές το προϊόν. Οι δραστικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι λίγες και συγκεκριμένες, τόνισε, και πρόσθεσε ότι κάποιες από αυτές έχουν χάσει την δραστικότητά τους καθώς τα παθογόνα αναπτύσσουν αντοχή. Συνεπώς, η IQ CROPS, αντί να μπει στην λογική να καταπολεμήσει τις ασθένειες, έφτασε στο επίπεδο να προσπαθεί να διαχειριστεί τις ασθένειες και ακόμα καλύτερα, να μπει στην λογική να χτίσει ένα ανθεκτικό και υγιές φυτό, το οποίο θα είναι πιο δύσκολο να προσβληθεί. Σε αυτή τη λογική είναι ο έλεγχος ορθολογιστικού ποτίσματος και λίπανσης, ο οποίος αποτελεί βασικό παράγοντα για να χτίσεις ένα σωστό φυτό, το σωστό πολλαπλασιαστικό υλικό και προϊόντα τα οποία μας βοηθούν να χτιστεί σωστά αυτό το φυτό και η υδροπονία κάνει τα πράγματα πιο απλά προς αυτή την κατεύθυνση.

Γενικά, ο κος Λυβιάκης εξήγησε ότι διαφορετικοί τύποι στρες έχουν διαφορετικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με το υδατικό ισοζύγιο του φυτό είναι να εμφανίζει μία μάρανση, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες και συστροφή των φύλλων γιατί προσπαθεί να περιορίσει την απώλεια του νερού. Επίσης, έχουμε συμπτώματα έλλειψης στοιχείων παρόλο που η λίπανσή μας είναι σωστή. Ανάλογα συμπτώματα βλέπουμε και όταν έχουμε υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία και ακτινοβολία.

Ο ορισμός «έξυπνη διαχείριση» της IQ Crops, δεν είναι τυχαίος, μας ενημέρωσε ο κος Λυβιάκης και έχει να κάνει με το ότι τα ίδια τα φυτά είναι έξυπνα. Επειδή λοιπόν τα φυτά είναι έξυπνα, η εταιρεία προσπαθεί να μιμηθεί τα φυτά και να δημιουργήσει προϊόντα τα οποία απευθύνονται ακριβώς στο πως το ίδιο το φυτό έχει μάθει να ανταπεξέρχεται.

Ακόμα και σε σωστές υδροπονικές μονάδες, έχουμε και πάλι την ανάγκη εφαρμογής των προϊόντων που ανέφερε παραπάνω ο κος Λιβυάκης καθώς έχουμε ακόμα στρεσογόνους παράγοντες από το κλίμα στο υπέργειο μέρος του φυτού αλλά δεν έχουμε στρεσογόνους παράγοντες από το ριζικό σύστημα. Οπότε, έχουμε πάλι την ανάγκη να χρησιμοποιούμε τέτοια προϊόντα αλλά σίγουρα η διαχείριση στην υδροπονία είναι πιο εύκολη γιατί δεν έχουμε προβλήματα στο ριζικό σύστημα, επανέλαβε.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι οι παραγωγοί που θέλουν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.iqcrops.com ή να τηλεφωνήσουν στο 28420 22622 όπου μπορούν να μιλήσουν με το καταρτισμένο γεωπονικό προσωπικό της εταιρείας.

-

* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη 

* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη

* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού

- Ακολουθήστε μας στο facebook

- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube