Περιοδεία κλιμακίου ΚΚΕ στην Αγροτική Έκθεση Ιεράπετρας

2:06 μ.μ. - Κυριακή, 28 Μαΐου 2023
02:05 μ.μ. - Κυρ, 28/06/2023
Image:  Περιοδεία κλιμακίου ΚΚΕ στην Αγροτική Έκθεση Ιεράπετρας

Αναλυτικά :

Περιοδεία πραγματοποίησε την Παρασκευή 26 Μαΐου, στα εγκαίνια της  Αγροτικής Έκθεσης Ιεράπετρας Agroexpo, που διοργανώνει το Επιμελητήριο Λασιθίου, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Συντυχάκη Μανώλη βουλευτή, τον Δερμιτζάκη Κωστή υποψήφιο βουλευτή και τον Σπηλιαρώτη Γιώργο μέλος της ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ. Ο Συντυχάκης Μανώλης απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες, ενώ αργότερα το κλιμάκιο περιόδευσε στο χώρο της έκθεσης, επισκέφτηκε τα περίπτερα και συνομίλησε με τους συμμετέχοντες.

hxonews

Στον χαιρετισμό του ο Συντυχάκης Μανώλης ανέφερε:

«Επιτρέψτε μου, εκ μέρους του ΚΚΕ, να τοποθετηθώ από την σκοπιά των συμφερόντων των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία βρίσκονται σήμερα σε τραγικό αδιέξοδο, ως αποτέλεσμα των αντιαγροτικών πολιτικών διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και της ΚΑΠ και τους οδηγούν στη χρεοκοπία ενισχύοντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, μέσα από τα διάφορα «Επενδυτικά Προγράμματα». Η Έκθεση θα μπορούσε πραγματικά να είναι πιο χρήσιμη για τους παραγωγούς της περιοχής κάτω από άλλες συνθήκες και προϋποθέσεις.

hxonews

Η Κρήτη στο σύνολό της είναι κατεξοχήν αγροτική περιοχή με πλούσια εδάφη, η «γη της επαγγελίας» όπως έλεγαν οι παλιότεροι, με δυναμικές καλλιέργειες. Από τα πρώιμα κηπευτικά μέχρι τα εσπεριδοειδή, τα σταφύλια, τη σταφίδα και το λάδι, οι τιμές μένουν καθηλωμένες πιο κάτω από το κόστος παραγωγής. Θα μπορούσαμε να παράγουμε τα πάντα καλύπτοντας το σύνολο των διατροφικών αναγκών του λαού μας. Αυτό δεν γίνεται διότι όλα λειτουργούν κάτω από ένα θεό, το ΚΕΡΔΟΣ. Το κριτήριο δυστυχών δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Το κόστος στα αγροεφόδια, καύσιμα, εργαλεία, μηχανήματα, φυτοφάρμακα στα ύψη. Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν απαγορευτικό ουσιαστικά στην απρόσκοπτη προμήθειά τους. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη κάτω από την άρνηση διαδοχικά των κυβερνήσεων να αποδεχτούν το διαχρονικό αίτημα για κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, εργαλεία, μηχανήματα, φυτοφάρμακα, κ.λ.π.

Γνωρίζουν πολύ καλά οι αγρότες της περιοχής και ιδιαίτερα οι καλλιεργητές πρώιμων κηπευτικών ότι λόγω αυτής της κατάστασης το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη με ότι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημά τους και την δυνατότητα να μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες ότι η νέα ΚΑΠ δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επιβίωσή τους. Είναι μύθος οι πανηγυρισμοί της ΝΔ ότι πέτυχε να μη μειωθεί η χρηματοδότηση. Η αλήθεια είναι ότι το συνολικό κονδύλι είναι μικρότερο κατά 380 εκ. ευρώ περίπου και ην ζημιά γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό. Είναι επίσης πραγματικό ότι οι ελαιοκαλλιεργητές χάνουν γύρω στο 20% από την βασική επιδότηση το 70% του συνόλου, λόγω εθνικής σύγκλισης που επιβάλλει η ΝΕΑ ΚΑΠ με την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ. Ενώ το υπόλοιπο 30% το λεγόμενο πρασίνισμα θα είναι απλησίαστο για τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών. Τα εκθέματα λοιπόν της έκθεσης θα μπορούσαν να συμβάλλουν θετικά κάτω από άλλες προϋποθέσεις από άλλη πολιτική στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.

Πολιτική που θα στήριζε την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή στη βάση των διατροφικών αναγκών και των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Πολιτική που θα ικανοποιεί τα βασικά αιτήματα του αγροτικού κινήματος :

Για μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, εξασφάλιση φθηνών λιπασμάτων και άλλων πρώτων υλών και την καθιέρωση ελάχιστα εγγυημένων τιμών στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή , το φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο απόόλους τοθς φυσικούς κινδύνους και όλες τις νόσους.

Για διαγραφή χρεών και πανωτοκίων.

Για προστασία από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Κάτω από τέτοιες προϋποθέσεις και ο θεσμός της έκθεσης θα ήταν χρήσιμος στους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής.

Το ΚΚΕ ήταν και θα συνεχίσει να είναι παρόν στους αγώνες των αγροτών για όλα τα παραπάνω. Τα μέλη και στελέχη του, οι εκλεγμένοι σε βουλή, περιφέρειες και δήμους θα στηρίζουν αυτούς τους αγώνες, μέσα και έξω από τα αντίστοιχα κρατικά όργανα».

Το Γραφείο Τύπου 

27 Μαΐου 2023