Τι είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και ποιους ιδιοκτήτες ακινήτων αφορά

12:29 μ.μ. - Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021
12:01 μ.μ. - Παρ, 15/29/2021
Image: Τι είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και ποιους ιδιοκτήτες ακινήτων αφορά

O Κ. Πανταζής τοπογράφος μηχανικός μέλος του Επιστημονικού Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών Ιεράπετρας μιλά στον Ηχώ 99,8

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 τέθηκε σε εφαρμογή η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Αν και ο μήνας Ιανουάριος είναι ο μήνας που η εφαρμογή του μέτρου είναι προαιρετική από 1ης του Φλεβάρη θα είναι υποχρεωτική τουλάχιστον μετά μέχρι τώρα δεδομένα. O κ. Κώστας Πανταζής τοπογράφος μηχανικός μέλος του Επιστημονικού Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών Ιεράπετρας μίλησε στον Ηχώ 99,8 δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για το ποιους αφορά και τι θα πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ώστε το κτίριό τους να αποκτήσει ηλεκτρονική ταυτότητα.

Καταρχάς έκανε αναφορά στον Σύλλογο ο οποίος έλαβε νομική μορφή και επίσημα όμως δεν είναι εφικτή λόγω των μέτρων της πανδημίας η διεξαγωγή εκλογών ώστε να προκύψει Διοικητικό συμβούλιο που θα εκπροσωπεί τα μέλη του συλλόγου κάτι πάντως που θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Σε ότι αφορά την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου (ΗΚΤ) εξήγησε ότι έρχεται επί της ουσίας σε συνέχιση του Κτηματολογίου. Η ΗΤΚ θα αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας και των αδειών τους, καθώς και τις μεταβολές τους κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής τους. Υποχρέωση απόκτησης ηλεκτρονικής ταυτότητας θα έχουν τα νέα κτίρια και διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες, ενώ τα παλαιότερα κτίρια θα πρέπει να την αποκτούν κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους αφού η σχετική δήλωση θα προσαρτάται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο. Τα στοιχεία που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ειδική πλατφόρμα που θα πρέπει να συμπληρώνεται, έχουν να κάνουν με την   οικοδομική  άδεια  του κτιρίου με τις αναθεωρήσεις της, τα  σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια, το  πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου , το  πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής κλπ. Προκειμένου για τη σωστή συμπλήρωση των στοιχείων ενδεχομένως να απαιτηθεί η συνεργασία μηχανικών. Καλό είναι οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να κάνουν πωλήσεις ή μεταβιβάσεις να ενημερωθούν σχετικά , σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Πανταζής.

Τέλος διευκρίνισε ότι αναφορικά με τα δημόσια κτίρια ή τα κτίρια συγκέντρωσης πληθυσμού, η προθεσμία για την απόκτηση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας ορίζεται σε πέντε χρόνια. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται κτίρια που:

·        Ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ και κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες αυτών

·        Κτίρια συνάθροισης κοινού (θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες εκδηλώσεων, συνεδριακά κέντρα, κτίρια εκθέσεων), συμπεριλαμβανομένων βιβλιοθηκών, μουσείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, σταθμών μετεπιβίβασης ΜΜΜ

·        Πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία ή πλυντήρια αυτοκινήτων

·        Τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ.

·        Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

·        Νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας, βρεφοκομεία, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, ιδρύματα ατόμων με αναπηρία

·        Καταστήματα κράτησης και ειδικά καταστήματα κράτησης νέων.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί δήλωση ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων, προβλέπεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.