Μητέρα του Κρητικού ναυτικού: «18 άτομα, οπλισμένοι, τους βάλανε όλους στη γέφυρα» - Τους είπαν «τέλος η αρχηγία σας εδώ»
Καλά στην υγεία του είναι ο 28χρονος Κρητικός ναυτικός από χωριό της Σητείας - «Για κάποιες ώρες υπήρξε ένταση, αγωνία και τρόμος» ανέφερε η μητέρα του, μετά από επικοινωνία που κατάφερε να έχει με τον γιο της
Ώρες αγωνίας για την επιστροφή του 28χρονου Κρητικού β’ μηχανικού από τη Σητεία του Prudent Warrior, που παραμένει επί ιρανική κατοχή στον Περσικό Κόλπο, Μανόλη Βεβαιάκη, συνεχίζει να ζει η οικογένειά του. Tο απόγευμα του Σαββάτου 28 Μαΐου, το τηλέφωνο χτύπησε και οι γονείς, οι οποίοι μίλησαν την Κυριακή 29 Μαΐου, στο neakriti.gr, κατάφεραν να επικοινωνήσουν απευθείας με τον Μανόλη, o οποίος τους επιβεβαίωσε ότι όλοι από το πλήρωμα είναι σώοι και ασφαλείς.
«Το απόγευμα του Σαββάτου, για πολύ λίγο, είχαμε μια και μοναδική επικοινωνία κατά τις 7 το απόγευμα. Μόνο και μόνο για να μας πει ότι όλοι είναι καλά. Τους δώσανε τα κινητά τους, αλλά δεν υπάρχει καθόλου επικοινωνία μέσω ίντερνετ», τόνισε η μητέρα του νεαρού. Τα κινητά επιστράφηκαν στα μέλη των πληρωμάτων, επιτρέποντας να μιλήσουν έστω και για λίγο με τις οικογένειές τους, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πατέρας του νεαρού: «Υπάρχει αγωνία, αλλά αφού μιλήσαμε με το παιδί μάθαμε ότι οτιδήποτε συμβεί μπορούν να μας πάρουν τηλέφωνο. Μέχρι χθες (σ.σ. προχθές) ανησυχούσαμε».
Η μητέρα, η οποία είχε ενημερωθεί από τον γιο της για το πώς έγινε το ρεσάλτο στα ελληνικά πλοία, προέβη σε μια συγκλονιστική περιγραφή: «Δεκαοχτώ άτομα, οπλισμένοι, τους βάλανε όλους στη γέφυρα. Τους είπανε “τέλος η αρχηγία σας εδώ, τώρα εμείς κάνουμε κουμάντο”. Για κάποιες ώρες τούς πήρανε τα κινητά. Για κάποιες ώρες υπήρξε ένταση, αγωνία και τρόμος. Τους είπανε “δεν πρόκειται να σας πειράξουμε. Εμείς δε θέλουμε κάτι από σας”».
«Στην αρχή φοβηθήκανε πάρα πολύ. Ήταν όλοι στη γέφυρα. Περιμένανε τα ελικόπτερα και ειδοποίησε ο καπετάνιος και όλο το πλήρωμα ανέβηκε στη γέφυρα του πλοίου», πρόσθεσε ο πατέρας του 28χρονου.
Το “Delta Poseidon” βρίσκεται και αυτό ακινητοποιημένο στην ίδια θαλάσσια περιοχή. Μάλιστα, οι δύο καπετάνιοι είχαν μεταξύ τους επικοινωνία, με βάση την οποία φαίνεται να προκύπτει ότι το πρώτο σκάφος είναι πιθανόν να απεγκλωβιστεί νωρίτερα.
«Είναι λίγο πιο πέρα, πιο μακριά. Είχαν μια μικρή επικοινωνία οι καπετάνιοι, και κάτι είπανε ότι το βαπόρι το άλλο μπορεί να φύγει γρήγορα. Δεν ξέρω βέβαια τι ακριβώς θα γίνει», τόνισε ο πατέρας.
Η κίνηση του ιρανικού καθεστώτος έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να προβαίνει σε έντονα διαβήματα, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό καθεστώτος ομηρίας για τα πληρώματα και τα ελληνόκτητα τάνκερ.
«Αυτό που βιώνει τώρα ο γιός μου, το έχω περάσει και εγώ»
Ο Μανόλης Δεδεάκης, αν και μόλις 28 ετών, κατάγεται από ναυτική οικογένεια και ταξιδεύει ήδη 6 χρόνια. Μάλιστα, όπως εξήγησε ο πατέρας του στο neakriti.gr, «αυτό που βιώνει τώρα ο γιός μου, το έχω περάσει και εγώ»
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο 28χρονος είναι ψύχραιμος και καλά στην υγεία του όπως και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος.
Η Ιρανική φρουρά που εγκαταστάθηκε στο πλοίο επέστρεψε τα κινητά τηλέφωνα στα μέλη του πληρώματος και ο 28χρονος κατάφερε παρά τις δυσκολίες σύνδεσης να επικοινωνήσει ήδη με τη σύντροφο του, καθησυχάζοντας την οικογένεια του: «Είναι ευδιάθετος. Όπως μας είπε στην αρχή όλα τα μέλη του πληρώματος, ταρακουνήθηκαν λίγο. Ήταν σε αμηχανία, αλλά μετά ηρέμησαν. Οι Ιρανοί τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ καλά, και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι όλα θα πάνε καλά. Έχω μιλήσει και με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, από τον οποίο πήραμε επίσης θετικές επιβεβαιώσεις. Θέλω να πιστεύω πως το όλο ζήτημα θα έχει σύντομα αίσιο τέλος. Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι» αναφέρει μεταξύ άλλων, ο πατέρας του Μανόλη.
Ερωτηθείς αν φοβάται για το τί μπορεί να συμβεί, ο κ. Δεδεάκης απάντησε ότι «στην τηλεφωνική επαφή που είχαμε, αν και ο γιός μου δεν μπορούσε να μιλήσει πολύ, μας είπε ότι απλώς τους δώσανε τα τηλέφωνα πίσω. καθώς τους τα είχαν πάρει από την πρώτη μέρα, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας είπε τα ξημερώματα της επόμενης μέρας τους τα ξαναέδωσαν. Τους αφήνουν να κυκλοφορούν πάνω στο πλοίο και δεν υπάρχει η πίεση που υπήρχε την πρώτη μέρα. Τώρα τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και όπως μας ενημέρωσε τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ σωστά. Έχει μείνει μέσα μια μονάδα ασφαλείας, δηλαδή περίπου δέκα άτομα, όχι παραπάνω. Ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα να έχει αποκατασταθεί και να επέλθει η ηρεμία και η κανονικότητα».
Ο Μανόλης Δεδεάκης, ταξίδευε για πρώτη φορά με τη συγκεκριμένη εταιρία, όπως εξηγεί ο πατέρας του, έμπειρος ναυτικός που έχει ζήσει ανάλογες περιπέτειες στη θάλασσα: «Έχω ζήσει στον Περσικό Κόλπο και ξέρω πως είναι τα πράγματα εκεί. Έχω περάσει πολλά. Αυτό που βιώνει τώρα ο γιός μου, το έχω περάσει και εγώ», κατέληξε.
Ο υπουργός
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης βρίσκεται σε επικοινωνία με τους πλοιάρχους και έχει συνεχή ενημέρωση για την κατάσταση των ναυτικών που παραμένουν στις γέφυρες, είτε τις καμπίνες των δεξαμενόπλοιων. Παράλληλα, για την επίθεση κατά των δύο πλοίων υπό ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο προέβη στην εξής δήλωση: «Η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα.
Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους. Σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία».
Οι ναυτικοί
Την άμεση παρέμβαση από την κυβέρνηση, τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Ναυτιλίας για τον απεγκλωβισμό των ναυτεργατών των δύο δεξαμενόπλοιων στο Ιράν και τον ασφαλή επαναπατρισμό τους απαιτεί η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΠΕΣ ΝΑΤ). Παράλληλα, ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της ασφάλειας και της ζωής των πληρωμάτων στην περιοχή του Περσικού και άλλες περιοχές, και την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Συγκεκριμένα σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η κατάληψη των δύο τάνκερ «είναι απόρροια της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στην εμπόλεμη σύγκρουση ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- Ε.Ε. με τη Ρωσία στο μέτωπο της Ουκρανίας, για τον έλεγχο περιοχών γεωστρατηγικής σημασίας, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και αγωγών ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές κόντρες ανάμεσα στους Αμερικάνους- ΝΑΤΟ- Ε.Ε. με τις Ρωσία-Κίνα κ.λπ. πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις για όλους τους λαούς, όπως και για τους ναυτεργάτες που, λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος, έχουν πληρώσει πολύ ακριβά, ακόμα και με τη ζωή τους, τα ταξίδια σε εμπόλεμες ζώνες».
«Απαράδεκτη η κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων»
Για «απαράδεκτη κατάσχεση» των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο, σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές Αρχές.
«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο», αναφέρει ο κ. Στάνο. «Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές Αρχές γι’ αυτές τις πράξεις, και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», προσθέτει. Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η Ε.Ε.».
Πηγή: neakriti.gr