Μήνυμα Δημάρχου Ιεράπετρας Εμμανουήλ Φραγκούλη για την επέτειο των πενήντα χρόνων από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο

4:33 μ.μ. - Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024
04:07 μ.μ. - Σάβ, 20/33/2024
Image: Μήνυμα Δημάρχου Ιεράπετρας Εμμανουήλ Φραγκούλη για την επέτειο των πενήντα χρόνων από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο

Αναλυτικά το δελτίο τύπου

Η 20η Ιουλίου 1974, είναι μια από τις τραγικότερες ημέρες της Κυπριακής ιστορίας και του ελληνισμού γενικότερα. Τα τουρκικά στρατεύματα, με την κωδική ονομασία «Αττίλας», παραβιάζοντας κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου πραγματοποιούν ανενόχλητα, απόβαση στο βόρειο τμήμα του νησιού με αποτέλεσμα να καθορίσει έως και σήμερα την εξέλιξή του.

Μνήμη φοβερή και αδυσώπητη για τον Ελληνισμό η οποία θα χαραχτεί βαθιά μέσα του ως «μαύρη επέτειος».

Παρά το πέρασμα του χρόνου, οι μνήμες παραμένουν νωπές. Στις 20 Ιουλίου 1974, σαράντα περίπου χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, υπό την στήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δυο φάσεις, με ένα μήνα σχεδόν διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 νεκροί και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι.

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο.

Πενήντα χρόνια υποτελούς κατοχής του ενός τρίτου του νησιού που προέκυψε μετά την εισβολή.

Πενήντα χρόνια ο Ελληνισμός συνεχίζει να βιώνει το δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων, τον ξεριζωμό χιλιάδων από τις αρχέγονες εστίες τους, τη σύληση και την καταστροφή της Ελληνικής και Ορθόδοξης κληρονομιάς, το σφετερισμό περιουσιών των Ελλήνων της Κύπρου.

Πενήντα χρόνια μετά, το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής το οποίο δεν πρόκειται να αποδεχθεί ο απανταχού Ελληνισμός ανά την οικουμένη.

Η επέτειος της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο είναι για τον Ελληνισμό ημέρα μνήμης για τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία που έλαβε χώρα στη νεότερη ιστορία. Είναι ημέρα απόδοσης φόρου τιμής προς τους ηρωικώς πεσόντες υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Με την ευκαιρία της «μαύρης» επετείου της εισβολής των Τούρκων στη Κύπρο, ως Δήμαρχος Ιεράπετρας και ως Δημοτική Αρχή, στέλνουμε μήνυμα ενότητας, ομοψυχίας και αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό λαό με την ευχή ο αγώνας τους για τα δίκαια και τα ιδανικά που βιαίως καταπατήθηκαν, να καρποφορήσει με κύριο στόχο την επανένωση του νησιού.