Μ. Δελημπαλταδάκης - SYNGENTA : Προσοχή στην έξαρση της Tuta Absoluta - Συμβουλές αντιμετώπισης
Ικανοποιητικά κυλά η καλλιεργητική περίοδος, προβληματίζει η έλλειψη νερού
Αρκετά ικανοποιητικά κινήθηκε φέτος η αγροτική παραγωγή στην περιοχή της Ιεράπετρας με τις τιμές των εξαγώγιμων κηπευτικών να κυμαίνονται μέχρι τον Μάρτιο στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περυσινά, κατά μέσο όρο, ενώ τον Απρίλη οι τιμές ήταν καλύτερες ειδικά για την ντομάτα. Στο αγγούρι η εικόνα είναι ακόμη καλύτερη. Οι παραγόμενες ποσότητες όμως - και αυτό είναι ένα στοιχείο που πάντα λαμβάνεται υπόψη - ήταν λιγότερες, λόγω κρύου και χιονιά . Τα στοιχεία που είναι από το Δημοπρατήριο Ανατολής μας μετέφερε ο κ. Μάνος Δελημπαλταδάκης εκπρόσωπος της Syngenta. Πρόσθεσε ότι η χρονιά μπορεί να κυλά με θετικά στοιχεία ωστόσο όμως η μεγάλη φορολογία είναι ένα τροχοπέδη στον αγροτικό τομέα.
Σοβαρά μυκητολογικά προβλήματα δεν παρουσιάστηκαν την φετινή καλλιεργητική περίοδο. Περιορισμένη σε σχέση με πέρυσι ήταν η εμφάνιση ως τώρα της tuta absoluta η οποία όμως αναμένεται αυτή την περίοδο της άνοιξης να παρουσιάσει έξαρση για αυτό συνέστησε τους παραγωγούς να διατηρούν το χωράφι και τον περιβάλλοντα χώρο καθαρά. Από πέρυσι έχει ξεκινήσει ένα πείραμα μαζί με τον εντομολόγο κ. Ροδιτάκη που εξετάζουν την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων φυτοπροστασίας κατά της tuta absoluta. Τον Μάρτη διοργανώθηκε μια εκδήλωση προς γεωπόνους όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των πειραμάτων τα οποία σημειωτέων και συνεχίζονται και σε τοπικό επίπεδο. Από τα πολλά προϊόντα που υπάρχουν ελάχιστα , μόλις τρία είναι τα σκευάσματα που είναι αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση τα όποια σκευάσματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ορθολογικά. Επίσης αναγκαία είναι τα δίχτυα προστασίας προθάλαμοι, παγίδες , οι εναλλαγές ψεκασμών και εναλλαγές προϊόντων που αντιμετωπίζουν την tuta absoluta με διαφορετικό τρόπο δράσης.
Στην ελιά επίσης η εικόνα είναι θετική για την περυσινή χρονιά. Φέτος η ανθοφορία είναι καλή και ευχή είναι η καρπόδεση να γίνει χωρίς προβλήματα.
Ο κ. Δελημπαλταδάκης στάθηκε στη συνέχεια στη μη επάρκεια βροχοπτώσεων με συνέπεια οι πηγές να μην «ανοίξουν» όσο θα έπρεπε και αυτό δημιουργεί έναν προβληματισμό για το εάν θα επηρεάσει αρνητικά τις καλλιέργειες στην περιοχή.
Ακολουθεί συνέντευξη Μ. Δελημπαλταδάκη: