Τα ονόματα που παίζουν στον ανασχηματισμό στη σκιά πυρκαγιών-πανδημίας
Τα σενάρια και τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι μετά τον καταστροφικό Αύγουστο.
Αποφασισμένος να «ανακατέψει την τράπουλα», με αρκετές αλλαγές στο υπουργικό σχήμα, προκειμένου να αφήσει πίσω τον εφιαλτικό για την κυβέρνησή του Αύγουστο και να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση στο δρόμο προς την κανονικότητα, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η απόφαση του πρωθυπουργού για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό φέρεται να είναι οριστική και πιθανότατα άμεσα υλοποιήσιμη, πριν από την άνοδό του στη ΔΕΘ το διήμερο 11-12 Σεπτεμβρίου. Οι συνθήκες, όπως εκτιμά, είναι οι κατάλληλες, δεδομένου ότι η θητεία της κυβέρνησης έχει μπει στο δεύτερο μισό της, ενώ και οι πολίτες, όπως αποτυπώνεται και στην τελευταία δημοσκόπηση που ήρθε στο φως (GPO για τα NEA), στην πλειοψηφία τους τάσσονται υπέρ των αλλαγών στους υπουργικούς θώκους.
Και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε, στην συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές, είχε προαναγγείλει τον ανασχηματισμό, τονίζοντας πως «οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή, όχι την ώρα της μάχης». Και αυτή η ώρα μάλλον ήρθε, με κάποιους να την προσδιορίζουν χρονικά ακόμα και για τη Δευτέρα, εξαιτίας του υπουργικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, αλλά και του γεμάτου προγράμματος του πρωθυπουργού, τις αμέσως επόμενες μέρες.
Μετακινήσεις υπουργών
Όλες οι ενδείξεις φανερώνουν ότι θα πρόκειται για ευρύ, δομικό ανασχηματισμό, σίγουρα τον πιο μεγάλο μέχρι τώρα μετά τις διορθωτικές, στοχευμένες κινήσεις που έχουν γίνει, με αρκετές μετακινήσεις υπουργών και αξιοποίηση αρκετών μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Εκ των πραγμάτων, πρωταγωνιστικό ρόλο, λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών και της αναμενόμενης απόδοσης ευθυνών, θα έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη θέση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ιδιαίτερα επισφαλή. Από εκεί και μέρα, πολλά θα κριθούν μέχρι και την ύστατη ώρα, με τις καραμπόλες να παίζουν το δικό τους ρόλο στο τελικό σχήμα, όπως συμβαίνει σε αυτές τα περιπτώσεις και ενώ ήδη στα δημοσιογραφικά γραφεία ήδη κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για τους σταθερούς, τους υπό μετακίνηση και τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση.
Σταθεροί δείχνουν, για παράδειγμα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (αν και κάποιοι ακόμα και τώρα δεν το θεωρούν βέβαιο) και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Από την άλλη, δεν αποκλείεται να μετακινηθούν, είτε προς την έξοδο είτε προς άλλο υπουργείο, οι υπουργοί Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, Παιδείας Νίκη Κεραμέως, Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης,
Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι η ανάληψη υπουργείου από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, συζητείται το ενδεχόμενο επιστροφής στην Κυβέρνηση του Τάκη Θεοδωρικάκου, καθώς και η είσοδος σε αυτήν των Θόδωρου Ρουσόπουλου και Κωνσταντίνου Κυρανάκη.
Τείχος ανοσίας
Την ίδια ώρα, πάντως, τα καθημερινά προβλήματα απαιτούν άμεσες λύσεις, η πανδημία δηλώνει διαρκώς παρούσα και το επόμενο διάστημα να είναι καθοριστικό για την πορεία της. Το στοίχημα του μαζικού εμβολιασμού και του τείχους της ανοσίας δεν επιτυγχάνεται, αν και το Μέγαρο Μαξίμου, βλέποντας τις τελευταίες μέρες να έχουν αυξηθεί κάπως τα πρώτα ραντεβού, ελπίζει για τη βελτίωση της κατάστασης.
Στόχος είναι η πραγματοποίηση ενός εκατομμυρίου επιπλέον εμβολιασμών μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, κάτι που το μεταφράζουν σε εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων. Αν σε αυτούς, λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο, προστεθούν και όσοι νόσησαν (φυσική ανοσία), τους οποίους υπολογίζουν σε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, εκτιμούν πως αυτό μπορεί να οδηγήσει στο τείχος της ανοσίας.
Ο βασικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, σημειώνουν, είναι με την πειθώ, με τη σχετική επικοινωνιακή εκστρατεία να συνεχίζεται, με έμφαση στις ηλικίες 12 – 18 ετών (γονείς και παιδιά). Αναγνωρίζουν στην Κυβέρνηση ότι δεν περιμένουν να εισακουστούν απ’ όλους, καθώς θεωρούν βέβαιο ότι οι «σκληροί» αντιεμβολιαστές δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη, περιμένουν όμως από ένα άλλο μέρος της κοινωνίας, που είναι πολίτες αναβλητικοί, με επιφυλάξεις, ενδοιασμούς και αναποφασιστικότητα, να αλλάξουν στάση.
Εφόσον αυτή η προσπάθεια δεν αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, βέβαιο θεωρείται πως θα διευρυνθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Από την προσεχή Τετάρτη μπαίνουν σε αναστολή εργασίας οι υγειονομικοί που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να τους δώσει παράταση και πλέον εξετάζει το σενάριο επέκτασης του μέτρου στο λεγόμενο «σκληρό κράτος», με πρώτους τους εργαζόμενους στο στρατό, την αστυνομία και την πυροσβεστική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην ΕΛ.ΑΣ έχει εμβολιαστεί το 61,53% το προσωπικού και στην Πυροσβεστική το 53%.
Πηγή : Eyro2day