
Η επιστολή του Γ. Σαρικλάκη ως απάντηση στην πρόσκληση των ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ και ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ, για συμμετοχή φορέων στην οργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης για τους υδρογονάνθρακες
Φίλοι, Κυρίες και Κύριοι,
Σας ευχαριστώ για την ενημέρωση σας και την πρόταση σας να σχολιάσομε τον αναμενόμενη επένδυση ανόρυξης υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα νότια της Ιεράπετρας.
Μία σύντομη ματιά στους γείτονες μας, στη θάλασσα της Μεσογείου θα μας βεβαιώσει ότι τα πλέον ισχυρά, αναπτυσσόμενα και με ευημερία κράτη, είναι αυτά που εξορύσσουν και εκμεταλλεύονται υδρογονάνθρακες, κυρίως υποθαλάσσιους υδρογονάνθρακες. Είναι χώρες σεβαστές ανά την υφήλιο με φίλους, επιρροή και εκτίμηση. Αναφέρω Κράτη της Αραβικής Χερσονήσου, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Αίγυπτος, Λιβύη, Ιταλία, Αλβανία και πολλά άλλα. Γιατί η Ελλάδα να μην επεκτείνει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και πέραν της νήσου Θάσος ?
Δεν νομίζω ότι αμφισβητείτε από οποιονδήποτε η ισχυρή οικονομία των παραπάνω κρατών, τόσο η πρωτόγεννής (Γεωργία κλπ.), όσο και η δευτερογενής (Βιοτεχνία, Βιομηχανία κλπ.), κυρίως όμως η τριτογενής παραγωγή (Παραθαλάσσιος τουρισμός, κλπ. υπηρεσίες).
Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω την αξία των υδρογονανθράκων και τα αίτια που αγαπιούνται και μισούνται ανάλογα την σκοπιά του κάθε ενδιαφερόμενου.
Οι υδρογονάνθρακες είναι η δύναμις που κινεί τα πάντα στον σημερινό κόσμο. Παράγουν ενέργεια που τροφοδοτεί κάθε παραγωγική μας διαδικασία, απαραίτητοι στην καθημερινότητα μας, στις μετακινήσεις μας, στις μεταφορές μας, στην άνετη διαβίωση μας, φωτισμός, θέρμανση, ηλεκτροδότηση κλπ.
Πέρα από τα παραπάνω, οι υδρογονάνθρακες αποτελούν την πρώτη ύλη για περισσότερα από 6000 προϊόντα που παράγονται από εργοστάσια, βιοτεχνίες και λοιπές παραγωγικές διαδικασίες. Οι υδρογονάνθρακες δίδουν την ευκαιρία να λειτουργήσουν εργοστάσια και παραγωγικές μονάδες ώστε να εργαστούν και να ευημερήσουν οι Πολίτες. Χωρίς τους υδρογονάνθρακες δεν θα υπήρχε ο σημερινός πολιτισμός και άνετος τρόπος διαβίωσης μας. Όλα τα αγαθά που με όποιο χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας στηρίζονται στους υδρογονάνθρακες.
Μια σύντομη ματιά μας στην Γεωργική οικονομία, θα διαπιστώσει ότι όλες οι καλλιέργειες είναι ανέφικτες χωρίς τούς υδρογονάνθρακες που αποτελούν την πρώτη ύλη, λιπασμάτων, πλαστικών κάλυψης θερμοκηπίων, φαρμάκων, διαφόρων σκευασμάτων, θέρμανσης καλλιεργειών και παρέχουν ενέργεια για όλες τις ανάγκες της Γεωργικής Οικονομίας.
Μια δεύτερη ματιά στην Τουριστική Οικονομία, είναι αρκετή για να διαπιστωθεί ότι οι πλέον ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί είναι οι παραθαλάσσιοι. Χώρες με ανόρυξη υδρογονανθράκων τόσο στις κυρίαρχες θαλάσσιες ζώνες, όσο και σε ζώνες με κυριαρχικά δικαιώματα (ΑΟΖ), όχι είναι αρνητικές για τον παραθαλάσσιο τουρισμό, αλλά αντίθετα αποτελούν πόλο έλξης και επισκεψιμότητας. Εκτός των προσωρινών περίεργων επισκεπτών/τουριστών, οι εν λόγω περιοχές αποτελούν εστίες εγκατάστασης και εξυπηρέτησης υψηλού εισοδήματος εργαζομένων και των οικογενειών τους. Δεν θα αναφέρω παραδείγματα κρατών εκτός Ελλάδας που πιθανόν να θεωρηθούν αναξιόπιστα. Θα υπενθυμίσω τις Ελληνικές εξορύξεις υδρογονανθράκων στη Νήσο Θάσο, την αύξηση του τουρισμού, την ανάπτυξη και ευημερία που προσέφεραν οι εν λόγω εργασίες ανόρυξης υδρογονανθράκων στην πόλη που τις εξυπηρετεί την Καβάλα. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί και η γιγαντιαία ανάπτυξη της όλης περιοχής σε όλες τις μορφές οικονομίας, ώστε να αποτελεί σήμερα ένα από τα κυριότερα οικονομικά κέντρα της Ελλάδας.
Η σημερινή τεχνολογία εξόρυξης υδρογονανθράκων εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, και την άριστη υγιεινή της χλωρίδας και πανίδας. Οι υδρογονάνθρακες, σήμερα, αποτελούν την μέγιστη ευλογία και δώρο μίας Δημοκρατικής χώρας όπως είναι η Ελλάδα, που εξασφαλίζει για τούς πολίτες της ένα λαμπρό μέλλον. Καμάρι της Μεσογείου η Ελλάδα, Ζηλευτή η Κρήτη, Πολύτιμος η Ιεράπετρα.
Τελειώνοντας επιθυμώ να διευκρινίσω ότι όλη η Ιστορία της ανθρωπότητας περιγράφει πολέμους και πολέμους από τότε που υπάρχει ζωή. Οι πόλεμοι γινόντουσαν και θα συνεχίσουν να γίνονται πάντα όσο θα υπάρχει χλωρίδα και πανίδα. Δεν τούς κάνουν ο χρυσός, ο άργυρος, ο χαλκός, τα κοιτάσματα σιδήρου, οι υδρογονάνθρακες κλπ. Τούς πολέμους τούς κάνουν η εξέλιξη του Ανθρώπου και η διαμόρφωση των αναγκών του. Σημειώνω οι πόλεμοι ήταν καθημερινοί στην πρωτόγονο περίοδο της εξέλιξης.