Τα ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου

7:42 π.μ. - Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021
07:06 π.μ. - Τρί, 15/42/2021
Image: Τα ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου

Παρουσία τριών Αρχιερέων, του Ιερού Κλήρου της Ι. Μητροπόλεως και πολλών ευσεβών χριστιανών

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Ι. Μητροπόλεως και πολλών ευσεβών χριστιανών τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής 13 Ιουνίου 2021 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου Επισκόπου Γορτύνης, κατά την οποία άγει τα σεπτά ονομαστήριά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Στην ακολουθία χοροστάτησε και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι εκ του Ιερού Βήματος ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο Θεοφ. Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Δορυλαίου και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων Χανίων κ. Δαμασκηνός.

Στο τέλος του Αρχιερατικού Εσπερινού τον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Κύριλλο προσφώνησε με εγκάρδια λόγια ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος υπογράμμισε ότι «τιμή αγίου, μίμησις αγίου» αλλά και ότι η εορτή Επισκόπου είναι και εορτή της Τοπικής Εκκλησίας, καθώς ο Επίσκοπος είναι η ορατή παρουσία του Χριστού μέσα στον κόσμο, δια της αποστολικής διαδοχής, την οποία ο Σεβ. κ. Κύριλλος επαξίως φέρει σε διαδοχή του μακαριστού Προκατόχου του κυρού Ευγενίου, κοντά στον οποίο πολλά χρόνια διακόνησε και γαλουχήθηκε.

Ο Σεβ. Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνός, αφού αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες και στην «μοναξιά» του Αρχιερατικού έργου εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχές του Σεβ. Προέδρου κ.κ. Ειρηναίου και των αγίων Συνοδικών Αρχιερέων της Εκκλησίας της Κρήτης προς τον άγοντα τα σεπτά ονομαστήριά του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, για μακροημέρευση, πολλή δύναμη και φώτιση ώστε να συνεχίσει το πολύμοχθο έργο της Αρχιερωσύνης, που του ανέθεσε ο ίδιος ο Χριστός δια του Αγίου Πνεύματος.

Στη συνέχεια αντιφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευχαρίστησε τους τρεις Αρχιερείς για την ειλικρινή, αυθόρμητη, πηγαία αγάπη και τους κόπους τους να οδεύσουν «οδόν μακράν», και να συμπροσευχηθούν κατά την εορτή της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου. Όπως εξήγησε φέρει το όνομα του μεγάλου αυτού Κρητικού αγίου των πρώτων χριστιανικών αιώνων, αφού αυτή την ημέρα, στις 14 Ιουνίου 1994, εξελέγη Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας ο μακαριστός Γέροντας και Προκάτοχός του Ευγένιος.

Επίσης τόνισε ότι οι Θεοφιλέστοι Επίσκοποι Κνωσού κ. Πρόδρομος και Δορυλαίου κ. Δορυλαίου επέστρεψαν από τον Φάνάρι, όπου συμμετείχαν στα ονομαστήρια του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, μεταφέροντας τις πατριαρχικές ευχές και ευλογίες στο ποίμνιό μας. Επίσης ζήτησε από τους αγίους Αρχιερείς να διαβιβάσουν την υϊική αγάπη και τον βαθύτατο σεβασμό στο πολιό Γέροντα Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, ο οποίος παρόλο που δοκιμάζεται η υγεία του και βρέθηκε στο κρεβάτι του πόνου είναι κάθε μέρα πιο φωτεινός και πιο χαρούμενος, ευχήθηκε δε τις πρεσβείες του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου του θαυματουργού, να ακολουθούμε τα βήματά του, ως κρίκοι στην χρυσή αλυσίδα της Αποστολικής διαδοχής της Εκκλησίας του Αποστόλου Τίτου.

Τέλος ευχαρίστησε τους Σεβαστούς Πατέρες που συμμετείχαν στην Ακολουθία και όλους τους παριστάμενους και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιο Καλαντζάκη, τους Αντιδημάρχους κ. Εμμαν. Βρυγιωνάκη και κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιεράπετρας κ. Κων. Αστροπεκάκη, σημειώνοντας ότι στο πρόσωπό τους προβλέπει την αγαστή συνεργασία για την ωφέλεια του τόπου.

Μετά το πέρας της ακολουθίας, κατά την οποία έλαβαν μέρος πλειάδα Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και Κληρικοί άλλων Εκκλησιαστικών Επαρχιών, ο Σεβ. κ. Κύριλλος διένειμε τον άρτο και δέχθηκε τις ευχές όλων για τα σεπτά ονομαστήριά του και ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του παρακείμενου «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως.