Πατάτες, κηπευτικά και καλλιέργειες κάτω από το νερό – Έκκληση για άμεση καταγραφή των ζημιών και ουσιαστικές αποζημιώσεις στους παραγωγούς.
Εικόνα μεγάλης καταστροφής παρουσιάζει ο κάμπος του Οροπεδίου Λασιθίου μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στην αγροτική παραγωγή.
Μιλώντας στον Ηχώ 99,8, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου περιέγραψε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, τονίζοντας ότι σημαντικές εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει και πως για πολλές καλλιέργειες δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα σωτηρίας.
Όπως ανέφερε, πατάτες, λάχανα, ντομάτες και άλλα κηπευτικά βρίσκονται μέσα στο νερό, με τη ζημιά να χαρακτηρίζεται σε πολλές περιπτώσεις ολική.
«Αυτό δεν γυρίζει πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ο πλημμυρισμένος κάμπος θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποστραγγιστεί και να στεγνώσει.
Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση στην καλλιέργεια της πατάτας, καθώς το νερό που παραμένει στα χωράφια αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο σαπίσματος και ολοκληρωτικής απώλειας της παραγωγής.
Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για ζημιές χιλιάδων ευρώ για κάθε παραγωγό, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για μια περιορισμένη απώλεια αλλά για καταστροφή που μπορεί να πλήξει συνολικά το εισόδημα μιας ολόκληρης χρονιάς.
«Οι άνθρωποι είναι χρεωμένοι, έχουν επιταγές, έχουν έξοδα που τρέχουν. Περίμεναν αυτή την περίοδο για να πάρουν κάποια χρήματα από την παραγωγή τους και τώρα βρίσκονται μπροστά σε μια τεράστια οικονομική ζημιά», σημείωσε.
Η φετινή καλλιεργητική περίοδος, όπως εξήγησε, είχε ήδη καθυστερήσει εξαιτίας των βροχοπτώσεων που είχαν σημειωθεί τον Μάιο. Οι παραγωγοί είχαν επιβαρυνθεί με έξοδα, καλλιεργητικές φροντίδες και καθυστερήσεις, και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δεύτερη μεγάλη δοκιμασία.
Πέρα από τις καλλιέργειες, προβλήματα καταγράφονται και στην αγροτική οδοποιία, ενώ σε αρκετά σημεία υπάρχουν φθορές σε δρόμους και υποδομές.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, οι ζημιές στις υποδομές μπορούν σταδιακά να αποκατασταθούν.
«Τους δρόμους θα τους φτιάξουμε σιγά-σιγά. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι αγρότες και η παραγωγή που χάθηκε», ανέφερε.
Αγωνία για τις αποζημιώσεις
Το επόμενο μεγάλο ζήτημα για τον Δήμο και τους παραγωγούς είναι η καταγραφή των ζημιών και η δυνατότητα αποζημίωσης.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές με αρμόδιους φορείς, ενώ αναζητείται τρόπος ώστε να υπάρξει ουσιαστική στήριξη των πληγέντων παραγωγών.
Παράλληλα, εξέφρασε προβληματισμό για το κατά πόσο όλοι οι αγρότες μπορούν να καλυφθούν από τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές διαδικασίες.
Όπως ανέφερε, υπάρχουν παραγωγοί που ενδέχεται να μην έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες δηλώσεις ή ασφαλιστικές διαδικασίες, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την αποζημίωσή τους.
«Πρέπει να βρούμε έναν άλλο τρόπο. Να μπορέσουν τουλάχιστον οι άνθρωποι να πάρουν πίσω ένα μέρος από τα έξοδα που έχουν κάνει, τα χρήματα που έχουν ήδη δώσει για την καλλιέργεια», τόνισε.
Ο Δήμος, όπως διαβεβαίωσε, θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και επαφές με Περιφέρεια, Πολιτεία και αρμόδιους φορείς, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις για την οικονομική στήριξη των παραγωγών.
Ζημιές και στην κτηνοτροφία
Προβλήματα καταγράφηκαν και στην κτηνοτροφία, καθώς, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, υπήρξαν δύο περιστατικά με κεραυνούς, από τα οποία χάθηκαν ζώα.
Την ίδια ώρα, το καιρικό φαινόμενο δεν έχει ολοκληρωθεί και οι υπηρεσίες του Δήμου παραμένουν σε συνεχή επιφυλακή.
«Είμαστε μέρα και νύχτα σε ετοιμότητα. Όπου υπάρχει πρόβλημα παρεμβαίνουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Περιφέρειας με μηχανήματα και προσωπικό.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένονται νέα έντονα καιρικά φαινόμενα.
«Η ζημιά στις καλλιέργειες έχει ήδη γίνει. Τουλάχιστον να μην έχουμε ανθρώπινα θύματα», ήταν το μήνυμα του Δημάρχου.
Για τον αγροτικό κόσμο του Οροπεδίου, πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι η άμεση καταγραφή της καταστροφής, η εξασφάλιση αποζημιώσεων και η οικονομική στήριξη των παραγωγών, ώστε να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους μετά από μια κακοκαιρία που άφησε πίσω της έναν πλημμυρισμένο κάμπο και τεράστιες απώλειες στην αγροτική παραγωγή.