Σιγουράκης: Μεγάλη ζήτηση αυτή την εβδομάδα για πιπεριά κέρατο

11:20 π.μ. - Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024
11:10 π.μ. - Παρ, 18/20/2024
Image: Σιγουράκης: Μεγάλη ζήτηση αυτή την εβδομάδα για πιπεριά κέρατο

Ο κος Σπύρος Σιγουράκης, Οικονομολόγος και εκπρόσωπος της «Golden Farm», μας ενημερώνει για τις τιμές που είχαν αυτή την εβδομάδα τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας

Ο κος Σπύρος Σιγουράκης, Οικονομολόγος και εκπρόσωπος της «Golden Farm», μας ενημερώνει για τις τιμές που είχαν αυτή την εβδομάδα τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας.

Η εβδομάδα που διανύουμε μπορεί να χαρακτηριστεί από δύο κατευθύνσεις, είπε ο κος Σιγουράκης. Η πρώτη κατεύθυνση είναι ότι τα εξαγώγιμα προϊόντα όπως το μεγάλο αγγούρι, το αγγούρι Κνωσού και η πιπεριά κέρατο συνεχίζουν να έχουν έντονη ζήτηση αλλά με την διαφοροποίηση ότι η Ισπανική αγορά στο αγγούρι έχει μειώσει αρκετά τις τιμές της οπότε κι οι τιμές στην περιοχή μας αυτή την εβδομάδα είχαν μία μικρή υποχώρηση. Η τιμή του αγγουριού ξεκίνησε στα 0,70 λεπτά την Δευτέρα και κατέληξε στα 0,53.

Αντίθετα, η πιπεριά κέρατο που επίσης είναι εξαγώγιμο προϊόν, είχε μία έντονα ανοδική πορεία. Η τιμή της ξεκίνησε στο 1,30 ευρώ και σε δύο μέρες έφτασε στο 2,25. Το καλό είναι ότι υπάρχει ζήτηση και τόσο στο αγγούρι όσο και στην πιπεριά κέρατο, αρχίζουν να μπαίνουν σημαντικές ποσότητες προϊόντων στους χώρους συγκέντρωσης γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους εξαγωγείς να μπορέσουν να βρουν τα προϊόντα που χρειάζονται ώστε να μπορέσουν να κλείσουν τα προγράμματα που έχουν με εταιρίες του εξωτερικού. Έντονο ενδιαφέρον υπήρχε αυτή την εβδομάδα και για τις υπόλοιπες πιπεριές με τιμές που έφτασαν στα 2-2,20 ευρώ. Οι καλοκαιρίες έχουν βοηθήσει τα φυτά ώστε να ξεκινήσουν να δίνουν παραγωγή και έτσι έχουμε ικανές ποσότητες να καλύψουν τα προγράμματα των εξαγωγών.

hxonews

Το προϊόν που ψάχνει να βρει τα πατήματά του από άποψη τιμής είναι η ντομάτα καθώς είναι ένα προϊόν που δεν υπάρχει τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα όποτε δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να εκφέρουμε άποψη για την τιμή της, ανέφερε ο κος Σιγουράκης. Όσον αφορά το ντοματίνι, αν και η τιμή του έπεσα κάτω από τα 5,00 ευρώ, συνεχίζει και έχει ικανοποιητικές τιμές που κυμαίνονται από 4,50 μέχρι 4,95 ευρώ. Βέβαια αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες καθώς οι παραγωγοί ντομάτας και βελανιδιού στην περιοχή μας ξεκινούν συνήθως την συγκομιδή τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου.

Το καλό είναι ότι συνεχίζεται η ζήτηση από τις εξαγωγές καθώς λόγω της καλοκαιρίας οι εσωτερικές αγορές συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από την εγχώρια αγορά άρα η εσωτερική αγορά δεν έχει τόσο μεγάλη ζήτηση για τα δικά μας προϊόντα. Καλό είναι να χαλάσει λίγο ο καιρός ώστε να αρχίσουμε όλοι να μπαίνουμε σε μία κανονικότητα, είπε ο κος Σιγουράκης.

Είμαστε σε μια Ευρωπαϊκή αγορά όπου οι τιμές των προϊόντων αλλάζουν καθημερινά. Αυτό εξαρτάται από τις ποσότητες που μπαίνουν στη αγορά από όλες τις χώρες. Άρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε όλη την αγορά ώστε να βλέπουμε και τις τιμές των προϊόντων της περιοχής μας. Τα τελευταία χρόνια, οι εξαγωγείς κλείνουν συνεχώς καινούρια προγράμματα και έτσι υπάρχει έντονη ζήτηση για τα συγκεκριμένα προϊόντα κάτι που ο κος Σιγουράκης ελπίζει να συνεχιστεί ώστε να παίρνουν οι αγρότες την τιμή που αντιστοιχεί στο προϊόν και να αμείβονται για τον κόπο τους.

Κλείνοντας, ευχήθηκε να συνεχιστεί αυτή η τάση και την επόμενη εβδομάδα.

* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη 

* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη

* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού