Ο πρόεδρος της «Ανατολής» στην πρεμιέρα της «Ιεραπετρίτικης Γης» – Οι προοπτικές των αγορών, το αυξημένο κόστος, οι καθυστερημένες φυτεύσεις και η ανάγκη στήριξης για τη συλλογή βρόχινου νερού
Με αισιοδοξία, αλλά και επίγνωση των αβεβαιοτήτων, ξεκινά η νέα καλλιεργητική χρονιά στην Ιεράπετρα, σύμφωνα με τον Φώντα Δουλούμη, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή», ο οποίος μίλησε στην «Ιεραπετρίτικη Γη», τη μοναδική αγροτική εκπομπή στο Λασίθι. Η εκπομπή έκανε πρεμιέρα την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, στον Ηχώ 99,8, με την επιμέλεια και παρουσίαση της Μαρίας Τσαγκαράκη.
Ο κ. Δουλούμης εκτίμησε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τις αγορές του εξωτερικού και την τοπική παραγωγή δημιουργούν προϋποθέσεις για μια καλή χρονιά. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η αισιοδοξία δεν αποτελεί εγγύηση, καθώς ένας απρόβλεπτος παράγοντας μπορεί να ανατρέψει την εικόνα.
«Μπορούμε να έχουμε μια αισιοδοξία, δεν μπορούμε να έχουμε μια σιγουριά όμως», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πόσο αιφνιδιαστικά μπορούν να αλλάξουν οι συνθήκες, όπως συνέβη με την πανδημία.
Η ενεργειακή κρίση, όπως εξήγησε, έχει διπλή επίδραση στην παραγωγή της Ιεράπετρας. Από τη μία πλευρά, επιβαρύνει το κόστος λιπασμάτων, πλαστικών και άλλων εφοδίων, δυσκολεύοντας ακόμη και τον υπολογισμό των συνολικών εξόδων. Από την άλλη, κατά την εκτίμησή του, περιορίζει ή μεταθέτει χρονικά την παραγωγή σε ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τη θέρμανση των θερμοκηπίων και το φυσικό αέριο. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες διάθεσης για τα κηπευτικά της περιοχής.
Αναφέρθηκε επίσης στις ανακατατάξεις του διεθνούς εμπορίου λόγω των πολεμικών συγκρούσεων. Σύμφωνα με την ανάλυσή του, η κατεύθυνση μέρους της τουρκικής παραγωγής προς άλλες αγορές ενδέχεται να αφήσει περισσότερο χώρο για τα ελληνικά προϊόντα, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια. Πρόκειται, όπως υπογράμμισε, για εκτιμήσεις που βασίζονται στη σημερινή εικόνα και θα κριθούν στην πορεία της περιόδου.
Παρά τις θετικές προοπτικές, ο πρόεδρος της «Ανατολής» τόνισε ότι χρειάζεται σχεδιασμός για την προστασία του προϊόντος και του εισοδήματος των παραγωγών. Οι καλές αποδόσεις των τελευταίων ετών προσελκύουν το ενδιαφέρον νέων επενδυτών και ανταγωνιστικών παραγωγικών περιοχών. Αυτό, κατά τον ίδιο, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, καθώς μια σημαντική αύξηση της προσφοράς μπορεί να πιέσει τις τιμές.
Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την καλλιέργεια ρυζιού, περιέγραψε τον κίνδυνο οι υψηλές τιμές μιας περιόδου να οδηγήσουν σε μεγάλη επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και, στη συνέχεια, σε δυσκολίες διάθεσης. Το μήνυμά του προς την Ιεράπετρα ήταν να αξιοποιήσει τις καλές χρονιές για να ενισχύσει τη θέση της και να προετοιμαστεί για τον μελλοντικό ανταγωνισμό.
Στο ζήτημα του νερού, οι βροχοπτώσεις και η καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι δημιουργούν ελπίδες, χωρίς να αίρουν τις ανησυχίες για την ποιότητα του αρδευτικού νερού και την αλατότητα. Ο κ. Δουλούμης επανέφερε την πρόταση για ουσιαστική χρηματοδοτική στήριξη της κατασκευής ομβριοδεξαμενών και των υποδομών συλλογής βρόχινου νερού.
Όπως υποστήριξε, απαιτείται μια γρήγορη και ευρεία παρέμβαση, προσβάσιμη σε όλους τους παραγωγούς, χωρίς τις μεγάλες αναμονές και τις διαδικασίες που συνεπάγονται τα σχέδια βελτίωσης. Πρότεινε να εξεταστεί και η αξιοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών, με πρόσθετους πόρους, ώστε να μη μειώνεται ο προϋπολογισμός των ήδη προγραμματισμένων δράσεών τους.
Η συλλογή βρόχινου νερού, επισήμανε, μπορεί να περιορίσει την πίεση στο φράγμα και να προσφέρει καλύτερης ποιότητας νερό στις καλλιέργειες. Ανέφερε, μάλιστα, ότι έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο της συζήτησης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και ζήτησε απαντήσεις και πρακτικές λύσεις από την Πολιτεία.
Σε ό,τι αφορά τις φυτεύσεις, ο κ. Δουλούμης περιέγραψε μια όψιμη καλλιεργητική χρονιά. Η ανησυχία για το νερό, την υψηλή αγωγιμότητα και τις θερμοκρασίες οδήγησε αρκετούς παραγωγούς να μεταθέσουν τις φυτεύσεις τους. Επομένως, η συνολική εικόνα των καλλιεργούμενων εκτάσεων αναμένεται να αποσαφηνιστεί προς το τέλος Οκτωβρίου.
Με βάση τις μέχρι στιγμής επαφές του με παραγωγούς και φυτώρια, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν μικρές αυξήσεις στο αγγούρι, στην τομάτα, στο τοματίνι τύπου βελανίδι και στην πιπεριά τύπου Φλωρίνης. Αντίθετα, για την πιπεριά κέρατο περιέγραψε τάση σημαντικής μείωσης, την οποία εκτίμησε περίπου στο 30%. Συνέδεσε αυτή την υποχώρηση με τις δυσκολίες της πρώιμης φύτευσης, τα περσινά προβλήματα από την ποιότητα του νερού και τις επιλογές των παραγωγών προς άλλες καλλιέργειες.
Διευκρίνισε ότι δεν διαπιστώνει μαζική μετακίνηση από την τομάτα στο αγγούρι ή αντίστροφα. Όπως είπε, οι παραγωγοί της Ιεράπετρας διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στην καλλιέργειά τους και δύσκολα την εγκαταλείπουν.
Για το αγγούρι ειδικότερα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μετατόπιση των φυτεύσεων στην Ιεράπετρα, σε συνδυασμό με τις διαφοροποιήσεις που παρατηρεί στην ισπανική παραγωγή, μπορεί να ευνοήσει τις τιμές μετά τα Θεοφάνια. Επανέλαβε, πάντως, ότι πρόκειται για πρόβλεψη με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα.
Κλείνοντας, ευχήθηκε μια καλή παραγωγική περίοδο, με υγεία, ποιοτικό νερό, περιορισμένα προβλήματα από ασθένειες και ικανοποιητικές τιμές, ώστε να ανασάνουν οικονομικά οι παραγωγοί.
Η «Ιεραπετρίτικη Γη» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη ζωντανά στις 11:00 στον Ηχώ 99,8 και κάθε Σάββατο στις 09:00 σε επανάληψη.
Τις συνεντεύξεις μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε στο κανάλι «Ηχώ Νέα» στο YouTube και στη σελίδα «Ιεραπετρίτικη Γη» στο Facebook.