Μέχρι τέλος του έτους έρχεται νέο νομοσχέδιο για τη δομή των αγροτικών οργανώσεων

10:49 π.μ. - Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018
10:09 π.μ. - Τρί, 25/49/2018
Image: Μέχρι τέλος του έτους έρχεται νέο νομοσχέδιο για τη δομή των αγροτικών οργανώσεων

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ

Μέχρι τέλος του έτους θα κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ. Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί τρεις νέους πυλώνες. Μια θα είναι η τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση (Συνομοσπονδία) που θα εκπροσωπεί τους αγροτικούς συνεταιρισμούς όλης της χώρας. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι οι Ομοσπονδίες Συνεταιρισμών σε επίπεδο περιφέρειας (όπως ήταν οι πρώην ΕΑΣ. Ο τρίτος πυλώνας θα είναι οι Ενώσεις Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) που θα έχουν ηλικιακό όριο, θα θεσμοθετούνται σε επίπεδο νομών και στη συνέχεια σε ένα πανελλαδικό όργανο (ΠΕΝΑ) που θα εκπροσωπεί την χώρα μας στο εξωτερικό.
Μετά την ψήφιση του νόμου 4384/16, που αφορούσε τους συνεταιρισμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ απόμειναν 152 «ενεργοί» συνεταιρισμοί να λειτουργούν στην χώρα μας, οι οποίοι έχουν 44.000 μέλη και πραγματοποιούν ετησίως τζίρο 1.026.000 ευρώ. Οι πρωτοβάθμιοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί θα μπορούν με το νέο νομοσχέδιο να συστήσουν μια ΕΑΣ.
Αυτό που ζητάνε οι συνεταιριστές είναι να μπορούν να κάνουν παρέμβαση στην αγορά ώστε να έχουν εισοδήματα και να μην περιορίζονται σε αναλύσεις στρατηγικής, κάτι που βλέπει θετικά η νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
 
 
froutonea.gr