Πανεπιστήμια / 9.000 λιγότεροι εισακτέοι πριν καν εφαρμοστεί η φετινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

3:03 μ.μ. - Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022
03:05 μ.μ. - Δευ, 16/03/2022
Image: Πανεπιστήμια / 9.000 λιγότεροι εισακτέοι πριν καν εφαρμοστεί η φετινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Η κυβέρνηση συνεχίζει «να απεγκλωβίζει νέους από τα Πανεπιστήμια», τονίζει η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μερόπη Τζούφη

«Ημείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ κατά 9.000 σε σχέση με πέρυσι, πριν καν εφαρμοστεί η φετινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οι νέοι συντελεστές βαρύτητας, επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ εργάζεται μεθοδικά για τη συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Αυτό υπογραμμίζει η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μερόπη Τζούφη, σε δήλωσή της μετά την ανακοίνωση από το υπουργείου Παιδείας ότι τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα εισαχθούν 9.021 λιγότεροι υποψήφιοι στα πανεπιστήμια σε σχέση με το 2021.

Όπως επισημαίνει η Μερόπη Τζούφη, μετά την περσινή εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τον αποκλεισμό 20.000 υποψηφίων και τις χιλιάδες κενές θέσεις ειδικά στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, το υπουργείο Παιδείας «επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος». «Η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων για το 2022, δηλαδή των διαθέσιμων θέσεων, επιφύλασσε μια μείωση-ρεκόρ από το 2011 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μείωση της τάξης του -11,2% σε σχέση με την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά» αναφέρει.

«Λίγες μόλις ημέρες πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας δε διστάζει να αναστατώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες, τις οικογένειές τους, αλλά και τα ίδια τα ΑΕΙ, στέλνοντας μήνυμα πως ήδη έχει καταστρώσει τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων. Μάλιστα, η μείωση των θέσεων κατά 9.021 πρόκειται να αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των νέων που θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» συνεχίζει.

«Η υπουργός Παιδείας, με θράσος και μανία απέναντι στα δημόσια ΑΕΙ, έχει δηλώσει πως στόχος είναι “να απεγκλωβιστούν οι νέοι από τα Πανεπιστήμια”. Όμως έφτασε η ώρα να απεγκλωβιστεί η δημόσια Παιδεία από την ίδια και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρώτο μέλημα της επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και η αποκατάσταση των συσσωρευμένων αδικιών που επιβλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης» καταλήγει η Μερόπη Τζούφη.

Οδηγό για το «κόψιμο» των εισακτέων φαίνεται ότι αποτέλεσαν για άλλη μια φορά οι λεγόμενες «ανάγκες της αγοράς εργασίας». Έτσι, οι θέσεις των εισακτέων μειώνονται σε μαθηματικά, φυσικά, γεωπονικά και ορισμένα οικονομικά τμήματα. Αντίθετα, δεν αλλάζουν ιδιαίτερα στις σχολές με μεγάλη ζήτηση, όπως οι ιατρικές, νομικές, πληροφορικής και ψυχολογίας.

avgi.gr