Ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας για την επίσκεψη του υπουργού υγείας

8:06 π.μ. - Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023
08:11 π.μ. - Παρ, 17/06/2023
Image: Ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας για την επίσκεψη του υπουργού υγείας

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αιφνίδια ήταν η ενημέρωση που είχαμε για την απόφαση του Υπουργού κυρίου Χρυσοχοΐδη να επισκεφθεί τη Σητεία για τα προβλήματα του εκεί Νοσοκομείου. Και λογικό ήταν να προκαλέσει η απόφαση αυτή την αναζωπύρωση του αισθήματος περιφρόνησης του λαού μας.  Δίπλα είμαστε και σε απόσταση μερικών λεπτών. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε το μπλόκο στην Παχειά Άμμο. Διέφυγε συνοδευόμενος από τη φρουρά του από άλλο δρόμο. Νομίζουμε ότι αυτό δεν είναι συμβατό με την ιστορία και τον χαρακτήρα του και ούτε ίδιον ενός έμπειρου πολιτικού. Το μπλόκο σταμάτησε τον Διοικητή της 7ης ΥΠΕ κύριο Παπαβασιλείου. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι η μεθοδολογία αυτή είναι ακραία, αλλά από την άλλη μεριά πιστεύουμε πως συνέβαλε καθοριστικά στον τρόπο αντιμετώπισης μας κατά τη συνάντηση που είχαμε στο Νοσοκομείο Σητείας, όπου εκεί ο Υπουργός αντιμετώπισε όλα τα Νοσοκομεία του Νομού ως ισότιμα, με κοινά προβλήματα και με κατανόηση της αγωνίας μας (έτσι τουλάχιστον έδειξε).

 Για πρώτη φορά και σε αντίθεση με άλλες ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είχαμε τη εκτίμηση του ότι σε κοινωνίες που αναπτύσσονται, που δημιουργούν και που παράγουν και εξάγουν, η πολιτεία έχει υποχρέωση να υποστηρίζει τις δομές υγείας τους. (δικά του λόγια). Του καταθέσαμε για άλλη μια φορά το παράπονο της αγνόησης μας στις εκκλήσεις μας για συνάντηση και διάλογο και του εγχειρήσαμε το σχετικά έγγραφο. Του καταθέσαμε επίσης έγγραφο για τον καταστροφικό τρόπο που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο μας η ενιαία διοίκηση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων του Νομού. 

Η απάντηση και οι προθέσεις του όπως μας τις εξέφρασε χθες:

1) Όσοι προσληφθούν θα υπηρετούν υποχρεωτικά για 2 χρόνια στο νοσοκομείο και μετά θα έχουν το δικαίωμα να πάνε εφόσον θέλουν σε άλλο νοσοκομείο. 

2) Οι θέσεις που προκηρύσσονται θα είναι σε βαθμίδα που εισηγείται ο διοικητής (ή ο αναπληρωτής διοικητής στη δική μας περίπτωση), σε συνεργασία με τα όργανα του Νοσοκομείου. (Εδώ καταργεί τις αρνητικές για εμάς αποφάσεις της ενιαίας διοίκησης).  Ειδικά για εμάς, οι πέντε άγονες θέσεις θα προκηρυχθούν σε ανώτερη βαθμίδα όπως εμείς επιθυμούμε.

 3) Ανανεώνονται οι συμβάσεις όλων των επικουρικών. Κανείς δεν φεύγει από το Ε.Σ.Υ. 

4) Οι θέσεις που προκηρύσσονται  θα πληρούνται με διαδικασία και χρόνο fast track χωρίς τις πολύμηνες καθυστερήσεις. Με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπίζονται και οι προς κένωση θέσεις (αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις κλπ) με έγκαιρη και εκ των προτέρων έναρξη της διαδικασίας πλήρωσης τους. 

5) Για τις υπόλοιπες κενές οργανικές θέσεις γιατρών ( περίπου το 40% των γιατρών του Νοσοκομείου μας), υποσχέθηκε ότι το αρχές του 2024 θα προκηρυχθούν άλλες 1500 θέσεις. 6) Για οικονομικά κίνητρα, η τοποθέτηση του ήταν θετική και θα υπάρξουν, αλλά αφορούν και άλλα υπουργεία και τις δημοσιονομικές δυνατότητες. 

7) Στην αγωνία μας για τους μπλε φακέλους Πλεύρη – Γκάγκα και τη συνεχή στοχοποίησή  μας ως περισσευούμενο νοσοκομείο, μας απάντησε να ξεχάσουμε τα πάντα περί υγειονομικών χαρτών και ότι τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να ισχύσει. 

Αυτές ήταν οι δεσμεύσεις, προθέσεις και τοποθετήσεις του. Χωρίς να υπάρχει περιθώριο  συζήτησης  για τα γενικότερα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. και την κυβερνητική επιλογή στήριξης της ιδιωτικής υγείας εις βάρος του Ε.Σ.Υ. 

 Του θέσαμε το θέμα της μονάδας αιμοκάθαρσης των νεφροπαθών μας που κλείνει. Εκδήλωσε θυμό και αγανάκτηση γιατί καμιά μονάδα αυτού του είδους δεν έχει αυτό το δικαίωμα χωρίς τουλάχιστον τρείς μήνες πριν να έχει ενημερώσει, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.  Δεν διευκρίνισε αν θα επιληφθεί του θέματος. 

Τέλος και μετά από αίτημα μας να τον επισκεφθούμε στο υπουργείο, η απάντηση του ήταν ότι δεν υπάρχει λόγος, αφού εντός του Δεκέμβρη θα έλθει στην Ιεράπετρα.

 Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα για το Νοσοκομείο μας.

 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου μας στις 27/11 

Συμμετοχή στο Συλλαλητήριο της 30ης /11ου   που θα γίνει στην Κεντρική Πλατεία Ιεράπετρας.

Συμμετοχή στο Μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο 1ης / 12ου 

 Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

 Ο πρόεδρος                                                                 Η Γραμματέας

Δρ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος                                  Καλλιόπη Δασκαλάκη