Στεφανάκης: Όχι στις ανεμογεννήτριες που αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον του Οροπεδίου Λασιθίου - Θα κινηθούμε νομικά

1:47 μ.μ. - Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2021
01:11 μ.μ. - Τετ, 03/47/2021
Image: Στεφανάκης: Όχι στις ανεμογεννήτριες που αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον του Οροπεδίου Λασιθίου - Θα κινηθούμε νομικά

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου στον Ηχώ 99.8 για τις κινέζικες ''επενδύσεις'' αλλά και την επόμενη μέρα μετά τον καταστροφικό σεισμό

Σε σειρά θεμάτων που απασχολούν τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Στεφανάκης. Καταρχάς μίλησε για την προσπάθεια εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων προκειμένου να γίνουν οι ενέργειες και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε οι μαθητές να κάνουν μάθημα σε ασφαλή κτίρια καθώς κάποια από αυτά υπέστησαν σοβαρές ζημιές μετά τον σεισμό των 5,8 R που είχε επίκεντρο το Αρκαλοχώρι. Οι μαθητές τώρα στεγάζονται προσωρινά σε κάποια κτίρια ωστόσο θα πρέπει η εκπαιδευτική διαδικασία να συνεχιστεί απρόσκοπτα και μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη οι χώροι που θα στεγαστούν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να είναι έτοιμοι. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια ώστε να μοριοδοτηθούν οι μαθητές της Γ. Λυκείου που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις καθώς αντιλαμβάνεται κανείς τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες τώρα τα παιδιά προετοιμάζονται και με μια ψυχολογία σαφώς επιβαρυμένη, σημείωσε ο Δήμαρχος.

Είπε ακόμη ότι έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στην ύδρευση μετά τον σεισμό και γίνονται συνεχώς έλεγχοι για την προστασία της δημόσιας υγείας. Παρόλα αυτά έχουν «κλείσει» κάποιες πηγές και μια τουλάχιστον γεώτρηση για να διασφαλιστεί η καλής ποιότητας νερού.

Πρόσθεσε ότι λόγω του σεισμού είχε κλείσει προληπτικά το σπήλαιο του Δία «Δικταίον Άντρον» ωστόσο κατόπιν αυτοψίας από μεικτό κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου επιβεβαιώθηκε ότι δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως πρόβλημα και με αίτημά τους στο Υπουργείο Πολιτισμού ζητούν να διατεθεί πλήρως στο κοινό. Ήδη πάντως υπάρχει δωρεάν είσοδος των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο και υπάρχει προσβασιμότητα μέχρι το στόμιο του Σπηλαίου και ζητούν λοιπόν να επαναλειτουργήσει πλήρως.

Έκανε στη συνέχεια ιδιαίτερη αναφορά στην κινέζικη επένδυση με την εγκατάσταση 50 και πλέον ανεμογεννητριών ύψους 100 μ. κάτι που δεν συνάδει με το φυσικό τοπίο του Οροπεδίου που είναι περιοχή Natura , φυσικού κάλλους, με αρχαιολογικούς χώρους και μια τέτοια επένδυση προσβάλλει την αισθητική του τοπίου και υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον. Μάλιστα αναμένεται να κινηθούν νομικά κατά της επένδυσης σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.