Ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Λασιθίου για την απόφαση διακοπής λειτουργίας του γηροκομείου Ιεράπετρας

12:50 μ.μ. - Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020
12:04 μ.μ. - Πέμ, 02/50/2020
Image: Ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Λασιθίου για την απόφαση διακοπής λειτουργίας του γηροκομείου Ιεράπετρας

Αναλυτικά

Η Απόφαση διακοπής λειτουργίας του γηροκομείου Ιεράπετρας έρχεται να προστεθεί στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί συνταξιούχοι στην περιοχή μας. Έρχονται αντιμέτωποι με ένα ουσιαστικά διαλυμένο σύστημα υγείας γιατί χρειάζονται εξετάσεις που δεν μπορούν τις να κάνουν, αφού δεν μπορούν να πάνε στα νοσοκομεία. Επίσης δεν μπορούν να έχουν συνταγογράφηση η οποία έχει ουσιαστικά κοπεί ώστε να πάρουν τα φάρμακά τους. Αδυνατούν να καλέσουν και να πληρώσουν ιδιώτες γιατρούς από τις πενιχρές τους συντάξιμες αποδοχές. Πολλοί συνταξιούχοι δεν έχουν ούτε ένα ευρώ αφού για πολύ μεγάλο διάστημα δεν έχουν λάβει τη σύνταξή τους. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται τώρα να προστεθεί, για ένα κομμάτι των συναδέλφων μας που δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί ή δεν μπορεί η οικογένειά τους να τους στηρίξει, ο κίνδυνος να μείνουν στον δρόμο.

Παρότι η έλλειψη άδειας του Γηροκομείου Ιεράπετρας είναι γνωστή, όπως και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δομή αυτή, είναι επικίνδυνη η απόφαση διακοπής της λειτουργίας της σε περίοδο πανδημίας.

Η απαξίωση των δομών Πρόνοιας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων, που την έχουν συνδιαμορφώσει στα πλαίσια της ΕΕ, καθώς και των δυνάμεων τους στον Δήμο Ιεράπετρας και στην Περιφέρεια. Πολιτική που θέλει την Πρόνοια στα χέρια των ιδιωτών, που ξηλώνει τις δομές της Δημόσιας Υγείας και τώρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του σήμερα και έτσι μας ετοιμάζουν σειρά επιλογής για το ποιος και σε ποια ηλικία θα αποδημήσει στους ουρανούς, πολιτική που ξηλώνει τις συντάξεις, που τώρα μας πετάει στο δρόμο.

Αυτή την κρίσιμη στιγμή από την παγκόσμια πανδημία και τα μεγάλα προβλήματα που είναι μπροστά μας απευθυνόμαστε σε κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμο Ιεράπετρας και διεκδικούμε:

• Να ανακληθεί αμέσως η απόφαση διακοπής λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράπετρας.

• Το Κράτος να αναλάβει τώρα την ευθύνη της λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την άμεση και απρόσκοπτη λειτουργία της. Άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην προβλεπόμενη διαδικασία για έκδοση άδειας, τήρηση κανόνων υγιεινής, ανάληψη της ευθύνης της μισθοδοσίας των εργαζομένων ώστε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλονται και να εξασφαλιστεί η τακτική τους μισθοδοσία, χωρίς καμία περικοπή και χωρίς να γίνει καμία απόλυση.

• Να στελεχωθεί η δομή με τη μορφή του κατεπείγοντος με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραιτήτων ειδικοτήτων, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει, με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας για τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους, την πανδημία.

• Να εξασφαλιστεί, επίσης, η αξιοπρεπής φιλοξενία και περίθαλψη των ηλικιωμένων με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και χωρίς καμία παρακράτηση από την σύνταξή τους.