Τα καψόνια της ΕΛΑΣ, οι «Μπουμπουλίνες» και οι... αντάρτες

10:07 π.μ. - Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020
10:09 π.μ. - Πέμ, 10/07/2020

Δύσκολη νύχτα στο Τυμπάκι και είναι μόνο η αρχή

Η πρωτοφανής κινητοποίηση της ΕΛΑΣ απέτρεψε τα χειρότερα χθες τη νύχτα στο Τυμπάκι όπου βρισκόταν σε εξέλιξη ένας «πόλεμος» στα στενά ανάμεσα κυρίως σε νεολαίους και σε αστυνομικούς. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση κατά των μεταναστών ήθελαν να κάνουν «ζημιά» και επιχείρησαν να λειτουργήσουν «εμπρηστικά». Αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να κάνουν χρήση χημικών και να ενεργήσουν κατασταλτικά προκειμένου να απωθήσουν το «ντου» πλήθους σε οίκημα, το οποίο χρησιμοποιούν ως χώρο λατρείας μουσουλμάνοι της περιοχής. Εκσφενδόνισαν πέτρες, έσπασαν τζάμια και προσπάθησαν να τα κάνουν όλα Γης Μαδιάμ. Όμως οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να τους απωθήσουν βιαίως. Ισχυρές δυνάμεις περιφρουρούσαν και το δεύτερο χώρο λατρείας που λειτουργεί στο Τυμπάκι, χωρίς σε αυτή την περίπτωση να υπάρξουν παρατράγουδα.

Σε άλλη φάση, διαμαρτυρόμενοι με μηχανάκια και αυτοκίνητα προσπάθησαν επίμονα να κατευθυνθούν προς το συσκευαστήριο όπου εκτυλίχθηκε η εκτεταμένη συμπλοκή πριν από μέρες, όμως και πάλι η στάση της Αστυνομίας ήταν άτεγκτη. Αστυνομικοί των διμοιριών τούς απέκοψαν και τους απέτρεψαν.

Το σκληρό πρεσάρισμα της ΕΛΑΣ είχε ξεκινήσει από νωρίς το απόγευμα οπότε και δεκάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί σε κομβικά σημεία της διαδρομής από Γιόφυρο μέχρι Μοίρες, ελέγχοντας κάθε όχημα που κινούνταν προς νότο. Το «ξεσκόνισμα» προκάλεσε φοβερό εκνευρισμό και επέφερε προσαγωγές και συλλήψεις (Δείτε περισσότερα ΕΔΩ).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικώς στις Μοίρες και εν συνεχεία στο Τυμπάκι (εκεί είχε …λαό) βρέθηκαν άτομα που είχαν έρθει από Ρέθυμνο και κυρίως από Ιεράπετρα, τα οποία συνενώθηκαν με κατοίκους από την ευρύτερη περιοχή.

hxonews

Στις Μοίρες η κατάσταση ήταν πιο μαζεμένη και ελεγχόμενη. Εκεί συγκεντρώθηκαν γύρω στα 150 άτομα και έγιναν και κάποιες σύντομες τοποθετήσεις. Μεταξύ άλλων πήρε το λόγο  δημοτικός σύμβουλος από την Ιεράπετρα, ο οποίος ανέφερε ότι ζουν ανάλογες και χειρότερες καταστάσεις στην περιοχή του όπου διαβιούν περί τους 15.000 αλλοδαποί. Υποστήριξε μάλιστα ότι «σε χώρο προσευχής στην Ιεράπετρα κρύβονται αντάρτες που ακονίζουν τα μαχαίρια τους».

Ως σύγχρονη Μπουμπουλίνα μία γυναίκα ομιλήτρια  από την Ιεράπετρα  κάλεσε όλες τις γυναίκες να σηκώσουν το λάβαρο της επανάστασης κατά των μεταναστών, κατά της μάσκας και κατά  του κορωνοϊού.

Ακόμα ομιλητής από την περιοχή της Μεσσαράς ανέγνωσε ψήφισμα και υπό τις ιαχές και τα χειροκροτήματα του πλήθους, έδωσε τελεσίγραφο για άμεση απέλαση των παράνομων μεταναστών.

Στους συγκεντρωμένους μίλησαν και κάποια άλλα άτομα από την περιοχή της Μεσσαράς. Σε αυτούς ήταν και ντόπιος  που βρέθηκε, όπως είπε, στην φάση της συμπλοκής στο συσκευαστήριο με αφορμή το περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης Ελληνίδας εργαζόμενης.

Άπαντες πάντως επιτέθηκαν στην Αστυνομία για την στάση της καταλογίζοντας ότι δείχνει προκλητική ανοχή απέναντι στους μετανάστες ενώ τους ίδιους τους ταλαιπώρησε και τους έβαλε χίλια εμπόδια για να μην φθάσουν στον τόπο της συγκέντρωσης.

Η νύχτα που πέρασε ήταν μία δύσκολη νύχτα για το Τυμπάκι και άλλες περιοχές της Μεσσαράς και εκτιμάται ότι τέτοιες νύχτες θα έρθουν και άλλες. Οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ θα παραμείνουν στην περιοχή για όσο χρειαστεί. Χθες πάντως έγιναν αρκετές προσαγωγές από νωρίς το απόγευμα έως τα ξημερώματα καθώς και αρκετές συλλήψεις.

Ανάμεσα σε άλλα καταγράφηκε, όπως έγραψε το Cretalive, και ένα περιστατικό επίθεσης σε σπίτι Πακιστανών με τρεις τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας για την παροχή πρώτων βοηθειών. Διερευνάται με μεγάλη προσοχή από την Αστυνομία αν και υπάρχουν κάποιες  ενδείξεις για  ενδεχόμενη εμπλοκή δύο άλλων αλλοδαπών διαφορετικής υπηκοότητας. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι τα τελευταία 24ωρα οι Πακιστανοί κυρίως έχουν «εξαφανιστεί» από την περιοχή, κρύβονται, και όσο κυκλοφορούν αναγκαστικά για δουλειές, κινούνται με μεγάλες προφυλάξεις.

Πάντως, επειδή η όλη κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, οι καιροί πονηροί και οι ισορροπίες εύθραυστες, οι Αρχές εξετάζουν το κάθε περιστατικό και την κάθε πληροφορία με μεγάλη προσοχή καθώς παίζονται πολλά παιχνίδια, επικίνδυνα και ύπουλα.

Φωτογραφίες: antilalospress.gr

cretalive.gr