Παράταση για την προθεσμία προανάρτησης του Κτηματολογίου ζητά το ΤΕΕ/ΤΑΚ

12:19 μ.μ. - Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2021
12:06 μ.μ. - Τετ, 02/19/2021
Image: Παράταση για την προθεσμία προανάρτησης του Κτηματολογίου ζητά το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Αίτημα για τρίμηνη παράταση προς τον Υπουργό

Η επιστολή

"Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σε συνέχεια της έναρξης της προανάρτησης του Κτηματολογίου για τα ακίνητα στους Δήμους Φαιστού, Γόρτυνας, Αρχανών-Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδας και Βιάννου , στις 26 -04 - 2021 με λήξη 10-06-2021, σας εκφράζουμε την άποψή μας για το ανεπαρκές αυτό χρονικό διάστημα.

Οι προθεσμίες αυτές δεν επαρκούν για να εξεταστούν τα ακίνητα, να εντοπιστούν τυχόν λάθη και να υποβληθούν αιτήματα επανεξέτασης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των πολιτών ζητά τον έλεγχο από τους μηχανικούς για να βεβαιωθεί για το αποτέλεσμα. Στη συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνεται τεράστιο πλήθος δικαιωμάτων και παρόλο που είχαμε ως Επιμελητήριο συστήσει στους πολίτες να προσκομίζουν εξαρτημένα τοπογραφικά διατηρούμε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτό υλοποιήθηκε. Όταν διαπιστώνονται τα προβλήματα συνηθίζεται να απευθύνονται οι πολίτες σε μηχανικούς αλλά ο χρόνος που απαιτείται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των δικαιωμάτων είναι μεγάλος.

Παράλληλα υπάρχει και η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών που επιβαρύνει μηχανικούς και πολίτες υπό περιοριστικές συνθήκες λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Σημειώνεται ότι στοιχεία των αναρτημένων δασικών χαρτών, πριν την κύρωσή τους, έχουν καταχωρηθεί στην προανάρτηση του κτηματολογίου, επηρεάζοντας και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων, δεδομένου ότι δεν έχει νομοθετικά επιλυθεί η δέσμευσή σας, για την ανυπαρξία του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων στην Κρήτη .

Παρακαλούμε για την σχετική παράταση λήξης της προανάρτησης κατά τρείς μήνες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα" καταλήγει η επιστολή.