Νέα συνέλευση για τις ανεμογεννήτριες την Πέμπτη στο Κάτω Χωριό

8:22 π.μ. - Τετάρτη, 13 Μαΐου 2020
08:05 π.μ. - Τετ, 13/22/2020
Image: Νέα συνέλευση για τις ανεμογεννήτριες την Πέμπτη στο Κάτω Χωριό

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Μάνο Γεωργαλάκη

Με τον αντιδήμαρχο κ. Μάνο Γεωργαλάκη συναντήθηκε χθες αντιπροσωπία πολιτών και μελών της πρωτοβουλίας για βιώσιμο περιβάλλον που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Επισκοπή, σε αρχαιολογικό χώρο . Για τα αποτελέσματα της συνάντησης μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο το μέλος του Τ.Σ. Κάτω Χωριού κ. Γιώργος Τομαδάκης. Όπως είπε τον ενημέρωσαν για τα έγγραφα της αρχαιολογίας καθώς ο αντιδήμαρχος φάνηκε να μην γνωρίζει και έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το πως και ποιος έδωσε άδεια για τη διαμόρφωση των ήδη υφισταμένων δρόμων ώστε να υπάρχει πρόσβαση στα βαρά οχήματα να φτάσουν στο χώρο της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Μάλιστα για το θέμα της διαμόρφωσης των δρόμων μέλη της Πρωτοβουλίας έχουν καταθέσει καταγγελία στην αστυνομία.

hxonews

Ο κ. Τομαδάκης πρόσθεσε πως επειδή ο κόσμος φαίνεται πως δεν είναι ενημερωμένος για τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα γίνουν δράσεις στην κατεύθυνση αυτή. Στο πλαίσιο αυτό την ερχόμενη Πέμπτη στις 6.00 το απόγευμα θα γίνει ανοιχτή συνέλευση στο Κάτω Χωριό.

Ψήφισμα της επιτροπής πολιτών για τις ανεμογεννήτριες στην Επισκοπή Ιεράπετρας

Παρευρεθήκαμε, στις 10 και 11 Μαΐου 2020, δεκάδες πολίτες του δήμου Ιεράπετρας, στον αρχαιολογικό χώρο Ισθμός Ιεράπετρας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Επισκοπής. Στο σημείο αυτό γίνονται εργασίες για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες. Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για τις διαδικασίες αδειοδότησης του ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ το οποίο:

• ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ: Στον <ενιαίο αρχαιολογικό χώρο στον σπουδαιότατο ιστορικό χώρο του βορείου τμήματος του Ισθμού της Ιεράπετρας> (όπως λέει το 517 ΦΕΚ του 2000) ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ.

• ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

• ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ.

• ΜΕ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ, ΔΙΑΤΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ στις οποίες συμμετείχαν η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και η ίδια η κ. Μενδώνη η υπουργός. Σημειώθηκαν σοβαρές παρατυπίες που θα έπρεπε να είχαν ήδη επιφέρει την άμεση ανάκληση της αδείας, εκ μέρους της Πολιτείας.

Για το θέμα αυτό συλλέχθηκαν εκατοντάδες υπογραφές, έγιναν κινητοποιήσεις και υπήρξαν ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας του Κάτω Χωριού και φορέων της περιοχής, κατά του αιολικού πάρκου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Κατετέθη προσφυγή στο Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία έγινε δεκτή από την προηγούμενη υπουργό κ. Μυρσίνη Ζορμπά, που παρέπεμψε την υπόθεση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ όμως αυτή εξετασθεί, η νέα υπουργός, η κ. Μενδώνη, κατόπιν πολιτικής εντολής αναιτιολόγητα και αιφνίδια, ανακάλεσε την απόφαση της προκατόχου και ΔΕΝ επέτρεψε στο ΚΑΣ να εξετάσει την υπόθεση.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, όχι μόνο κωφεύει στις εκκλήσεις των πολιτών να αναλάβει δράση, αλλά ανέχεται και καλλιεργεί, το έκρυθμο κλίμα που υπάρχει στην κοινότητα Κάτω Χωριού, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της κοινότητας. Αδιαφανείς διαδικασίες, κρυφές συναλλαγές με τους επενδυτές, δωροληψία για εξαγορά συνειδήσεων, κλίμα εκφοβισμού και συκοφάντησης όσων αντιστέκονται.

