Ρεύμα: Τα σενάρια για τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης- Πού θα κινηθούν οι νέοι λογαριασμοί

11:07 π.μ. - Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2022
11:08 π.μ. - Δευ, 22/07/2022
Image: Ρεύμα: Τα σενάρια για τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης- Πού θα κινηθούν οι νέοι λογαριασμοί

Για να επιδοτηθεί με 600 ευρώ η μεγαβατώρα τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί κονδύλι που αναμένεται να ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ

Στις επιδοτήσεις του ρεύματος για τον Σεπτέμβριο που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον των καταναλωτών, μετά και τις ανακοινώσεις των αρχικών τιμών από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη καθώς ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συνοδεύει σήμερα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κατάρ για διμερείς επαφές στο επίκεντρο των οποίων είναι η ενέργεια.

Οι εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών αναφέρουν πως το πακέτο των επιδοτήσεων που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να κινείται κοντά στην περιοχή των 600 ευρώ η μεγαβατώρα, καταγράφοντας μια αύξηση αντίστοιχη με το άλμα που κατέγραψαν οι ονομαστικές τιμές των παρόχων ενέργειας. Αρκεί να αναφερθεί πως αν η επιδότηση είναι στα 500 ευρώ η μεγαβατωρα, η μέση ονομαστική τιμή πέφτει στα 280 ευρώ (δηλ. 0,28 ευρώ η κιλοβατώρα), ενώ αν η επιδότηση αυξηθεί στα 600 ευρώ η μεγαβατώρα, τότε η μέση τιμή για τον καταναλωτή πέφτει στα 180 ευρώ η μεγαβατώρα (δηλαδή 0,18 ευρώ η κιλοβατώρα)

Γι αυτό και αναλυτές εκτιμούν πως το πιθανότερο είναι η τελική επιδότηση να κυμανθεί ανάμεσα στα 500 με 600 ευρώ η μεγαβατώρα και κοντά στην περιοχή των 600 ευρώ καταγράφοντας μια αύξηση που μπορεί να κυμαίνεται από 48% έως και 78%.

Εναλλακτικά, ανάλογα και με τις αντοχές του προϋπολογισμού, η επιδότηση μπορεί να κυμαίνεται χαμηλότερα, κοντά στην περιοχή των 500 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σε κάθε περίπτωση το πακέτο θα κριθεί και από το δημοσιονομικό του αποτύπωμα, καθώς τον Αύγουστο απαιτήθηκαν 1,1 δισ. ευρώ για να επιδοτηθεί η μεγαβατώρα με 337 ευρώ και αυτό σημαίνει για να επιδοτηθεί με 500 ή 600 ευρώ η μεγαβατώρα θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο κονδύλι που αναμένεται να ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ.

Καθώς ό Σεπτέμβριος είναι μόλις ο δεύτερος μήνας λειτουργίας του νέου μηχανισμού, με έναν δύσκολο χειμώνα να έρχεται μπροστά μας, το μεγάλο ερώτημα είναι πόσα χρήματα θα απαιτηθούν μέχρι να στηριχθούν οι λογαριασμοί μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Τα 4 σενάρια

Η «Ημερησία» με τη βοήθεια των ειδικών ενεργειακών αναλυτών της πλατφόρμας allazorevma.gr ετοίμασε τέσσερα πιθανά σενάρια της κρατικής επιδότησης και της τελικής τιμής ρεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Λαμβάνοντας υπόψη την τιμή Σεπτεμβρίου που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος πέριξ των 0,80 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τα 4 σενάρια που αφορούν κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες, έχουν ως εξής:

Σενάριο 1ο: Επιδότηση 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα -> τελική τιμή 122,7 ευρώ

Σενάριο 2ο: Επιδότηση 50 λεπτά/κιλοβατώρα -> τελική τιμή 106,8 ευρώ

Σενάριο 3ο: Επιδότηση 55 λεπτά/κιλοβατώρα -> τελική τιμή 90,9 ευρώ

Σενάριο 4ο: Επιδότηση 60 ευρώ/κιλοβατώρα -> τελική τιμή 75 ευρώ.

Νεο μαύρο ρεκόρ στη χονδρική

Στο μεταξύ η χονδρική σήμερα σπάει όλα τα ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας στα ιστορικά υψηλά των 539 ευρώ τη μεγαβατώρα με τις εκτιμήσεις για το φυσικό αέριο να μην αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση του ρεύματος.

Αλώστε η χονδρική είναι ο καμβάς των τομών που φτάνουν στους καταναλωτές. Αυτή τη στιγμή η χονδρεμπορική τιμή κινείται σε επίπεδα 231% επάνω σε σχέση με την προ ενεργειακής κρίσης περίοδο με τις εκτιμήσεις για τον Σεπτέμβριο να ανεβάζουν την αύξηση σε πάνω από 700%.

imerisia.gr