Δημιουργούνται επίσης σοβαρά ερωτηματικά. Εφόσον υπάρχει ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας, πως επετράπη η διάνοιξη και οι χωματουργικές εργασίες ευρείας κλίμακας από την Επισκοπή προς την περιοχή που θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, όταν αυτό το απαγόρευε ρητώς η άδεια που εξέδωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου; Διερωτώμεθα αν δόθηκε, η απαιτούμενη άδεια διέλευσης από τον δήμο, στα φορτηγά που μεταφέρουν τα εξαρτήματα των ανεμογεννητριών, όπως ο νόμος προβλέπει; Διότι αν δόθηκε, η δημοτική αρχή, φέρει σοβαρές ευθύνες. Πώς επιτρέπει η δημοτική αρχή να τοποθετείται ανεμογεννήτρια ακριβώς δίπλα σε αγροτικό δρόμο, αρμοδιότητας της, ουσιαστικά κλείνοντας τον; Η τοπική αυτοδιοίκηση, δεν πρέπει να εναντιώνεται στην βούληση των πολιτών, θα πρέπει να συνεργάζεται μαζί τους, όπως πριν λίγους μήνες έκανε υιοθετώντας την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ Ιεράπετρας κατά της επένδυσης και όχι με την αλλαγή της τακτικής της να προωθεί, ουσιαστικά, την επένδυση αδιαφορώντας για τις συνέπειες και το μέλλον του τόπου. Οι πολίτες της Ιεράπετρας, που κλείσαμε χθες τον δρόμο στα φορτηγά που κουβαλούσαν τις ανεμογεννήτριες, αισθανθήκαμε πλήρη απογοήτευση αλλά και έντονη αγανάκτηση, με την απουσία του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής από την κινητοποίησή μας.

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ. ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΗΔΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ Τις ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ.

ΑΥΤΕΣ είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ και όχι ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ για την ιστορία μας, τον τόπο και τους ανθρώπους του ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Μετά τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων δύο ημερών, στις οποίες διαμαρτυρηθήκαμε εντόνως στο χώρο που θα μπουν οι ανεμογεννήτριες αλλά και σταματήσαμε τα φορτηγά που μετέφεραν εξαρτήματα για τις ανεμογεννήτριες, μέλη της Επιτροπής Πολιτών τη Ιεράπετρας συγκεντρωθήκαμε σήμερα 12/5 στις 10:30 στο Δημαρχείο Ιεράπετρας.

Επιδιώξαμε συνάντηση με τον Δήμαρχο, ο οποίος όμως απουσίαζε και έτσι καταθέσαμε αίτημα για ορισμό ημερομηνίας συνάντησης της επιτροπής με τον Δήμαρχο κ. Καλατζάκη.

Αφού δεν στάθηκε δυνατή η συνάντηση με τον Δήμαρχο, ζητήσαμε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Εμμ. Γεωργαλάκη. Στην συζήτηση που ακολούθησε, ενημερώθηκε αναλυτικά ο κ. Γεωργαλάκης για την πορεία των ενεργειών της επιτροπής και δήλωσε την συμπαράστασή του στον συγκεκριμένο αγώνα των δημοτών της Ιεράπετρας. Ζητήθηκε και κατατέθηκε γραπτό αίτημα, η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ιεράπετρας να προβεί σε αυτοψία όσων αφορά στην διάνοιξη δρόμων, στην περιοχή όπου γίνονται οι εργασίες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Οι δρόμοι που έχουν διανοιχθεί δεν συνάδουν με την υπ. αριθμ. 462079/2018 απόφαση αδειοδότησης της εταιρείας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και συνεπώς η άδεια που έχει εκδώσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου αίρεται αυτοδίκαια. Ο κ. Γεωργαλάκης δεσμεύτηκε να έχει απαντήσεις στα αιτήματά μας αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

Μετά την συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο, πραγματοποιήθηκε συνέλευση των μελών της Επιτροπής και σχεδιάστηκαν οι επόμενες κινήσεις, ενώ έγινε και κατανομή αρμοδιοτήτων στα μέλη.

Αποφασίστηκε η επόμενη ανοικτή συνέλευση της Επιτροπής, να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14/5/20 στις 6:00 μμ στον ανοικτό χώρο της πλατείας του Κάτω Χωριού.

Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας για το Αιολικό της Επισκοπής.